При кафедрі функціонує студентський науковий гурток «Технолог» який очолює доцент Ящук Надія Олександрівна, староста гуртка – студентка 4 курсу, Бондаренко Тетяна Вікторівна.
Гурток є добровільним науковим об'єднанням студентів (дипломників) кафедри, утвореним з метою організації та сприяння їх науково-дослідницькій, дослідно-конструкторській та винахідницькій діяльності.
Сьогодні активно працюють у гуртку від 20 до 34 студентів, а саме: магістри першого року навчання та студенти 4-го курсу.
організація науково-дослідницької, дослідно-конструкторської та винахідницької діяльності;
створення умов для розкриття наукового та творчого потенціалу членів Гуртка;
залучення до участі в наукових конференціях, семінарах, експедиціях та інших науково-дослідницьких і просвітницьких заходах;
організація проведення попередніх розглядів випускних бакалаврських та магістерських робіт;
створення сприятливих умов для активного залучення студентів до наукової діяльності;
підтримка талановитих науковців-дослідників, надання їм всебічного сприяння у науковій роботі;
сприяння фізичному розвитку студентів та формування високих моральних принципів;
забезпечення і захист прав та інтересів членів Гуртка;
сприяння інноваційній діяльності членів Гуртка;
участь у громадському житті університету.
визначення та аналіз посівних, технологічних та товарних показників зернової, зернобобової, олійної й плодоовочевої продукції залежно від сортових особливостей, технологій вирощування та грунтово-кліматичних умов;
дослідження якісних показників борошна та крупи;
дослідження впливу режимів сушіння та способів очистки зерна та насіння на якість продукції;
вивчення впливу різних режимів та термінів зберігання на якість зернової, зернобобової та олійної продукції;
дослідження режимів і способів зберігання плодоовочевої продукції та вплив їх на збереженість та якість продукції;
дослідження режимів та способів зберігання хмеле-, льонопродукції та продукції цукрових буряків;
дослідження способів переробки рослинної продукції;
визначення класу якості продукції та придатності її використання на різні цілі залежно від технологічних, товарних та посівних показників.
На основі отриманих у процесі науково-дослідної роботи даних члени гуртка готують статті, виступи на конференції, семінари та ін.
Звіт гурток 2016-2017
Національний університет біоресурсів і природокористування України
НДІ рослинництва та ґрунтознавства
Агробіологічний факультет
Затверджую
директор НДІ рослинництва та
ґрунтознавства
______________ Г.М. Ковалишина
ЗВІТ
про діяльність наукового студентського гуртка “Технолог” кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика
за 2016-2017 рр.
Київ - 2017
Метою гуртка є:
Всебічне сприяння, реалізація наукового, професійного і творчого потенціалу студентів агробіологічного факультету та, зокрема, кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика.
Доведення до майбутніх фахівців-технологів інформації про об’єкти післязбиральної доробки, зберігання основних видів зернової, плодоовочевої, технічної продукції; вивчення особливостей технології доробки і зберігання кожного виду продукції рослинництва. Останнє дасть можливість майбутньому фахівцю організувати проведення робіт з доробки і зберігання продукції з найменшими втратами в кількості та якості.
Надання студентам консультацій щодо основ науково-дослідницької роботи з питань післязбиральної доробки, зберігання та переробки продукції рослинництва, можливостей публікації результатів досліджень, участі у форумах та конференціях, стажування.
Поширення серед студентів інформації про умови і порядок виконання дипломних і магістерських робіт, вступу до аспірантури на кафедру технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика і тематику дослідницької роботи фахівців кафедри.
Заходи проведені гуртком:
1.Інформування студентів про діяльність гуртка, що діє на кафедрі впродовж кількох років, про користь у навчанні і кар'єрі, що може отримати студент від участі в роботі гуртка.
2. З початку навчального року щосереди проводилися установчі засідання гуртка, тривалістю 2 навчальні години кожне. Засідання є відкритими, час місце і тема оголошуються заздалегідь, запрошуються всі бажаючі викладачі і студенти. Під час засідань, студентами вільно пропонуються до обговорення актуальні теми з питань післязбиральної доробки, зберігання та переробки продукції рослинництва.
3. Надавалася допомога студентам із підготовки доповідей на конференції, насамперед на звітну наукову студентську конференцію навесні 2017 р та міжнародні конференції у Державному університеті ім. Шакарима в Казахстані та Миронівському інституті пшениці
4.Проведені інформаційні лекції для студентів, членів гуртка на теми: “Наукові дослідження з післязбиральної доробки, зберігання та переробки продукції рослинництва”, “Екологічно безпечні продукти харчування”, “Значення збереження продукції рослинництва для забезпечення населення планети продуктами харчування”.
5. Підготовка членів гуртка «Технолог»до участі у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт.
6. Члени гуртка приймали участьу «Фестивалі студентської науки-2017» та нагородженні дипломом.
7. Проведена робота із формування бази обізнаності студентів у питаннях практики з післязбиральної доробки, зберігання та переробки продукції рослинництва, їх контактів з майбутніми роботодавцями. Досягнуто домовленість з ЗАТ “Київмлин”, ДАК “Хліб України”, ВАТ “Васильківський ХПП”, Департаментом агропромислового розвитку Київської обласної державної адміністрації.
8. Проведено виїзне засідання гуртка на ПАТ “Оболонь” з метою ознайомлення з технологічними процесами виробництва пива та вивчення бродильних технологій.
9. З ініціативи членів гуртка магістри агробіологічного факультету на чолі із доцентом кафедри Мацейко Людмилою Миколаївною відвідали Українську лабораторію якості і безпеки продукції АПК.
10. Гурток «Технолог» протягом звітного періоду приймав активну участь у діючих виставках наукових досягнень та профорієнтаційній роботі університету.
Сьогодні активно працюють у гуртку 25 студентів, а саме: магістри першого року навчання та студенти 4-го курсу, староста гуртка –студентка 4 курсу, Байба Тетяна.
Члени гуртка приймали участь у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт. До заключного етапу Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з напряму «Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції» була відібрана наукова робота Дорофєєва Миколи.
Заключний етап конкурсу відбувся у Харківському державному університеті харчування та торгівлі, на якому Дорофєєв Микола гідно представив свою наукову роботу, за що був відзначений дипломом третього ступеня за перемогу у ІІ турі конкурсу.
За 2016-2017 рр. члени наукового гуртка прийняли участь у наступних конференціях, а саме:
У «Міжнародній науково-практичній конференції «Инновационные подходы и технологии для повышения эффективности производств в условиях глобальной конкуренции», що проводилася у Державному університеті ім. Шакарима в Казахстані – 3 студенти.
У Міжнародній науково-практичній конференції «Досягнення та перспективи генетики, селекції і рослинництва зернових культур», що проводилася у Миронівському інституті пшениці – 2 студенти.
У Всеукраїнських наукових студентських конференціях, що проводилася у НУБіП України протягом 2016-2017 рр. та ін – 20-25 студентів.
За результатами 69-й Всеукраїнської наукової студентської конференції член гуртка Лотовський Владислав та за результатами 70-й Всеукраїнській наукової студентської конференції член гуртка Пугач Євген нагороджені дипломами за третє місце.
Також, студенти-члени наукового гуртка «Технолог» за 2016-2017 н.р. опублікували 48 наукових праць.
Зокрема 20 статей:
1. Bober А.V., Lotovskyy V.V. Formation of contents polyphenols in hop cones depending on the varietal characteristics and growing season terms // SWorld Journal Issue j116 (10), Vol.09 (Scientific world, Ivanovo, 2016). – May, 2016.
2. Zavads’ka, O. Kravchenko O. The quality and suitability for storage carrots hybrids cultivation in the conditions of Ukraine’s forest-steppe //SWorld Journal “Scientific world”, Ivanovo, 2016. – Vol.J116 (10). – May, 2016.
3. Zavadska O., Hrabovenko V. The quality of fresh and dried onions (allium cepa) different varieties // SWorld Journal “Scientific world”, Ivanovo, 2016. – Vol.J117 (10). –October, 2016.
4. Zavadska O.V., Kolisnyk E.M. Variability of biochemical parameters in potato tubers during long term storage // SWorld Journal “Scientific world”, Ivanovo, 2016. – Vol.J117 (10). – October, 2016.
5. Yashchuk N., Shambara J. Quality of maize grain of hybrids different groups of ripening grown in a northern forest steppe // SWorld Journal. – Issue j116 (10). – Vol. 09. – May 2016. – Scientific world, Ivanovo, 2016.
6. Yаshсhuk N., Trityаk M. Quality of barley for brewing different parties and their compliance with the requirements of standard // SWorld Journal. – Issue j117 (11). – Vol. 09. – October 2016. – Scientific world, Ivanovo, 2016.
7. Yаshсhuk N., Shambara J. Dynamics of physical indicators grain of corn depending on how harvesting and postharvest handling // SWorld Journal. – Issue j117 (11). – Vol. 09. – October 2016. – Scientific world, Ivanovo, 2016.
8. Gun'ko S.M., Trynchuk O.A., Golovina S.V. Improvement of technological methods production fermented products on the base mushrooms of oyster pleurotus and vegetables // SWorldJournal, Issue j116 (10), Vol.10 (Scientific world, Ivanovo, 2016) .
9. Бобер А.В., Проценко Л.В. Технологічна оцінка пивоварних якостей ароматичних і гірких сортів хмелю та продуктів його переробки // Науковий вісник НУБіП України.
10. Бобер А.В., Милимуха Б.В. Исследование качества гранул хмеля тип 90 ароматических и горьких сортов украинской селекции // Вестник государственного университета имени Шакарима. – Казахстан., 2016., – № 2 (74). Т.2.
11. Бобер А.В., Милимуха Б.В. Изменение содержания и состава горьких веществ в процес се гранулирования хмеля // Вестник государственного университета имени Шакарима. – Казахстан., 2016., – № 2 (74). Т.1.
12. Бобер А.В., Пашковська Я.І. Технологічна оцінка якості шишок та гранул хмелю для пивоваріння // Мир науки и инноваций. – Иваново: Научный мир., 2016., Вип. 1 (3). Том 3.
13. Бобер А.В., Лотовський В.В. Вміст альфа-кислот в шишках хмелю залежно від сортових особливостей і умов вегетації // Научный взгляд в будущее. – Одесса: Куприенко С.В., 2016., Вип. 2 (2). Том 12.
14. Бобер А.В., Лотовський В.В. Вміст ефірної олії в шишках хмелю залежно від сортових особливостей і умов вегетації // Научные труды SWorld. – Выпуск 2 (43). Том 6. – Иваново: Научный мир, 2016.
15. Бобер А.В., Лотовський В.В. Вміст поліфенолів в шишках хмелю залежно від сортових особливостей і умов вегетації // Научные труды SWorld. – Выпуск 2 (43). Том 6. – Иваново: Научный мир, 2016.
16. Н.А. Ящук, М.О. Тритяк Изменение хлебопекарных свойств при хранении зерна пшеницы озимой разного качества // Вестник государственного университета имени Шакарима. – Казахстан., 2016., – № 2 (74). Т.2.
17. Н.А. Ящук, М.О. Тритяк Вплив способу та терміну зберігання на здатність до проростання зерна ячменю ярого різних партій якості // Научные труды SWorld. – Выпуск 2(43). Том 6. – Иваново: Научный мир, 2016.
18. Н.О. Ящук, Л.М. Слободенюк Загальна хлібопекарська оцінка зерна жита озимого різних сортів під час зберігання // Научные труды SWorld. – Выпуск 3(44). Том 7. – Иваново: Научный мир, 2016.
19. Г.І. Подпрятов, Н.О. Ящук, М.В. Тарасенко Вплив способів збирання та післязбиральної доробки на вміст домішок у зерновій масі кукурудзи // Научные труды SWorld. – Выпуск 3(44). Том 7. – Иваново: Научный мир, 2016.
20. Гунько С.Н., Братащук О.С. Влияние длительности и условий хранения на качественные измененения клейковиного комплекса зерна пшеницы озимой // Вестник государственного университета имени Шакарима. – Казахстан., 2016., – № 2 (74). Т.1.
Зокрема 28 тез:
21. Тритяк М.О. Зміна якості зерна пшениці озимої залежно від технології вирощування та зберігання // Тези доповідей 69-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Роль науки у формуванні фахівця АПК» 2-3 березня 2016 р. – С.92. (Науковий керівник Ящук Н.О.);
22. Шамбара Ю.І. Якість зерна кукурудзи залежно від технології вирощування та зберігання // Тези доповідей 69-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Роль науки у формуванні фахівця АПК» 2-3 березня 2016 р. – С.93. (Науковий керівник Ящук Н.О.);
23. Тарасенко М.В. Вплив режимів та термінів зберігання на якість зерна кукурудзи різних гібридів // Тези доповідей 69-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Роль науки у формуванні фахівця АПК» 2-3 березня 2016 р. – С.94. (Науковий керівник Ящук Н.О.);
24. Кіналь М.І. Технологічні показники зерна рису залежно від сортових особливрстей, технології вирощування та зберігання // Тези доповідей 69-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Роль науки у формуванні фахівця АПК» 2-3 березня 2016 р. – С.94. (Науковий керівник Ящук Н.О.);
25. Плаксун Ю.М. Вплив режимів і способів зберігання на технологічні властивості зерна жита озимого // Тези доповідей 69-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Роль науки у формуванні фахівця АПК» 2-3 березня 2016 р. – С. 67. (Науковий керівник Подпрятов Г.І.);
26. Пугач Є.І. Технологічні властивості зерна вівса в процесі зберігання залежно від умов вирощування // Тези доповідей 69-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Роль науки у формуванні фахівця АПК» 2-3 березня 2016 р. – С. 69. (Науковий керівник Подпрятов Г.І.);
27. Лотовський В.В. Вміст альфа-кислот в шишках хмелю залежно від сортових особливостей і умов вегетації // Тези доповідей 69-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Роль науки у формуванні фахівця АПК» 2-3 березня 2016 р. – С.70. (Науковий керівник Бобер А.В.);
28. Бондаренко Т.В. особливості зберігання кукурудзи на зерно // Тези доповідей 69-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Роль науки у формуванні фахівця АПК» 2-3 березня 2016 р. – С.74. (Науковий керівник Гунько С.М.);
29. Грабовенко В.В. Якість зерна кукурудзи різних гібридів, вирощеного в умовах ТОВ “Агрофірма “Колос” Київської області Сквирського району. // Тези доповідей 69-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Роль науки у формуванні фахівця АПК» 2-3 березня 2016 р. – С. 80. (Науковий керівник Завадська О.В.)
30. Мельник М.В. Технологічні властивості зерна гречки, вирощеної в умовах Лісостепу України // Тези доповідей 69-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Роль науки у формуванні фахівця АПК» 2-3 березня 2016 р. – С. 83. (Науковий керівник Завгородній В.М.)
31. Шамбара Ю.І. Вплив факторів вирощування та тривалості зберігання на посівні показники зерна пшениці озимої // Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Ящук Н.О.);
32. Ковальчук Н.В. Вплив фізичних способів обробки на рівень зараженості зерна пшениці комірним довгоносиком // Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Ящук Н.О.);
33. Коваль В.С. Вплив сортових особливостей та режимів зберігання на технологічні показники зерна пшениці озимої // Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Подпрятов Г.І.);
34. Пугач Є.І. Технологічні властивості зерна вівса в процесі зберігання залежно від умов вирощування // Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Подпрятов Г.І.);
35. Гусинський Д.В. Зміна технологічних показників зерна сої під час його зберігання // Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Подпрятов Г.І.);
36. Бученко Р.В. Вплив режимів та способів зберігання на технологічні показники зерна пшениці озимої// Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Подпрятов Г.І.);
37. Попович С.Ю. Якість зерна кукурудзи в залежності від умов зберігання // Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Подпрятов Г.І.);
38. Царук І.В. Якісні покaзники зeрнa сої, вирощеної за різних елементів технології у процесі зберігання // Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Завгородній В.М.)
39. Іванюк В.Я. Пiдбiр сoртименту кaртoплi, вирoщенoї в умoвaх полісся, для тривaлoгo зберiгaння // Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Завгородній В.М.)
40. Романюк Д.В. Якісні показники зерна ячменю пивоварного різних сортів в умовах тривалого зберігання // Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Завгородній В.М.)
41. Онищенко Г.П. Якість насіння сої різних сортів, вирощених в умовах ТОВ «БАУЕР» Малинського району, Житомирської області // Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Бобер А.В.);
42. Данюк Ю.С. Якість зерна ячменю різних сортів вирощених в умовах ННЦ «Інститут землеробства НААН»// Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Бобер А.В.);
43. Пархомук Я.Р. Дослідження яблук різних сортів на їх придатність до переробки// Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Гунько С.М.);
44. Грабовенко В.В. Якість коренеплодів пастернаку різних сортів, вирощених в умовах Лісостепу України// Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Завадська О.В.)
45. Рабчевський М.А. Вміст основних біохімічних показників у коренеплодах моркви різних сортів та гібридів, вирощених в умовах Лісостепу України // Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Завадська О.В.)
46. Румак Ю.В. Технологічні властивості зерна пшениці озимої різних сортів // Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Завадська О.В.)
47. Лобас Н.О. Якість зерна кукурудзи, вирощеної в умовах ТОВ «БЕТЕК» Новоград-Волинського району Житомирської області // Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Завадська О.В.)
48. Дорофєєв М.В. Зміна технологічних властивостей зерна кукурудзи в процесі зберігання// Тези доповідей 70-ї всеукраїнської наукової студентської конференції «Студенти-агробіологи - сільськогосподарському виробництву» 22-23 березня 2017 р. (Науковий керівник Насіковський В.А..)
За результатами проведеної науково-дослідної та організаційної роботи на 1 етапі «Фестивалю студентської науки – 2017» гурток«Технолог» кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика отримав друге місце та був нагороджений дипломом.
Висновки за результатами роботи заслуговують питання розгляду у визначенні плану роботи гуртка на перспективу. Серед них:
- участь студентів у науковій роботі гуртка потребує додаткової мотивації;
- низький рівень мотивації і самовимогливості студентського загалу щодо наукової роботи, незвичність студентів до самостійної роботи;
- стабільне зменшення інтересу до творчої науково-дослідницької роботи у кожному пізнішому потоці студентів.
У планах роботи:
1. Подальше інформування студентського загалу і викладачів щодо існування і напрямків роботи гуртка “Технолог”, що потребуватиме співпраці і сприяння всіх викладачів кафедри.
2. Активізація участі відвідувачів гуртка у студентських наукових конференціях і семінарах.
3. Розгортання занять з питань сучасних технологій післязбиральної доробки, зберігання та переробки продукції рослинництва.
4. Запрошення на засідання гуртка практиків з тематики роботи гуртка, викладачів університету.
Керівник наукового гуртка,
кандидат с.-г. наук Н.О. Ящук
Зав. кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика | | Г.І. Подпрятов |