«Соціальна інклюзія: деінституалізація та підтримка громад» за участю студентів-соціальних педагогів і викладачів університету

15 February 2017, 17:12

7 лютого вперше у Києві за підтримки Міжнародного центру розвитку і лідерства відбувся семінар на тему «Соціальна інклюзія: деінституалізація та підтримка громад», а також презентація моделі Care для роботи з людьми з інвалідністю президентом мережі Care Europe Жан П’єром Вількеном. Участь у заході також взяли студенти і викладачі кафедри соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті.

Жан П’єр Вількен на особистому досвіді своєї сім’ї пояснив, чому питання соціальної інклюзії так важливе для нашої країни та з чого варто розпочинати.  Свого часу його старшому сину Джонатану поставили діагноз - синдром Дауна. Це стало справжнім випробуванням для його сім’ї і саме з цього почалися пошуки нового підходу. З 4 до 11 років його син знаходився у спеціалізованому закритому закладі для дітей з вадами розвитку (Нідерланди), де займалися його вихованням, проте в сім’ї почали помічати, що Джонатан стає все більш замкнутим і прогресу в його особистісному розвитку вони не спостерігають. Після цього сім’я прийняла рішення повернути його додому та зайнятися вихованням особисто, що згодом показало свою позитивну динаміку. Взаємодія з іншими батьками, які також мали схожі проблеми, переросла у цілеспрямовані громади, які тепер займаються реабілітацією дітей з інвалідністю за моделлю Care.

На сьогодні європейська громада, за словами Ж. П. Вількена, спостерігає соціальне виключення (ексклюзію) в Україні. Для того, щоб рухатися в напрямку соціальної інклюзії, маємо переймати найкраще з європейського досвіду.

На завершення семінару між кафедрою соціальної педагогіки та інформаційних технологій доcягнуто домовленостей про подальшу співпрацю з Жан П’єром Вількеном та МГО «Міжнародний центр розвитку і лідерства».

 

Тетяна Мацьоха,

магістантка гуманітарно-педагогічного факультету

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook