Публікації у рецензованих міжнародних журналах та підготовка наукових проектів - пріоритет наукової діяльності

5 липня 2016 року

 5 липня 2016 року відбувся довгоочікуваний для більшості науковців університету науково-практичний семінар з підготовки публікацій у рецензованих міжнародних журналах та наукових проектів для участі у конкурсі Міністерства освіти і науки України.

 
Із вступним словом до учасників семінару, який об’єднав понад 100 представників різних підрозділів університету, серед яких декани факультетів, директори інститутів, завідувачі кафедр, провідні вчені, наукові працівники, виступив ректор Станіслав Ніколаєнко. Очільник університету зосередив увагу на пріоритетних питаннях розвитку університету: рейтингу серед інших вишів, підготовці та проведенні вступної компанії, розвитку дослідницької складової, підготовці наукових кадрів і захисту дисертаційних робіт, оновленні матеріально-технічної бази.
 Університет без науки – професійний навчальний заклад. Проаналізувавши ринок знань, приходимо до висновку, що наука знайшла своє місце у відповідних підрозділах компаній і корпорацій. Проте є сфери, де вони не можуть конкурувати – фундаментальні дослідження, гуманітарні науки тощо. Це і питання виживання вишів в надзвичайно скрутному фінансовому становищі, в якому ми опинилися через підняття тарифів на комунальні послуги. Повертаючись до питання підняття вартості навчання, зазначимо, що вони ледь покриють витрати на енергоносії, які у цьому році сягнуть понад 35 мільйонів гривень проти минулорчіних 15. А звідки брати фінансування на розвиток, оновлення матеріально-технічної бази – провадити наукові дослідження, запроваджувати кращі розробки у виробництво, їх комерціалізовувати, консультувати бізнес.
 Ще один важливий напрямок – публікація результатів досліджень, наукових статей у рецензованих виданнях, про що і доповіла начальник відділу науково-технічної інформації Наталія Шевченко. Вона зупинилася на тонкощах п підготовці публікацій у визнаних зарубіжних виданнях (SCOPUS, Web of Science), наявність яких значно впливає на рейтинги, міжнародне визнання та авторитетність вишів. Зокрема, науковців ознайомлено із механізмами пошуку видань та їх імпакт-факторів, питаннями підготовки рукописів, структури статей та їх просування у науковому середовищі, експертній оцінці. Принагідно нагадуємо, що у розділі офіційного сайту університету Наукові видання розміщено переліки вітчизняних фахових видань, вимоги до оформлення статей та перелік журналів, що входять до науковометричних баз.
 
Перший проректор Ігор Ібатуллін представив ретельний аналіз стану фінансування досліджень університету у розрізі факультетів і кафедр та перспектив на 2017 рік. Наголошено на питаннях ефективності проведення наукових досліджень, участі кафедр у провадженні наукової діяльності, вимогах, що виставляються до університетів дослідницького типу.
 Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко поінформував про порядок проведення конкурсного відбору наукових проектів, основні критерії та вимоги до їх підготовки, зупинившись на кожній його складовій, що характеризують наукову новизну і значення, наукометричні показники та доробок авторського колективу, фінансове обґрунтування, очікувані результати та етапи виконання робіт.
 Заступник голови робочої групи університету, керівник групи супроводу міжнародних науково-технічних проектів Сергій Бондаренко звернувся до науковців з інформацією про план заходів з реалізації активної участі університету і кафедр у програмі «Горизонт-2020».
    
    
 На прохання учасників семінару публікуємо презентації доповідачів, які можна завантажити за посиланнями нижче.
 
Людмила Мацейко,
провідний науковий співробітник
науково-дослідної частини
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook