Радіодиктант національної єдності у Заліщицькому аграрному коледжі ім. Є. Храпливого

12 листопада 2015 року

     9 листопада, у День української писемності та мови студенти та викладачі Заліщицького аграрного коледжу ім. Є. Храпливого долучилися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Мета цієї Всеукраїнської акції - з’ясувати, наскільки ми знаємо свою мову. І головне не перевірка знань чи хизування здобутою високою оцінкою. Тут важлива солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хоче, щоб українці говорили українською мовою і зберегли її для нащадків. Популярність радіодиктанту щороку зростає.

     Життя мови залежить від народу, який її несе у своїй душі і культурі, закликала всіх активно брати участь у державотворенні, працювати для утвердження духовності й національної самоповаги.

Рідна мово ! Колискова
Материнська ніжна мово!
Мово сили й простоти, -
Гей, яка ж прекрасна ти!

     Співуча й натхненна, гнана й переслідувана, охрещена «холопською», вона була, є і буде коренем народу, його оберегом. У статті 10 Конституції України стверджується: «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території Україні».
      І дай Боже, щоб все це так і було, щоб український народ нарешті зрозумів, що українська держава – це він сам! Тож давайте всі разом активно брати участь у державотворенні, працювати для утвердження державності й порядку, духовності й національної самоповаги на своїй землі, у своїй господі. І нехай у серці кожного із нас завжди живе велика любов до рідної мови. Тож не зрадьмо ту землю, де жили наші предки, де живемо нині ми. Нехай лунає рідне слово у кожній родині.

     Учасників диктанту привітав і директор коледжу В.С. Глова, який наголосив: нетлінним скарбом століть називають національну мову і літературу — скарбом, що передається від покоління до покоління, що об’єднує минуле й прийдешнє. А тому треба берегти його у чистоті, дбати про утвердження державності й порядку. Мова — живий організм, вона розвивається за своїми законами.

      В радіодиктанті взяли участь 185 студентів та викладачів коледжу. Відрадно, що до написання диктанту долучилося керівництво закладу – директор коледжу В.С. Глова, заступники директора М.В. Сопилюк, І.Я. Книш, зав. економічним відділенням Л.В. Стрільчук, викладачі філологічних, природничо-математичних, економічних та агрономічних дисциплін.

     У День української писемності та мови стартував і Міжнародний конкурс знавців української мови ім. П.Яцика.
     Цей унікальний мовний марафон був зініційований великим українським меценатом і громадським діячем Петром Яциком, який був переконаний, що є мова – є держава, немає мови – немає держави. Метою цього мовного змагання є утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу.
      Учасниками конкурсу стали студенти 1-го і 2-го курсів агрономічного та економічного відділень.

     За одностайним рішенням журі переможцями І-ІІ етапу ХVI Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика стали першокурсники Сергій Литвинюк, Діана Кушнірик, Ірина Калакайло, Ірина Худоб’як і студенти 2-го курсу Люба Дячук, Валентина Вольська, Ігор Ставрук і Максим.
     Вони представлятимуть рідний коледж в ІІІ етапі, який пройде 29 листопада в Тернополі. Бажаємо їм успіху.

Н. Ємчук,
завідуюча бібліотеки,
І Сагайдак,
викладач коледжу

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook