Відкрите практичне заняття на агробіологічному факультеті: визначаємо вміст домішок у зерні

12 грудня 2016 року

     6 грудня доцентом кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика Завадською О.В. та завідувачем лабораторії Яблонською Л.П. проведено відкрите практичне заняття зі студентами 4 курсу 5 групи агробіологічного факультету за темою «Визначення вмісту домішок у зерні».

     На сьогодні наша країна входить до десятки найбільших світових виробників зерна та трійки його експортерів. Для формування однорідних партій зерна, підготовки до реалізації чи переробки важливе значення має об’єктивна оцінка його якості. Відкрите заняття було присвячено визначенню одного з найважливіших показників якості зерна – засміченості, яка впливає на визначення схем післязбиральної доробки зерна, придатність його до подальшого зберігання, переробки чи реалізації.

     Під час проведення заняття студенти вивчили поняття про домішки, у тому числі зернову, смітну, шкідливу, їх склад та норми, передбачені діючими нормативними документами; ознайомилися зі стандартними методиками визначення загальної засміченості, а також методиками визначення вмісту крупної та металомагнітної домішок, зіпсованих зерен тощо.

     Після опрацювання теоретичної частини, обговорення методик студенти самостійно визначили вміст домішок у запропонованих зразках зерна пшениці різних сортів. Середні проби аналізованих зразків пшениці м’якої отримано з різних господарств, вони відрізнялися за якістю та вмістом домішок. Це значно підвищило практичну цінність заняття та зацікавленість студентів до нього. Кожен студент мав змогу самостійно попрацювати зі зразками зерна, оскільки група була поділена на чотири підгрупи. Кожна підгрупа отримала середні проби зерна для аналізу, а також окремі завдання (роздатковий теоретичний матеріал, перелік запитань для самоконтролю). 

     Студенти вручну виділяли різні фракції зернової, смітної та шкідливої домішок, обговорили можливість їх видалення із зерна та застосування для цього певних робочих органів зерноочисних машин. Обговорення відбувалося у формі дискусії. Це значно покращило ефективність проведення заняття. Значно підвищило ефективність сприйняття матеріалу наявність фактичних натуральних зразків зерна з вмістом різних домішок, табличний та роздатковий матеріал – зразки різних компонентів зернової, смітної та шкідливої домішок, кольорові фотографії.

     За результатами аналізу зразків зерна пшениці визначено його клас, обговорено умови приймання, розраховано величину залікової маси, вартість очищення від смітної домішки та величину грошової знижки за перевищення зернової домішки.

     Відкрите практичне заняття відвідали викладачі та лаборанти кафедри технології зберігання. переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика. Вони відмітили високий методичний та професійний рівень заняття, його актуальність та практичну цінність у формуванні вмінь студентів у питаннях оцінки якості зерна, його післязбиральної доробки та реалізації.

Г.І. Подпрятов,
завідувач кафедри технології зберігання,
переробки та стандартизації продукції
рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook