Розвиваємо творчий потенціал студентів у Заліщицькому фаховому коледжі

27 березня 2023 року
  Нещодавно у ВСП «Заліщицький фаховий коледж ім. Є. Храпливого НУБіП України», в рамках тижня фізико-хімічних дисциплін, відбулася науково-практична конференція «Розвиток творчого потенціалу студентів коледжу в процесі науково-дослідної діяльності».

  Організатори конференції ставили за мету віднайти обдаровану молодь та створити умови для її творчого зростання, активізувати науково-дослідну роботу студентів.
  Враховуючи особливості та умови проведення науково-практичної конференції, було прийнято рішення залучити до участі в конференції кращих студентів молодої наукової еліти коледжу, які нещодавно взяли участь у Всеукраїнському конкурсі “Жінки в науці”. Виконуючи завдання конкурсу, вони дізналися про видатні наукові відкриття, зроблені жінками, та з’ясували, що гендерні стереотипи шкодять як розвиткові науки, так і всього суспільства загалом. За даними ООН, жінки становлять третину всіх дослідників – однак отримують менші гранти для своїх робіт, ніж вчені-чоловіки, і складають лише 28% науковців у світі.
 Українські жінки – гідні конкуренти чоловікам у науковій царині: вони вивчають біль та причини алергії, досліджують радіацію та людський мозок. В Україні серед науковців – 45% жінок. Україна займає 12 місце за кількістю жінок-вчених в рейтингу серед 41 країни світу.
  Ми часто чуємо імена різних вчених, які зробили значний внесок у дослідження таємниць Всесвіту. Однак серед імен визначних вчених ми дуже рідко чуємо імена саме наших земляків — українських учених. Так вже склалося історично, що про них тривалий час замовчували. Тож у багатьох могла скластися неправильна думка, начебто наша земля бідна науковими талантами.
  Насправді ж, наша свята земля, як той благодатний ґрунт, виплекала цілу плеяду напрочуд геніальних особистостей. І серед них, наче ті діаманти, сяють жіночі імена.
Саме про сузір'я українського наукового жіноцтва під назвами «Фізика» та “Хімія” були представлені доповіді студентів.

  Конференцію відкрив директор коледжу Борис Степанович Павлюк, привітавши учасників з важливою подією в житті коледжу. Борис Степанович відзначив роль студентської наукової молоді, яка є рушієм змін в освіті та суспільстві, а також зауважив неабияку актуальність проблематики конференції та побажав плідної співпраці й цікавих дискусій. Також були відзначені нагородами за участь у конкурсі на платформі «На Урок» найкращі студенти Заліщицького фахового коледжу. Організатори конференції, викладачі фізики та хімії Руснак С.Г., Хомів Н.Й. та Перит В.В., також звернулись до молодих науковців зі словами привітання та наголосили на цінності наукових досліджень у формуванні компетентнісних характеристик майбутніх фахівців агрономічної та економічної сфер, їхню важливість для вирішення практичних завдань. Адже в умовах сьогодення наукова робота студентів є важливим складником фахової освіти.

  Безпосередньо в роботі науково-практичної конференції взяли участь 22 доповідачі.
  Конференція пройшла у теплій, дружній атмосфері, на високому організаційному, науково-теоретичному рівні в дусі дискусій з поміркованою полемікою та великим зацікавленням студентської молоді.

 

Світлана Руснак, Валентина Перит, Наталія Хомів,
організатори конференції

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook