Е901, Е904, Е914: що означають ці цифри на етикетках фруктів?

Свіжі овочі та фрукти — основа здорового раціону в будь-яку пору року. Проте, купуючи їх у магазині чи на ринку, ви напевно помічали, що деякі з них мають надто ідеальний, глянцевий вигляд. Причина є - харчовий віск.

Його використовують, щоб подовжити термін зберігання продуктів, захистити їх від псування, втрати вологи та надати привабливого товарного вигляду. В Україні, як і в Європейському Союзі, використання таких восків дозволено, але виробник зобов'язаний інформувати про це споживача.

Згідно із Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», дані про всі харчові добавки, включно з восками для поверхневої обробки, мають бути вказані на пакуванні чи етикетці.

Як розшифрувати маркування?

Щоб зрозуміти, який саме віск нанесено на продукт, шукайте спеціальні Е-номери. Ось основні з них:

  • E901 — бджолиний віск (білий або жовтий). Це віск тваринного походження, яким покривають фрукти, горіхи та цукерки. Важливо: може викликати алергічні реакції у чутливих людей.

  • E902 — канделільський віск. Рослинний віск, який отримують із куща канделілли. Використовується рідше, переважно для кондитерських виробів, іноді для фруктів.

  • E903 — карнаубський віск. Найпопулярніший віск рослинного походження, який добувають з листя пальми Copernicia prunifera. Ним покривають яблука, груші, цитрусові, дині та манго.

  • E904 — шелак. Речовина тваринного походження, яку виробляють комахи-червці. Використовується для глазурування яблук, цитрусових і тропічних фруктів.

  • E914 — оксидований поліетиленовий віск. Це синтетичний віск, яким найчастіше обробляють цитрусові та банани для захисту шкірки.

Що робити перед вживанням?

Хоча ці воски вважаються безпечними, їх краще змивати перед споживанням продуктів, особливо якщо ви плануєте їсти фрукти зі шкіркою.

  1. Ретельно промийте продукти під теплою проточною водою.

  2. Використовуйте щіточку для овочів та фруктів, щоб механічно видалити наліт.

  3. Для кращого ефекту необхідно замочити фрукти на кілька хвилин у воді з додаванням ложки соди або оцту, а потім добре промити.

Будьте уважними, підходьте до вибору продуктів свідомо та завжди читайте інформацію, яку надає виробник. Ваше здоров'я — у ваших руках!


За матеріалами законодавства України у сфері безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів та Держпродспоживслужби.

Олександр ВЕРГЕЛЕС,
доцент кафедри стандартизації
та сертифікації сільськогосподарської продукції