У НУБіП України вітали переможців і фіналістів Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв 2024

23 травня 2024 року
  21 травня 2024 року в ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України відбулася цікава подія – нагородження переможців і фіналістів Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв – 2024, який щорічно проводить Товариство лісівників України за організаційної підтримки кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України.

  Цього року конкурс присвячений 100-річчю від дня народження Михайла Івановича Гордієнка – педагога, науковця-лісівника, доктора біологічних наук, професора кафедри лісових культур НУБіП України.
  Вдруге конкурс проводився в умовах повномасштабної війни, яка вносить свої жахливі корективи в наше життя. Саме через війну, окупацію південних і східних регіонів країни, на жаль, далеко не всі потенційні учасники конкурсу науково-дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв, не всі, хто мріяв стати студентом вузу лісівничого спрямування мають можливість позмагатися у цьому конкурсі.
  Цього року за право бути кращими дослідниками-лісівниками змагалися 13 учасників з Вінницької, Волинської, Рівненської, Житомирської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської обласних і регіональних рад Товариства лісівників України (зазвичай у конкурсах в довоєнний період брали участь більше 20 учасників).
  Перевіряла роботи і оцінювала їх фахова конкурсна комісія, створена на базі Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства НУБіП України яка і визначила переможців. Ними стали:
  Перше місце виборола Вікторія Бондаренко, учениця 11 класу ліцею «Гармонія» зі Знам’янки Кіровоградської обл. (вчитель Ірина Гвоздик).

 

   Друге місце конкурсна комісія визначила за Анастасією Олійник ученицею 11 класу Вовковиївського ліцею, що на Рівненщині (вчитель Олена Лазар).

  Третє місце за Вікторією Поленок, ученицею 11 класу Левківського ліцею що на Житомирщині (вчитель Світлана Остапчук).

  Вручали дипломи не лише переможцям, які вибороли перші місця, а й фіналістам, які пройшли І тур у своїй області, адже всі учасники вже є переможцями, бо дійшли до участі у змаганні на кращу дослідницьку роботу до Всеукраїнського рівня. Отримали дипломи і вчителі учнів, чиї роботи визнані кращими.   

  Юрій Марчук, голова Товариства лісівників України, завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України, вітаючи переможців і фіналістів конкурсу, згадав слова прем’єр-міністра Англії Вінстона Черчилля: «Якщо ми не підтримаємо вчителя і лікаря, то за що ми воюємо? Тому традиційно кожен такий конкурс ми присвячуємо особистості, яка формувала лісове господарство, наукові, виробничі структури. Цього року конкурс присвячений 100-річчю від дня народження Михайла Івановича Гордієнка – педагога, науковця-лісівника, доктора біологічних наук, професора кафедри лісових культур НУБіП України, людини, наукові праці якого є актуальним і сьогодні. Випускники НУБіП України, які отримали спеціальність «Лісове господарство», можуть працювати у різних галузях. Головне правило вишу: навчити вас вчитися. А вчитися потрібно все життя. Ми будемо раді, якщо ви виберете наш Університет. У нас є кому вас навчати, є чому навчати, ми маємо прекрасну виробничу базу». Юрій Марчук привітав переможців і фіналістів Всеукраїнського конкурсу, і побажав правильного вибору професії.

 

  З вітальними словам до юних лісівників–дослідників звернувся Вадим Ткачук, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку НУБіП України.

  Роман Василишин, директор ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України сказав, що сьогодні особливо важливо, щоб лісівнича освіта і наука починалася не зі студентської лави, а зі шкільної парти. Тому, дуже приємно і дуже важливо, коли в університет вступають вмотивовані діти і вже з першого курсу можуть вести професійні дискусії з викладачами і відстоювати свої професійні інтереси, вони знають, чого хочуть досягти в житті. А в цей непростий час саме вмотивовані фахівці можуть змінити наше життя на краще, відбудувати зруйновану інфраструктуру, відновити пошкоджені ліси, зробити міста зеленими, кращими, відновити ландшафти, які були. Роман Василишин подякував всім вчителям, хто на місцях, в різних регіонах, обласних осередках Товариства лісівників, всім, хто докладає максимум зусиль для того, аби справа учнівських лісництв жила, а діти мали б можливість розвиватися і обирати професію до душі.

  Костянтин Войцеховський, директор департаменту з персоналу ДП «Ліси України» подякував Товариству лісівників України за підтримку юних лісівників, запевнив присутніх, що ДП «Ліси України» підтримує і далі буде підтримувати всі види навчання, які йдуть на користь лісового господарства, всі види розвитку, які йдуть на благо людей, які працюють у лісовій галузі. Костянтин Войцеховський запросив студентів проходити на практику у ДП «Ліси України».

  Андрій Пінчук, завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України подякував вчителям, педагогам, лісівникам, Товариству лісівників України, які у такий непростий час організували такий конкурс і присвятили його 100-річчю від дня народження Михайла Івановича Гордієнка - педагога, науковця-лісівника.

  Андрій Спірочкін, завідувач кафедри технологій та дизайну виробів з деревини НУБіП України представив діяльність кафедри. «Правильно використовувати деревину, правильно застосовувати новітні технології у виробництві, які дозволяють обробляти деревину, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу. Роби, що любиш, люби, що робиш».

  Олена Колесніченко, завідувачка кафедри ландшафтної архітектури та дизайну НУБіП України запросила майбутніх абітурієнтів взяти участь у конкурсі на здобуття державного місця, де можна здобути найкращу спеціальність, яка дозволить творити красу, заробляти гроші, творити історію нашої країни, навчатися спеціальності дизайнера ландшафтної архітектури, використовуючи новітні технології.

 

  Переможці конкурсу презентували свої роботи. Так Вікторія Бондаренко (Кіровоградщина), роботу якої оцінили, як найдостойнішу (І місце) розповіла про свої дослідження. Тема її наукової праці «Визначення розмірів популяцій рослинних угрупувань прибережної зони озера Берестувате ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Чорноліський».
  Анастасія Олійник (Рівненщина) (ІІ місце) презентувала свою роботу «Вплив виду садивного матеріалу та методу створення культур на штучне лісовідновлення дубових насаджень у Вовковиївському лісництві».

  Вікторія Поленок з Житомирщини (ІІІ місце) представила презентацію досліджень, результатами яких вже може поділитися. Тема її роботи «Оптимізація технології вирощування сіянців сосни звичайної із закритою кореневою системою».
  Варто зазначити, що презентації були дуже цікавими і науковці, які були присутні в залі цілком серйозно говорили, що рівень робіт учнів 11 класу, членів учнівських лісництв не поступаються роботам студентів.
  Звичайно, велику і визначальну роль у роботах школярів відіграють вчителі, керівники учнівських лісництв. Адже саме вони є тими, хто намагається зацікавити молодь, пробудити у них інтерес до навчання, розкрити таланти. Величезна подяка педагогам і лісівникам, які підтримують учнівські лісництва на місцях і допомагають правильно вибрати майбутню професію. Ми дякуємо вчителям, які знайшли можливість приїхати до столиці, аби підтримати своїх учнів.

 

 

  Після нагородження переможців і фіналістів Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв – 2024 була ознайомча екскурсія в "Музей лісових звірів та птахів ім. професора О.О. Салганського". Учасники заходу відвідали Лісівничо-просвітницький центр, далі екскурсія Ботанічним садом НУБіП України, яку провела доцент кафедри ботаніки, дендрології і лісової селекції Марія Шевчук.

 

  Школярі і вчителі із задоволенням пройшлися екологічною стежкою, на власні очі побачили екокласи на природі, трішки відчули себе студентами вузу, і можливо, уявили як воно, бути студентом саме цього вишу. Залишається побажати школярам, а згодом – абітурієнтам, не помилитися у виборі професії і втілити у життя свою мрію.
  Ми сподіваємося, що у наступному конкурсі ТЛУ дослідницьких робіт учнівські лісництва запрацюють у всіх областях нашої країни, що не буде територій, де відбуваються бойові дії, не буде окупованих міст і сіл, а буде вільна і мирна Україна, учні зможуть спокійно навчатися на батьківщині і в наступному конкурсі Товариства лісівників України братиме участь більше випускників учнівських лісництв, буде більше професійно вмотивованих абітурієнтів! 

За матеріалами Товариства лісівників України

Фото Геннадія Кушанова

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook