Викладачі кафедри аграрного консалтингу та сервісу пройшли стажування з сільського зеленого туризму

13 грудня 2015 року

     У листопаді викладачі кафедр аграрного консалтингу та сервісу, менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського пройшли дистанційне стажування за програмою «Досвід розвитку сільського зеленого туризму в країнах Євроспільноти», організоване міжнародною консалтинговою компанією «CLM Consulting», м. Варшава, Польща. 
     Його мета – поглибити знання та здобути практичні навички у сфері менеджменту сільського зеленого туризму через ознайомлення з євростандартами, вивчити базові основи щодо організації власної справи у сфері зеленого туризму тощо.

     Світовий досвід прогресивного господарювання надає туризму перше місце серед інших галузей економіки за обсягами експорту товарів та послуг. За даними Всесвітньої туристичної організації, у понад 40 державах світу туризм став основним джерелом наповнення бюджету, а у 70 країнах – однією з трьох основних статей. Сільський зелений туризм розглядається як альтернатива сільському господарству за розмірами отриманих прибутків. До того ж, розвиток інфраструктури сільського туризму не вимагає таких значних капіталовкладень, як інші види туризму і може здійснюватися за рахунок коштів самих селян без додаткових інвестицій. Україна, обравши своїм стратегічним курсом інтеграцію до структур Європейського Союзу, прийняла виклик на прискорення реформування різних сфер соціально-політичного і економічного життя країни, зокрема, сфери послуг туризму, трансформуючи її до стандартів ЄС.

     У програмі стажування – сільський зелений туризм в країнах Євроспільноти, його сучасний стан та особливості розвитку, євростандарти, методичні рекомендації про започаткування власної справи у цій галузі, досвід організації сільського зеленого туризму в Польщі та адаптація до умов українського ринкового середовища.
     Крім цього, навчально-тематичним планом програми було передбачено опрацювання завдань практичного характеру, а саме розробка бізнес-плану для започаткування власної справи у сфері зеленого туризму, робота з документами, формування цінової політики, оцінка якості туристичної продукції. Успішність їхнього виконання визначалася шляхом тестового контролю.

     Учасники стажування також ознайомилися з основними напрямами діяльності «Euro Gites» – Європейської федерації фермерського і сільського туризму. Факторами успіху агротуризму в Європі є політична підтримка агротуризму з боку національних держав і Євросоюзу, висока конкурентоспроможність агротуристичного продукту, ефективна мікроекономічна модель, роль регіональної влади у розвитку агротуризму, державні програми з розвитку агротуризму, інформаційна форма турпродукту – інтерактивні бази даних.

     Під час стажування учасники не тільки поглибили знання, а й здобули практичні навички з організації та ведення сільського зеленого туризму, що посприяє успішній організації навчального процесу за напрямом підготовки «Туризм».

Тетяна Кальна-Дубінюк,
завідувач кафедри аграрного
консалтингу та сервісу

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook