Дитяче харчування: доступність, безпечність, конкурентоспроможність

9 квітня 2018 року

   3 квітня 2018 року стартував ХХІІ міжнародний форум товарів та послуг для дітей «BABY EXPO 2018». Під час його роботи Міністерством аграрної політики та продовольства України разом з Національною асоціацією виробників дитячого харчування, молочноконсервної та сокової продукції «Укрконсервмолоко», Національною асоціацією виробників дитячого харчування, молочноконсервної та сокової продукції «Укрконсервмолоко» і НУБіП була організована VІ галузева спеціалізована науково-практична конференція «Сучасний стан та перспективи розвитку дитячого харчування» за участю зацікавлених центральних органів виконавчої влади, провідних підприємств галузі, науково-дослідних установ і ЗМІ. НУБіП тут представляли викладачі і студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

     На конференції обговорювалися питання розробки стратегії розвитку виробництва продуктів дитячого харчування до 2025 року; прийняття проекту Закону України «Про дитяче харчування», внесення зміни до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку виробництва продуктів дитячого харчування і збереження пільги для виробників дитячого харчування при прийнятті нової редакції кодексу та затвердження переліку вітчизняних продуктів дитячого харчування та товарів дитячого асортименту для немовлят, операції з постачання та продажу, яких звільняються від оподаткування ПДВ. А також розроблення регіональних пілотних проектів із забезпечення дітей дошкільного та шкільного віку молоком, дитячими соками і водою, встановлення норми додаткового споживання молока у загальноосвітніх навчальних закладах, удосконалення нормативної та науково-методичної бази для розвитку виробництва продуктів дитячого харчування, внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров`я України «Про затвердження Гігієнічних вимог до продуктів дитячого харчування, параметрів безпечності та окремих показників їх якості» (окремі вимоги якого не узгоджуються з директивами Євросоюзу), встановлення вимог до сировини для виробництва дитячого харчування, гармонізованих з регламентами Європейського Парламенту та затвердження їх Кабміном.

 

     Про сучасний стан та перспективи розвитку продуктів дитячого харчування, нові розробки на базі факультету харчових технологій та управління якістю АПК доповів завідувач кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів Олександр Савченко.
     Вітчизняна індустрія виробництва продуктів дитячого харчування є одним з найважливіших питань, які потребують першочергового вирішення на державному рівні, адже збалансоване та якісне харчування для дітей є не тільки необхідною умовою нормального розвитку дитячого організму, але і важливим фактором забезпечення продовольчої безпеки країни.

     Студенти також дізнались про новий асортимент продукції таких виробників, як ПАТ «Яготинське для дітей», «Одеський консервний завод дитячого харчування», «Вімм-Білль-Данн Україна», ТОВ «Фірма «Фавор», «Белфуд Продакшн» та іних. А ще – були активними і професійними дегустаторами готових виробів.

Наталія Голембовська,
доцент кафедри технології м'ясних,рибних та морепродуктів

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook