Видання ГолосUA. Станіслав Ніколаєнко: система «гроші ходять за студентом» знищить вищу освіту в Україні

13 липня 2016 року

 Таку точку зору висловлює міністр освіти і науки України 2005-2007 років, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Ніколаєнко в коментарі кореспонденту ГолосUA.

 
«Так знищили вищу аграрну освіту в Грузії, а тепер давайте знищимо і у нас. Мені колись президент Хорватії розповів, що вони в своїй країні зробили три помилки в освіті: скасували безкоштовні підручники, повну загальну середню освіту та знищили державне замовлення через схему «гроші ходять за дитиною». І гроші пішли в приватні вузи, на економічні та юридичні спеціальності. Тепер вони інженерів за 20 тисяч доларів на рік готують в Італії. Це - примітивна технологія, псевдодемократична. При її впровадженні всі технічні вузи просто «ляжуть». І Україна залишиться без майбутнього », - сказав він.
 
При цьому Станіслав Ніколаєнко зазначив, що держзамовлення на технічні спеціальності, які не користуються попитом у абітурієнтів, повинно зберегтися.
 
«Абітурієнти так здали ЗНО, що, очевидно, цього року не буде напливу на технічні спеціальності, ми ж це можемо прогнозувати за кількістю вступників, які здавали фізику, хімію, біологію. Але діти мають конституційне право здобути повну вищу освіту на конкурсній основі. Однак, в якихось фондах, на які йдуть мільйони, придумали систему, де «гроші ходять за студентом», - підкреслив він.
 
 Нагадаємо, 11 липня в Україні стартувала вступна кампанія - вузи почали приймати від абітурієнтів заяви, які в цьому році можна відправляти тільки в електронному форматі. Покрокові інструкції про електронний вступ МОН опублікувало на своєму сайті. Кінцевий термін подачі документів - 28 липня. Всього абітурієнти можуть подавати 15 заяв за п'ятьма спеціальностями в будь-яких ВНЗ, а не тільки в п'ять, як було в минулому році. В цьому році вже не діє норма про позаконкурсний вступ і цільовому прийомі для пільгових категорій випускників, таких як людей з інвалідністю, ветеранів бойових дій або сиріт. Такі абітурієнти теж будуть проходити конкурсний відбір - співбесіди або окремі вступні іспити. Для майбутніх бакалаврів держава виділила майже 91 тис. Бюджетних місць - менше, ніж в минулому році.
 
Марина Іванова,
видання ГолосUA
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook