Осіння екскурсія до Палацу правосуддя

October 31, 2018

     19 жовтня 2018 року студенти юридичного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України за ініціативи викладачів кафедри цивільного та господарського права Панькової Л.О., Пушкар М.В. та Канарик Ю.С. відвідали з екскурсією Верховний Суд  – найвищий судовий орган у системі судів України загальної юрисдикції. Метою відвідин було не лише ознайомлення на практиці з особливостями діяльності, історією, видатними постатями Верховного суду, але й підвищення правової свідомості та правової культури майбутніх правників.
Екскурсія проходила у приміщенні Кловського палацу – унікальної пам’ятки архітектури, що вражає своєю неповторністю та самобутністю.


     

     Впродовж екскурсії ми відвідали залу засідань Пленуму Верховного Суду, конференц-залу, залу судових засідань, в якій приймаються рішення палатами Верховного Суду.
    Варто звернути увагу на те, що кожен елемент приміщення є неповторним за своїм стилем, оздобленням та має певне символічне значення. Так, Парадні сходи палацу, що ведуть до зали судових засідань, виконані з граніту - символу твердині - та прикрашені скульптурами-символами чеснот Справедливості, Поміркованості, Неупередженості та Хоробрості. Стіни конференц-зали Верховного Суду прикрашені гіпсовою ліпниною у вигляді голубів - символів миру, снопів - символів щедрості, а також картушами омега - це архітектура, яка посміхається. Зала засідань Пленуму Верховного Суду в свою чергу оздоблена на тематику становлення державності України. Це, зокрема, розписи із зображеннями князя Ярослава Мудрого з Руською правдою, гетьмана Пилипа Орлика з першою конституцією України, першого президента України Михайла Грушевського з четвертим універсалом.
     Тож нам, студентам, випала чудова нагода поринути в історію та відчути атмосферу, в якій приймаються рішення найвищим судовим органом у системі судів України загальної юрисдикції.


     Не менш цікавим видалася нам екскурсія ознайомлення із експозицією Музею Верховного Суду, у складі якої – історичні документи, матеріали, фактичні свідчення про шляхи розвитку судоустрою і судочинства в Україні, пам’ятні подарунки, що репрезентують відносини ВСУ з іноземними державами. Нам було дуже приємно на світлинах музею побачити нашого викладача, колишнього суддю Верховного Суду  Панталієнка Петра Васильовича.
     Під час екскурсії нам також розповіли про діяльність ВСУ, яка ґрунтується на принципах верховенства права, незалежності, колегіальності, рівноправності суддів, гласності, повного і всебічного розгляду справ та обґрунтованості прийнятих ним рішень. Організація, повноваження та порядок діяльності Верховного Суду  визначаються Конституцією України та Законом України « Про судоустрій і статус суддів».
    Студенти залишилися дуже задоволеними та приємно здивованими теплим прийомом і пізнавальною розповіддю про роботу Верховного Суду. Сподіваємося, що подібні заходи сприятимуть формуванню високопрофесійних фахівців в галузі юриспруденції та допоможуть розвинути високий рівень правової свідомості та правової культури студентської молоді.
Хочеться висловити велику подяку нашим дорогим викладачам за надану можливість побувати в стінах Верховного Суду України та відчути себе суддями.

Марина Мудряк
студентка 2 курсу скороченого терміну

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook