Ректорат: підготовка гуртожитків до нового навчального року та енергозбереження

7 липня 2016 року

    7 липня відбулося розширене засідання ректорату за участю керівників підрозділів адміністративно-господарської частини та завідувачів гуртожитків. І не випадково, адже чотири із дев’яти питань порядку денного стосувалися заходів енергозбереження. Як зазначив у вступному слові ректор Станіслав Ніколаєнко, до цього нас змушує карколомне підвищення цін на комунальні послуги. І тут уже мова про звичайну економію не йдеться, мусимо вживати кардинальних заходів, інакше вже в листопаді-грудні доведеться зупинити навчальний процес, як нині вже роблять більшість вишів в регіонах. До цього зусиллями ректорату таких явищ удавалося уникнути. До й так не простого становища та фінансової скрути додаються ще й кричуща безгосподарність у деяких студентських гуртожитках. Попри велику роботу, проведену в гуртожитках університету, ремонт дахів, місць загального користування залишається ще багато проблем. Тож ректор адресував риторичне запитання деканам і директорам, чи бувають вони або їхні заступники в гуртожитках і чи знають, що там відбувається? Станіслав Миколайович виказав незадоволення тим фактом, що у квітні-червні маємо перевитрати електроенергії, хоча повинні були отримати зменшення обсягів її споживання. Це стосується і гуртожитків, і навчальних корпусів. Ректор також порушив питання дисципліни серед керівників факультетів та ННІ, комендантів гуртожитків, працівників служб. Бо серед них одні активно працюють, інші ж – навпаки. Тож ректор закликав присутніх активно включатися в роботу.

     Про готовність гуртожитків університету до нового навчального року доповів директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Віталій Коваленко. За його словами, вже розроблено та удосконалено пакет документів для поселення студентів, аспірантів і співробітників. Практично підписаний наказ про розподіл місць у гуртожитках. Розроблений план ремонтних робіт, які виконуватимуть студентські будівельні загони і служби університету. Готуються кімнати для поселення студентів нового набору. З метою енергозбереження відключено непотрібні електроприлади, у цілях економії теплої води введено погодинне її використання в душових кімнатах та санітарний день. Доповідач також відзначив гостру необхідність у оновленні меблів гуртожитків. Над вирішенням цього питання активно працює меблевий цех університету. 

     Директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида запропонував дозволити використання електрочайників, інших побутових приборів мешканцями гуртожитків за додаткову оплату, якщо звісно зазначене дозволяє наявна електромережа. А завідувач кафедри військової підготовки Анатолій Есаулов як варіант запропонував ще використання, наприклад, термосу чи електрочайника на весь блок. Говорячи про енергозбереження, директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимир Козирський зазначив, що всі пропозиції треба спочатку детально розглянути на технічній раді та прийняти компромісне рішення. 

     Ректор Станіслав Ніколаєнко закликав говорити директора студмістечка Сергія Стецюка про конкретні проблеми, які існують у кожному гуртожитку. Серед них співдоповідач назвав критичними заміну електромережі в гуртожитках №1, №4. Негайного вирішення потребує заміна покрівлі і ремонт частини місць загального користування у шостому, вікон у дев’ятому, чоловічі душові кімнати у п’ятому, ще у багатьох – вентиляційних систем. У восьмому гуртожитку місця загального користування потерпають від неякісної гідроізоляції, внаслідок чого відбувається підтоплення підвальних приміщень. І це далеко не все.

     Оскільки студенти не задоволені найбільше саме умовами проживання в гуртожитках, Станіслав Ніколаєнко доручив Валерію Іщенку, Віталію Коваленку, Сергію Стецюку розробити чіткий план ремонтних робіт із зазначенням необхідного обсягу для їх фінансування. А головному енергетику Борису Басану – здійснювати постійний моніторинг стану електромереж.

     У цілому ректорат визнав роботу з підготовки гуртожитків незадовільною та суворо попередив Віталія Коваленка, Сергія Стецюка і Бориса Басана про відповідальність за невжиття заходів щодо наведення порядку в гуртожитках. Доручено бухгалтерії університету виділити кошти на проведення ремонтів, а Валерію Іщенку перемістити свій офіс до студентських гуртожитків. Ректор закликав всіх присутніх зробити все можливе для гідної підготовки студентських гуртожитків, навчальних корпусів до нового навчального року.

     Наступною темою стала проблема енергозбереження. Перший проректор Ігор Ібатуллін проаналізував споживання комунальних послуг за період з 2013 до 2016 років. За всіма їх видами відбулося шалене підвищення вартості: у півтора, а то й десять разів! При цьому – всі гуртожитки, окрім першого, збільшили споживання електроенергії та за виключенням другого, – гарячої води, подекуди на третину і навіть 70% порівняно з попереднім півріччям. Це свідчить про відсутність роз’яснювальної роботи зі студентством, системності в обліку енергоносіїв.

     Однозначно, наголосив ректор, оптимізація енергоспоживання має бути. А проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко підкреслив необхідність проведення жорсткого аналізу найбільших споживачів електроенергії, запровадження автоматизованої системи обліку. Станіслав Ніколаєнко запропонував перейменувати відділ обліку енергоносіїв (завідувач Дворник О.В.) на відділ обліку та ефективного використання енергоносіїв.

     Тож ректорат затвердив комплекс першочергових заходів з економії витрат на енергоносії. Зокрема, обмежити користування електричною енергією в навчальних корпусах на період до 28 серпня, організувати мінімальне споживання гарячої води в гуртожитках, завершити перехід на світлодіодні світильники, дотримуватися лімітів споживання енергоносіїв, встановити лічильники гарячої води на всі об’єкти та автоматизовані системи технічного обліку енергоносіїв в університеті. Але при цьому важливо, щоб кожен змінив самосвідомість на ощадливе використання енергоресурсів. 

     У зв’язку із підвищенням тарифів на комунальні послуги, дефіцит бюджету передбачається у цьому році на рівні 15 мільйонів грн., повідомив проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. Цей дефіцит виник також через заниження цін на навчання, відмовою деяких студентів своєчасно за нього сплачувати. Проректор озвучив пропозицію запровадити з 1 вересня поточного року, не змінюючи вартість проживання для студентів, платні послуги для мешканців гуртожитків №№1-11 за використання додаткових елктроприладів: телевізора, холодильника, комп’ютера тощо. Зазначене підтримали керівники профспілкових організацій університету. Так, голова профкому студентів і аспірантів Олексій Муравський зазначив, що така практика існує в багатьох вишах столиці, і профспілка з розумінням відноситься до ситуації, яка склалася нині. Очільник профкому співробітників Ростислав Тарасенко теж підтримав колегу і додав, що з цією метою варто було б установити лічильники у гуртожитках №№ 12 і 13. Нагадуємо, що вартість проживання в гуртожитках для студентів університету, відповідно до Закону України «Про вищу освіту», не може перевищувати 40% середньомісячної стипендії. Тож на сьогодні вона залишається без змін – 330 гривень за місяць. Проте, хто хоче отримувати додаткові послуги – мусить їх оплачувати. Наприклад, утримання холодильника в кімнаті за місяць буде коштувати 50-60 гривень на 5-6 чоловік. Це сума незначна.

     Про початок поточних робіт з підготовки до опалювального сезону проінформували проректор Валерій Іщенко та головний механік Петро Виштак. Оскільки у корпусах №№2, 6, 12 спостерігається найнижчий температурний режим, господарські служби отримали доручення ректора Станіслава Ніколаєнка вжити першочергових заходів щодо підготовки саме цих приміщень.

     Про хід надходження заяв від вступників на ОС «Магістр» доповів відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук. За його словами, маємо вже 566 заяв, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Охоче подають їх і вступники з інших вишів, тож конкурс на спеціальності буде високий, додав він. Лідирують поки що агрономічні спеціальності, факультети ветеринарної медицини та аграрного менеджменту.

     Щоб залучити до магістратури і на бакалаврат кращих із кращих Станіслав Ніколаєнко доручив начальнику навчального відділу Оксані Зазимко, деканам факультетів і директорам ННІ персонально запросити на навчання переможців олімпіад, наукових конкурсів.
     Мова йшла і про попередні результати літньої екзаменаційної сесії. Про це доповіла Оксана Зазимко. План відзначення Дня знань в університеті представив присутнім Віталій Коваленко.

     Начальник відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василь Туринський проінформував про результати проведення Дня поля. Детальніше про це читайте у новинах офіційного сайту.

     На завершення засідання ректорату Станіслав Ніколаєнко наголосив на продовженні проведення профорієнтаційної роботи, щоб залучити на навчання найкращих випускників. Він також проінформував про те, що Уряд затвердив державне замовлення. Наш університет матиме показники на рівні минулого року. Але все буде залежати від колективу, якості профорієнтаційної роботи, нашого авторитету в суспільстві, батьків і абітурієнтів. 

Ольга Наконечна
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook