Співробітники лабораторії біосенсорики беруть активну участь у науковій роботі Інституту атомної фізики та спектроскопії Латвійського університету

12 червня 2016 року

     Сучасне повсякденне життя важко уявити без комфорту технологій, які нас оточують. Людство стало на шлях глобалізації та невпинного розвитку саме задля підвищення якості свого існування на планеті. Наразі як ніколи стрімко зростають темпи науково-технічного прогресу і вже завтра ми будемо нерозлучними з винаходами, які ще тільки вчора проходили етап досліджень.

     Сьогодні нові технології є не лише запорукою комфорту життя людини, а й одним з основних факторів підвищення соціально-економічного становища України та підвищення її статусу у світовому партнерстві завдяки міжнародній співпраці.
     Так, науково-дослідна лабораторія біосенсорики під керівництвом професора Миколи Стародуба продовжує активну міжнародну діяльність.

     Співробітники лабораторії Олександра Новгородова та Максим Прилуцький долучилися до програми стажування в Ризі і стали частиною наукової роботи, яка проводиться в Інституті атомної фізики та спектроскопії Латвійського університету в рамках проекту Марії Кюрі «Developmentof Nanotechnology Based Biosensorsfor Agriculture BIOSENSORS-AGRICULT».

     Наразі вони проводять активні дослідження в Riga Photonics Centre, зокрема експерименти для розробки оптимальної схеми іммобілізації бактеріальних антитіл та поліамінів (за допомогою ковалентного зв’язування) на модифіковану поверхню наностержнів оксиду цинку (ZnO). Наноструктурований ZnO володіє ефектовною фотолюмінісценцією. Це перспективний напівпровідниковий матеріал для біоаналітичних досліджень, завдяки його хімічній стабільності, дешевизні синтезу та можливості модифікації поверхні. 

    Ці дослідження вже поклали початок для використання їх в лабораторії біосенсорики при створенні імунобіосенсорних тест-систем на основі наноструктур оксиду цинку. Їх можна застосовувати для експерес-діагностики бактеріальних інфекцій та ранньої діагностики раку молочної залози, що є значним досягненням століття, коли однією з найбільших цінностей є час. 

     Необхідно пам’ятати, що історію творять люди, яких часто не помічають. Такі як науковці Олександра Новгородова та Максим Прилуцький, які своїми дослідами дають новий поштовх у розвитку України як держави, яка здатна відкривати нові горизонти у вже, здавалося б, вивченому світі. 

Марія Ярмола 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook