Умань вражає: співробітники механіко-технологічного та гуманітарно-педагогічного факультету відвідали туристичну перлину України

23 травня 2024 року

         Кінець травня в університеті насичений подіями: кінець семестру, літня екзаменаційної сесія, міжнародні конференції, підготовка до захистів дипломів та випусків, заходи до Дня народження університету. Де ж знайти сили та енергії все встигнути? Викладачі механіко-технологічного та гуманітарно-педагогічного факультету вирішили шукати натхнення в подорожі.  Об'єктом дослідження стала туристична перлина України місто Умань. За останні роки Умань значно змінилася. Місто стало по-справжньому європейським та перетворилося на туристичну окрасу.

    Під час поїздки 18 травня 2024 року співробітники університету відвідали Національний дендрологічний парк «Софіївка», що входить до 7 чудес України. Екскурсію парком проводила екскурсовод пані Світлана, яка розповіла, що парк створений у 1796-1802 роках польським магнатом Станіславом Потоцьким та названий на честь його дружини Софії. Парк був побудований у майже безлісій місцевості, розчленованій річкою Кам'янкою, балками та ярами, які оазисами розквітали на гранітовому підложжі, яке часом громадилось камінням на поверхі.

При створенні парку вдало використано рельєф, але природньо, без заздалегідь наміченого плану. У процесі завершення робіт на окремих ділянках були висаджені місцеві та екзотичні деревно-чагарникові рослини, тоді ж були збудовані й перші архітектурні споруди та прикрашено «Софіївку» скульптурами давньогрецьких богів.  Вся територія парку представлена мальовничими пейзажами з гротами, скульптурами, фонтанами та водоймами з прекрасними лебедями й моторними качками. Ці об’єкти наповнені сюжетами з античних легенд стародавньої Греції та славетної епічної поеми Гомера «Одіссея».

  

Багато об’єктів дендрологічного парку ми не змогли відвідати і належним чином оцінити за браком часу, але сподіваємося - це не остання подорож до цього мальовничого куточку України.

Надалі нас чекав смачний обід та екскурсія містом Умань. Екскурсовод Ліана Родникова познайомила нас з сучасною Уманню та відкрила секрети історії міста. Одним з найцікавіших зупинок екскурсії виявилось місце поломничества прочан-хасидів. Пані Ліана розповіла, що хасидизм – містичне відгалуження іудаїзму, ультра-ортодоксальний напрямок у ньому, який виник у першій половині XVIII століття на території України. В Умані похований один з проповідників цієї течії - цадик Нахман.

Щороку у вересні десятки тисяч хасидів з усього світу приїжджають до Умані на іудейський Новий рік – Рош га-Шана, щоб помолитися на могилі цадика Нахмана. Вони вірять, що перебування в цей час у святому місці зробить їх ближчими до святості свого духовного вчителя, який обіцяв «витягнути з пекла» того, хто прийде помолитися на його поховання у Новий рік. Так було з початку ХІХ століття. Так є і нині. І це залишалось таким і під час радянських релігійних гонінь. Туристам з НУБіП також пощастило доторкнутися до надгробного каменю, помолитися та загадати бажання.

 

Надалі ми проїхали стародавніми вулицями й вуличками Умані та почули історію становлення та розквіту цього міста. Закінчилася екскурсія на мальовничій набережній озера Осташівка. Розкішні фонтани, макети стародавніх кораблів, сонце, вода, морозиво та яскраве небо зробили цей вечір незабутнім. Назад, до Києва, повертались у піднесено- патріотичному настрої, співаючи українських народних пісень і з гордістю усвідомлюючи усю величну пишність і святість нашої рідної української землі.

Подорож вдалася яскравою, насиченою та веселою. Цьому сприяла чудова тепла і сонячна погода, позитивний настрій учасників та цікаві насичені екскурсії. Висловлюємо слова щирої подяки за організацію та сприяння у проведенні цієї насиченої поїздки профспілковій організації НУБіП України.

 

Ачкевич Оксана,
голова профбюро механіко-технологічного факультету

Чекаль Людмила,
доцент кафедри соціальної роботи і реабілітаці

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook