Сучасне мистецтво очима першокурсників: «Причетність» до прекрасного у День працівника Освіти

October 7, 2019

Керівник студентського гуртка «Юний журналіст» доцент кафедри журналістики та мовної комунікації Вероніка Чекалюк запропонувала першокурсники відвідати виставку живопису Ганни Криволап під назвою «Причетність», ми зі студентами радістю погодилися, адже побувати на такому урочистому заході в столиці - честь для кожного шанувальника мистецтва. «Ви - еліта нації», - часто нам говорить Вероніка Василівна на парах і привчає до вишуканого володіння мовою, вмінням висловлювати свої думки і бачити красу в кожному прояві нашого життя. Ввечері ми зустрілися біля метро «Театральна» і пішли на урочисте відкриття у музей Історії Києва разом з викладачем, нас гостинно зустріла художниця, картини митця Ганни Криволап торкаються найвіддаленіших струн людської душі, проникають у кожну клітину і змушують відчути нові емоції. Шедеври створені у стилі мозаїки, проте не типової, а абстрактної.

Нашій групі вдалося поспілкуватися з художницею та запросити її до НУБіП на екскурсію в парк і музеї:

-Доброго вечора, пані Криволап. Ми студентки першого курсу НУБіП, дуже раді завітати до Вас на творчий вечір . Дякуємо за нагоду. Насправді, ми в захваті від Ваших картин . Що спонукало Вас на створення цих шедеврів?

-Добрий вечір! Мені дуже приємно, дякую за комплімент про шедеври, неочікувано. Власне, цю серію робіт я створювала під впливом мозаїки . Вона мене надихнула, тому згодом під впливом тих відчуттів створила серію абстрактних картин. Проте відмовилася від традиційного образу і месседжу , який зазвичай несе мозаїка і створила абстрактно-чуттєві полотна.

-Яка головна ідея вашої творчості?

-Я дуже люблю Україну, тварин, рослини, природу, мені хочеться наші національні, глибокоісторичні артефакти перенести на мову сучасного живопису. Хочу, щоб люди любили батьківщину і її природу.

-Ми хочемо вас запросити у НУБіП, на екскурсію, до парку і музею. Познайомити з талантами і можливо буде вас можливість провести арт-майстер клас для студентів?

-Із задоволенням! Зараз я живу кочовим життям. Думаю, колись ми зможемо це зробити. Я буду рада.

  

Всі ми після виставки перебували у стані ейфорії, діляться постами у соціальних мережах студенти й пишуть меседжі про те, що дуже щасливі, що відвідали цей урочистий захід з Веронікою Василівною, вдячні за те, зо відкриває для нас світ живопису і краси сучасних митців. Спасибі організаторам свята та прекрасній художниці Ганні Криволап, дякуємо нашому факультету за прекрасну атмосферу і радість життя як на парах так і на дозвіллі! Ми запрошуємо усіх бажаючих поринути у світ мистецтва. Виставка триває. Триває навчання й місток дружби між студентом і викладачем зміцнюється, для мене свято - це цікаво проведений час з позитивними людьми, - підсумовує вечір Вероніка Василівна Чекалюк.

У святкування «Дня освітянина» згадаємо про переваги і недоліки сучасної системи освіти.

Учитель-переможець конкурсу Global Teacher Prize Ukraine — приязно усміхається й каже, що українські викладачі й учителі найкращі, акцентує Паул Пшенічка:

«Треба розуміти одну важливу річ: вчить не школа, а вчитель. Немає вчителя — немає школи. Які б гарні закони держава не писала, якщо вона не має достатньо високоосвічених вчителів, вона не матиме здібного покоління... Я переконався за 48 років вчителювання і хочу донести до всіх: футбольний клуб без тренера ви уявляєте? Навіть якщо зібрати найкращих гравців, без хорошого тренера результату не буде. Так само з учнями і вчителями. Вважаю, професія вчителя ставатиме дедалі важливішою в майбутньому.... Отто фон Бісмарк не тільки створив Прусію, а й зробив перший крок до об’єднання Німеччини. Надзвичайно чесна й порядна людина. Ще Бісмарк був дуже гострий на язик. Він сказав одного разу: «Дайте мені хороших гімназійних вчителів, і я зроблю державу». І зробив!

 

Наполеон теж домігся створення могутньої держави: спершу зібрав найкращих викладачів Франції і найталановитіших учнів, для яких створив три освітні заклади: École normale, École Polytechnique та ще один. З того моменту Франція почала стрімко розвиватись. Нині багато азійських країн пішли шляхом вищезгаданих історичних постатей — бюджет на освіту там перевищує бюджет на оборону. Як і свого часу в США. Одного разу президента Рейгана запитали в Пентагоні: «Ну як же так?» Він лиш презирливо кинув: «Вважаєте, проблеми оборони вирішуються в Пентагоні?» — «А де ж іще?» — «За шкільною партою». Треба завжди пам’ятати: інвестиція в освіту і підготовку вчителів — це інвестиція в майбутнє держави, - аргументує учитель у розмові з журналісткою Іра Донська для проекту «Освіторія».

 

Чугаєвська Олена,
Федорчук Марія,
студентки-першокурсниці,
вихованці гуртка «Юний журналіст» НУБіП

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook