Пісенні баталії: студенти позмагалися у конкурсі виконання української пісні

11 листопада 2015 року

Народна пісня — це велике диво.
У ній душа дитинна в світ летить.
Вона весела, світла, пустотлива,
То щирим сумом раптом зазвучить.
Народна пісня. Найдорожча, мила.
Вона в душі щоденно й уві сні.
Над цілим світом розпускає крила...
Там, де людина, там її пісні.

 

     У народі кажуть, що перший млинець завжди грудкою. Можливо… Тільки це аж ніяк не стосується конкурсу «Пісенні баталії у НУБіП», другий етап котрого пройшов 10 листопада у центральній студентській їдальні. Другий, тому що перший проходив на факультетах та ННІ університету, і дав хороші результати: 15 кращих академічних груп змагалися у знанні та майстерності виконання українських пісень, котрі складають золотий фонд національної культури.

     Приємно, що усі факультети та ННІ взяли участь у конкурсі, бо розуміють, що громадянин України – це людина, котра завжди уважно ставиться до відродження національних культурних джерел, одним з яких, безумовно, є пісня. У пісні відтворюється світогляд народу, його морально-етичні та естетичні цінності, педагогічний геній, багатовіковий досвід виховання у дусі високої духовності та моралі. Знати українські пісні – це знати біографію свого народу, вміти представити його глибоку духовну силу, патріотизм та красу.

     Добірне товариство учасників конкурсу та вболівальників (студентів, наставників, деканів та їх заступників, директорів ННІ, гостей) налічувало близько 500 шанувальників української пісні. Найважче було, мабуть, першим – факультету ветеринарної медицини, котрим, за жеребкуванням випало виконувати знамениту «Червону руту». Проте, окрім самої пісні, учасники і глядачі дізналися ще й про те, що рута, виявляється, цвіте не червоним кольором, а жовтим, тому шукати її дійсно марно… Запалили присутніх азартом «Смерека» у виконанні факультету землевпорядкування, «Я піду в далекі гори» (факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК), «Білі черемхи»» (факультет аграрного менеджменту). Оригінально зазвучали слова Миколи Луківа «Приїжджайте частіше додому», осучаснені факультетом тваринництва та водних біоресурсів, ніжно і мрійливо – «Черемшина» у виконанні агробіологічного факультету.

     Родзинкою цього дня став виступ факультету інформаційних технологій: невимовна тиша панувала у залі, коли Антоніна Штика виконувала «Чорнобривці» у супроводі глибоко зворушливої театралізації. На жаль, до фіналу ця група не потрапила: суворе журі оцінювало не просто вокальну майстерність солістів, артистизм, сценографію: однією з мов конкурсу було виконання номеру всією академічною групою.

      Саме тому команда професіоналів (проректор з навчальної та виховної роботи Сергій Кваша, директор центру виховної роботи та соціальних справ Віталій Коваленко, голова студентської організації Дар’я Кендус, керівник хорової групи народного ансамблю пісні і танцю «Колос» Володимир Якимчук, керівник академічного хору Любов Шкварун, керівник вокального ансамблю «Октава» Ніна Мелікова, керівник студії естрадного співу Ірина Войтюк) путівку до фінального етапу баталій дали командам механіко-технологічного, гуманітарно-педагогічного, юридичного, економічного факультетів та факультетів конструювання і дизайну, енергетики, автоматики та енергозбереження, захисту рослин, екології та біотехнологій, ННІ лісового і садово-паркового господарства

     Фінальне змагання передбачає бути і цікавішим, і напруженішим, адже, окрім домашнього завдання (театралізованого виконання української пісні, котру жеребкуванням обрали команди), їх чекає змагання у конкурсі «Вгадай мелодію» і «Пісенна вікторина». Але, щоб не розкривати усіх секретів дійства, що попереду, нагадуємо: фінальний етап пісенних баталій буде проведений під час святкування Міжнародного дня студента 17 листопада о 17.00 годині у павільйоні № 17 Національного виставкового центру «Експоцентр України».


     Чекаємо!

Ірина Майданюк,
Віталій Коваленко

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook