«ГУМАНІТАРІЙ-Я!»: захоплюючий квест на Дні відкритих дверей гуманітарно-педагогічного факультету

April 8, 2023

  Щороку наш університет щиро відкриває свої двері перед майбутніми студентами, щоб поближче познайомитись із тими, хто обрав за покликом серця наш заклад освіти. А випускники шкіл, ліцеїв та гімназій хоча б на кілька годин мають унікальну можливість відчути атмосферу найкращого навчального закладу, завітати до просторих і затишних авдиторій, побачити, як відбувається навчання «із середини».
   6 квітня 2023 року університет гостинно зустрічав абітурієнтів як в онлайн форматі так і очно. Теплим словом привітав майбутніх студентів ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко, презентувавши загальні здобутки університету, акцентувавши увагу на чисельних перевагах навчання в НУБіП України.


   Після завершення загальноуніверситетського інформаційного блоку абітурієнти-гуманітарії мали можливість познайомитись безпосередньо з гуманітарно-педагогічним факультетом. Цьогоріч гостями Дня відкритих дверей нашого факультету стали близько трьохсот абітурієнтів з навчальних закладів міст Києва, Броварів, Бучі, Ірпеня, Вишгорода, Конотопа, Переяслава, Фастова, Шепетівки та Київської, Черкаської, Полтавської, Хмельницької, Сумської, Кіровоградської областей. До онлайн-зустрічі приєднались наші майбутні абітурієнти з Херсонської області.
   З вітальним словом до гостей заходу звернулась декан Інна Савицька, яка розповіла про спеціальності та освітні програми факультету, умови та переваги навчання, матеріально-технічну базу, можливості для всебічного розвитку студентів, організації дозвілля та студентського життя.

 

   Майбутні вступники неабияк зацікавилися спеціальностями факультету. Молоді люди ставили низку питань: про прохідний бал при вступі, гуртожитки, формат навчання, про укриття, а також просили докладно охарактеризувати ту чи спеціальність. Відповідь на останній запит випускники шкіл знайшли, подорожуючи кафедрами, які «трансформувалися» у станції.
   Абітурієнтам була запропонована ігрова технологія ознайомлення з майбутньою alma mater: учасники квесту «ГУМАНІТАРІЙ-Я!» у супроводі викладачів рухались «станціями», кожна з яких репрезентувала собою одну з дев’яти випускових кафедр гуманітарно-педагогічного факультету. Всі учасники заходу були поділені на 9 команд по 25-30 осіб - і розпочалися змагання! Отож, знайомимо вас із локаціями профорієнтаційного квесту.

   Станція «Журналістика»: Ловімо мить, шукаймо істину!
Гостей-гуманітаріїв кафедра журналістики та мовної комунікації, під керівництвом професора Марини Навальної, зустрічала в медіалабораторії, де старшокурсники Валерія Кривіцька, Микола Бондаренко, Анна Гаманиця та Сергій Мінін провели ознайомчу «екскурсію» у світ практичної журналістики. Абітурієнти мали змогу неформально поспілкуватися з викладачами, медійниками, студентами, спробувати себе у ролі теле- та радіожурналістів, операторів, дізнатися про специфіку роботи в друкованих та онлайн-ЗМІ. Майбутні студенти ознайомились із творчим доробком нинішніх студентів-журналістів, що є яскравим підтвердженням практикоорієнтованої підготовки медіафахівців у НУБіП.

 

   Наші юні гості взяли участь у майстер-класі, під час якого пересвідчилися, як створюється прямий ефір у новинній студії, побували у ролі телеведучого новин. В очах абітурієнтів – подив, радість, вдячність, задоволення, позитивні емоції й зацікавлення.

 

Усі учасники мали змогу перевірити свої знання у мозковому штурмі зі становлення української журналістики, долучитися до квесту, взяти інтерв’ю в присутніх: «Що для мене бути журналістом?». Спілкувалися гості з Народною артисткою України, професором кафедри Тетяною Цимбал. Найкмітливіші та найдотепніші отримали винагороди – подяки та грамоти за активну участь у заході.

   Станція «Філософія»: Пізнай себе, природу, соціум!
 На кафедрі філософії та міжнародної комунікації була облаштована локація «Філософ», модератором якої була завідувач кафедри Валентина Культенко. Оскільки кафедра відповідальна за підготовку фахівців спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», то завдання квесту були присвячені темі політики та дипломатії.

 

   Емоції абітурієнтів зашкалювали тоді, коли вони впізнавали портрети українських та іноземних очільників держав, давали правильні відповіді на різні запитання, на кшталт: яка українська страва є об’єктом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, хто з президентів США знімався у фільмі «Один дома», яка країна є банкіром всієї планети.

   Найспритніші та найкмітливіші отримували шоколадні медалі та смаколики. Загалом атмосфера панувала дружня та весела, іноді з порушенням дипломатичного протоколу та етикету. Абітурієнти, батьки та вчителі були задоволені таким неформальним і, одночасно, пізнавальним дійством.
   Станція «Фізрук»: Здорове тіло – здоровий дух!
   Для ознайомлення абітурієнтів із навчальною роботою кафедри фізичного виховання, на чолі з Заслуженим тренером Миколою Костенко, було облаштовано п’ять спортивних локацій: дартс, гирьовий спорт, настільний теніс, баскетбол, змагання на скакалках. Абітурієнти мали змогу відкрити для себе нові види рухової активності та спробувати свої сили у різних видах спорту.

 

   При вході у начальний корпус № 9 учасників квесту зустрічали викладачі кафедри, які супроводжували гостей до спортивних залів і запрошували взяти участь у змаганнях. Хлопцям найбільше сподобався дартс, а дівчата були у захваті від гирьового спорту та баскетболу. Школярі спробували себе у настільному тенісі, а завершився спортивні випробування стрибками зі скакалкою та естафетою.
   Станція «Соціальна»: Для емпатійних і відповідальних
   На станції «Соціальна» викладачі кафедри соціальної роботи та реабілітації, спільно із завідувачем кафедри професором Іриною Сопівник та викладачами Інною Осадченко, Іриною Демченко, Альоною Альтановою, Антоніною Картушинською й своїми студентами провели для учнів шоколадотерапію та майстер-клас з написання мотиваційного листа для вступу на обрану освітню програму. Були продемонстровані реабілітаційні можливості центру соціально-психологічної реабілітації: вступники відчули на собі релаксаційний вплив музико-, арома- та пісочної терапії, афірмацій, медитативних та психотренінгових технік роботи з клієнтами, бажаючі могли пропрацювати проблему власного страху за допомогою метафорично-асоційованих карт, розвіяти міфи та хибні стереотипи щодо власних уявлень про соціальну роботу.

 

   Станція «Linguist»: Спочатку було слово. Який у слова зміст?
На кафедрах романо-германських мов і перекладу, під керівництвом професора Марії Личук, та англійської мови для технічних та агробіологічних спеціальностей, очолюваної Наталією Яременко, влаштували свято знайомства, спілкування, пізнання англійською мовою! Де майбутні абітурієнти ознайомились з перевагами навчання на спеціальності «Філологія (перша мова англійська).

   Школярі продемонстрували свої знання з англійської мови, розгадуючи різноманітні кросворди та ребуси, які організували та провели Оксана Тепла й Аліна Клаптюк та студенти. Гості дізнавались цікаві факти про іноземну мову, особливості перекладу, специфіку роботи перекладача. Особливе захоплення викликала гра «Вгадай ідіому», що передбачав складання англійською мовою речень зі слів та підбір українських відповідників, також до уваги гостей було запропоновано лінгвістичні кросворди.

   Варто зазначити, що усі продемонстровані творчі завдання розроблено за участю студентів, що є підтвердженням практикоорієнтованості підготовки філологів-перекладачів на кафедрі романо-германських мов і перекладу. Усі, хто прийшов, отримали незабутні враження і поласували смаколиками!
   Станція «Психолог»: Душевної гармонії технолог
   Кафедра психології, очолювана Іриною Мартинюк, запропонувала воркшоп: «Я обираю професію психолога». Абітурієнти з ентузіазмом виконували групові завдання та диференціювали три професії: психолога, психотерапевта та психіатра. За допомогою підказок вони з’ясували, яку освіту здобуває той, хто планує опанувати фах психолога, також мали змогу проаналізувати зміст допомоги, яку надає цей фахівець. Особливе зацікавлення викликало завдання в якому потрібно було визначити зміст запиту, із яким клієнт може звертатися до спеціалістів зазначених професій. Дуже зацікавила майбутніх психологів постійно діюча «Школи практичної психології».

 

   Склавши цілісне уявлення про професію психолога, абітурієнти ознайомилися з особливостями спеціальності «Психологія», від доцентів кафедри Оксани Олійник та Людмили Омельченко, а також студентів-майбутніх психологів Яни Прохоренко, Ніни Придибайло, Тараса Полтавця, Катерини Рябокінь, Маргарити Бабак, Ангеліни Канівець – випускники шкіл могли дізнатися про специфіку практичної підготовки здобувачів зазначеної спеціальності, бази практик.
   Станція «Педагог»: Навчання – розвиток, навчання – діалог
   Лідерів супроводжує успіх! – під таким гаслом кафедра педагогіки зустріла гостей. Завідувач кафедри Руслан Сопівник привітав учасників та ознайомив майбутніх студентів з основними напрямами роботи кафедри педагогіки, особливостями освітніх програм та міжнародних проєктів. Гості на власні очі побачили сучасне обладнання, матеріальну базу, навчально-методичне забезпечення, яке використовується для надання освітніх послуг.

 

   Учасників квесту ознайомили із посадами і професіями, які будуть затребувані найближчим часом. Зокрема: модератор, розробник освітніх траєкторій, тьютор, організатор проектного навчання, координатор освітніх онлайн-платформ, ментор стартапів, ігромастер, тренер із майнд-фітнесу, менеджер з етичних питань, консультант цифрової реабілітації, куратор особистої пам'яті, менеджер подорожей у віртуальній реальності, спеціаліст з дитячої ментальної безпеки, сіті-фермер, спеціаліст з біоетики та інші.
   Станція «Культура»: Прекрасне змінює людську натуру
   Цікаво й весело учні провели час на станції «Культура» кафедри культурології, де абітурієнтів чекала творча майстерня, на якій вони могли долучитися до студій та колективів, які вже були яскраво представлені завідувачем кафедри Іриною Майданюк на головній частині заходу. Із задоволенням школярі брали участь у вікторині «Пізнай культуру України», адже за правильні відповіді їх чекали шоколадки з емблемою кафедри та покликаннями на наші сторінки у соціальних мережах (і пізнавально, і корисно, і смачно!). «Звісно, багато чого ще було невідомо молоді, проте це не біда: як тільки стануть студентами – навчимо!» - каже професор кафедри народний артист України Роман Рудий, який разом із доцентом кафедри Світланою Макодою, заслуженим артистом України доцентом Віктором Кавуном, старшим викладачем Ольгою Сауріною, Президентським стипендіатом викладачем Владиславою Чайкою, викладачем Вячеславом Борзенковим провели захоплюючі майстер-класи, за кілька хвилин створивши з абітурієнтами вокально-хореографічні композиції на твори українських композиторів у різноманітних стилях і жанрах.

   Станція «Willkommen in Europa»: Барви європейського калейдоскопа
   Викладачі кафедри іноземної філології і перекладу разом із завідувачкою Світланою Амеліною та студентами, які навчаються на освітній програмі «Німецька мова та друга іноземна», зустрічали школярів у Центрі синхронного перекладу. Вони наочно знайомили потенційних абітурієнтів з можливостями отримання у НУБіП професії перекладача з німецької мови, адже такі фахівці вже й зараз затребувані на ринку праці, а найближчим часом з огляду на конкретні кроки України на шляху інтеграції до ЄС потреба у перекладачах зростатиме.

   Особливе зацікавлення у гостей викликало спілкування зі студентами Софією Сальник, Анастасією Кивою і Дар’єю Хомич, які поділились враженнями від участі у програмі академічної мобільності «Erasmus+» і розповіли про переваги обраної ними професії перекладача з двох мов – німецької й другої іноземної мови за уподобанням студента (англійської, французької чи польської).


   Тим, хто завітав на кафедру, запропонували участь у інтерактивній вікторині «Mach mit!», яку підготувала Інна Конончук. Найактивніші учасники отримала призи-смаколики.
   Станція «Дипломат»: Закордонних справ аристократ
   Кафедра міжнародних відносин і суспільних наук в оригінальній ігровій формі запропонувала школярам розгадати акроребуси, де були зашифровані прізвища відомих в історії політичних та державних діячів, дипломатів. Прослухавши вислів відомої особистості, за допомогою ілюстративних підказок та політичної карти, гості намагалися відгадати персонажа. Найактивніші отримували заохочувальні солодкі призи. Спілкування проходило весело та у дружній атмосфері.

   На кафедральну «станцію» завітали учасники «Школи юного дипломата», що відбулася напередодні у рамках профорієнтаційних заходів кафедри. Переможців творчого конкурсу, який проходив під час роботи «Школи», привітали викладачі кафедри, а завідувач професор Олександр Шевчук урочисто вручив цінні призи.
   Кафедра управління – станція для вчителів
   Не сумували на квесті й вчителі, які привезли своїх вихованців. Кафедра управління та освітніх технологій, під керівництвом професора Сергія Кубіцького, провела цікавий семінар та тренінги. Так, Василь Базелюк провів для вчителів в майстер-клас «Сучасний урок у закладі загальної середньої освіти: вимоги та реалізація», спрямований на поглиблення знань і вмінь педагогів з технології проведення сучасного уроку.

Професор Зоя Рябова провела квест «Освітній процес як динамічна система», під час якого ініціювала дискусійне обговорення питання сертифікації вчителів, в ході якого були розглянути питання змісту як самої процедури сертифікації так і змісту незалежного тестування учасників сертифікації. Отже, вчителі шкіл залишились не менш задоволені, ніж абітурієнти!


   Всі учасники квесту, і дорослі й діти, були втомлені, але задоволені й щасливі. Проте свято б не відбулося, якби цьому не передувала ретельна й глибока підготовка заходу, розробка завдань та матеріалів. Приємно відзначити, що відповідальну й креативну роль на себе взяли талановиті аспіранти гуманітарно-педагогічного факультету: Наталія Шакун, Наталія Овдій, Аліна Клаптюк. Також велика роль в успішному проведенні заходу належить модераторам-викладачам, які пробігли разом зі своїми командами всю дистанцію квесту - від старту до фінішу!
   Станція призначення – гуманітарно-педагогічний факультет НУБіП!
   Отже, гуманітарно-педагогічний факультет залучив до знайомства з різними професіями найталановитіших і глибоко мотивованих абітурієнтів. Випускники дізналися про переваги та «родзинки» навчання, що допоможуть майбутнім студентам не лише оволодіти фаховими знаннями та навичками, а й збагатити їх естетичну й соціальну культуру, сприятимуть реалізації їх творчих задумів.
   Загалом, цей День відкритих дверей став справжнім святом для випускників, їхніх батьків, учителів, викладачів і студентства університету. Під час підведення підсумків найактивніші, найвитриваліші учасники квесту, які змогли дійти до кінцевої станції, отримали грамоти, подяки, призи, з рук декана факультету Інни Савицької, а завідувачі кафедр, викладачі факультету та модератори квесту побажали майбутнім абітурієнтам здійснення найзаповітніших мрій та зустрічі на Посвяті в першокурсники.

 

   Відзнаки отримали і школярі, які побували в музеї університету, та взяли участь у пошуковій роботі, готуючи відповіді на питання, підготовлені завідувачкою музею Марією Поливач.

   День відкритих дверей продемонстрував командний дух колективу гуманітарно-педагогічного факультету, «підсвітив» у 3D форматі нові ідеї та задуми. Сподіваємось, що отримані інформація та враження, а також інтерес і почуття, які зародились у наших гостей у цей день, трансформуються у свідомий вибір найцікавіших і найсучасніших професій, які пропонує вічно молодий 125-річний НУБіП.
   Студенти та викладачі гуманітарно-педагогічного факультету побажали учасникам квесту успіхів у складанні НМТ та висловили упевненість, що згодом зустрінуться в приймальній комісії, а потім і в авдиторіях факультету!
   Ми всі налаштовані на перемогу й дивимось у світле майбутнє. В єдності та згуртованості наша сила! Все буде Україна!

 

За матеріалами кафедр гуманітарно-педагогічного факультету
підготувала Марина Навальна,
в.о. завідувача кафедри журналістики та мовної комунікації
та доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації
Олена Лаута
Фотоматеріали студентів спеціальності «Журналістика»

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook