НУБіП України долучився до підготовки міжнародного проєкту з відновлення здоров’я ґрунтів і рекультивації земель у Європі

8 вересня 2022, 12:00
факультет землевпорядкування
   Головною метою проєкту AgRemedy є вдосконалення існуючих методів і технологій моніторингу та рекультивації земель з метою вирішення проблеми передачі забруднювачів в аграрному секторі (АС) через європейський агропродовольчий ланцюжок і розробка прикладного інструменту для фінансового та інвестиційного моделювання, підтримки процесу прийняття рішень ключовими зацікавленими сторонами (державними та приватними землевпорядниками, політиками, підприємствами, академічними колами), залученими до процесу моніторингу та усунення контамінації в АС.
 
   08 вересня 2022 року відбулася друга координаційна зустріч партнерів-розробників проєкту AgRemedy. До координаційної ради проекту входять представники таких закладів: AgFutura Technologies and University of Goce Delchev (Північна Македонія) – головний координатор проєкту; Національний університет біоресурсів та природокористування України (Україна); Aristotle University of Thessaloniki and Foodscale HUB (Греція); ERATOSTHENES Centre of Excellence, Cyprus University of Technology and Cellock LTD (Кіпр); Infinita LTD (Словенія); University of Novi Sad (Сербія); CEBAS- CSIC (Іспанія); Czech University of Life Sciences Prague (Чехія); INTERGEO environmental technology and waste management G.m.b.H (Австрія) та академічний партнер зі Швеції (узгоджується).
   Таким чином, даний проєкт став майданчиком для об’єднання зусиль дев’яти європейських країн у досягненні спільного успіху – вдосконалення сучасних методів моніторингу та рекультивації (M&R) земель у Європі. Обсяг досліджень буде зосереджено у трьох головних напрямах: 1) вимірювання токсичності/контамінації; 2) кількісної оцінки шляхів впливу; 3) створення «digital twin» для моделювання M&R в АС. Успішним завершенням проєкту буде вважатися отримання безпечної та якісної сировини в Україні для харчової промисловості на відновлених ґрунтах та рекультивованих землях, що також має значення для експортного потенціалу агропромислового комплексу на світовому ринку.
   Ініціаторами залучення Національного університету біоресурсів і природокористування України до координаційної ради стали декан факультету землевпорядкування, професор Тарас Євсюков та доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Леонора Адамчук. Передбачається, що для реалізації проєкту планується залучення широкого спектру фахівців зі структурних підрозділів чотирьох факультетів НУБіП України, зокрема кафедр: стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК; землевпорядного проектування, управління земельними ресурсами, геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі факультету землевпорядкування; ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули агробіологічного факультету; екобіотехнології та біорізноманіття факультету захисту рослин, біотехнологій та екології.
   Підготовку заявки та розробку Проєкту AgRemedy супроводжує Олександр Лабенко, директор навчально-наукового центру міжнародної діяльності НУБіП України.

   Колектив підготовки Проєкту AgRemedy вдячний керівництву НУБіП України та безпосередньо ректору Станіславу Ніколаєнку за підтримку та можливість реалізовувати міжфакультецьку співпрацю задля спільної мети – післявоєнної відбудови України.

   Все буде Україна!

 
Людмила Гунько,

Доцент кафедри землевпорядного проектування 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook