Факультет харчових технологій взяв участь у виставці AGROEXPO 2025, представивши освітні та наукові здобутки

ВДНГ, м. Київ, пр. Глушкова, 1

В рамках IV Міжнародного саміту з продовольчої безпеки «Food from Ukraine» 19–20 листопада 2025 року в Києві викладачі та студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК прийняли активну участь у AGROEXPO 2025, де були представлені компанії – виробники сільськогосподарської техніки, переробного обладнання для зберігання зерна, харчових продуктів для населення та тварин, сучасних технологій агросектору. AGROEXPO 2025 – це ключовий міжнародний майданчик, присвячений зміцненню глобальної продовольчої безпеки та розвитку стратегічних партнерств між Україною та країнами світу.


Участь у відкритті Конференції взяли Прем'єр-міністр України Юлія СВИРИДЕНКО, Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Тарас КАЧКА, Міністр економіки, довкілля та сільського господарства України Олексій СОБОЛЕВ, Міністр закордонних справ України Андрій СИБІГА. Конференція об’єднала світових лідерів, міністрів, представників міжнародних організацій та провідних експертів. Зокрема, представників офіційних делегацій, бізнесу та міжнародних організацій із країн ЄС, G7, а також значної кількості держав Африки. Серед учасників:

  • понад 100 офіційних і бізнес-делегацій, в тому числі, з африканських країн;
  • іноземні та українські бізнес-асоціації;
  • провідні виробники агротехніки, обладнання та харчової продукції;
  • представники українських державних установ.

Серед учасників виставки на стенді спілки «Борошномели України» було представлено і факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України. Представники нашого факультету на чолі з деканом Ларисою БАЛЬ-ПРИЛИПКО демонстрували успіхи родини харчовиків НУБіП України, та могли доносити до виробників харчової продукції, що факультет є провідним підрозділом університету, де випускають спеціалістів з неабиякою ерудицією, розумом, наполегливістю та завзятістю в науковій роботі.


В межах популіризації факультету і університету відбулось спілкування з послом Канади в Україні Наталкою ЦМОСЬ та іншими міжнародними послами та представниками компаній. Встановлено зв'язки з делегаціями з США, Канади, Великої Британії, Пакистану, Палестини, Єгипту, Йорданії, Катару, Індонезії, Литви, Лівану, Іраку, Саудівської Аравії, Намібії та Нігерії.


Свою екскурсійну програму викладачі разом зі студентами розпочали з компанії Оріон Груп, яка займається виробництвом та монтажем технологічного обладнання для виготовлення харчових продуктів. На прикладі автоклава студенти розібралися з його принципом роботи і тепер точно знають як працювати з таким тепловим апаратом.


Далі всі попрямували до виробників котячого та собачого корму фірми Кормотех, адже у багатьох на господарстві є домашні улюбленці, які такою ласують смаколики. «Мяу» – це бренд стандарт сегменту, що понад 20 років дарує турботу і здоров’я домашнім улюбленцям. Заснований з любов’ю до тварин, він став символом надійності та якості у галузі харчування для котів. Представник фірми радо поділився з нами новинками товарів, які експортуються також за кордон і з великою охотою подарував власникам чотирилапих по пакетику вологого корму.


Пізніше всі охочі змогли скуштувати яблучний сік асептичного консервування від фермерського господарства «Гадз», що знаходиться на Тернопільщині – розібралися, що собою представляє асептика, який температурний режим соку під час теплової обробки і винесли вердикт – те, що треба! А ще дане господарство займається вирощуванням сортових яблук, виготовленням смузі з різноманітних фруктів, чіпсів яблучних фруктових пюре. Їх девіз – «Ми щиро віримо, що робимо світ смачнішим» - дуже доречний, бо натуральність сировини – це гарантії якості готової продукції.



Надзвичайно захопливою відбулася наша зустріч з представниками фірми KMZ Industries - постачальник комплексних рішень для зберігання та обробки зерна в Україні. Компанія проектує, виробляє та монтує як широку лінійку продукції, що випускається серійно, максимально адаптованої до різних умов експлуатації, так і нестандартне обладнання. На представленому макеті, що обладнаний комплексною переробкою і зберіганням зерна, всі відвідувачі змогли самостійно відслідкувати технологічні етапи від надходження зерна автомобільним чи залізничним транспортом на підприємство до кінцевого зберігання висушеного зерна в силосах. Тут студенти ще раз закріпили знання з процесів і апаратів харчових виробництв щодо процесів сушіння, транспортування, очищення від домішок.


Незабаром у всіх зимова сесія, і ця цікава подорож здобувачів вищої освіти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК у країну AGROEXPO 2025, стане надзвичайно корисною при підготовці до екзаменів з процесів та апаратів харчових виробництв та технологічного обладнання галузі. За що не втомлюємося дякувати і схиляти голову перед нашими захисниками і захисницями України за їхні геройські подвиги і можливість нам, викладачам, вчити, а студентам вчитися і озброюватися знаннями.

Марія ЖЕПЛІНСЬКА,
доцент кафедри процесів і
обладнання переробки продукції АПК