Ювілей Маестро Вадима Крищенка : постскриптум

4 April 2023, 10:00

Не можна все навік забути –
Хіба минуле безіменне?
Коли мене уже не буде,
Хай пісня скаже все за мене.

     Минулої суботи Національний університет біоресурсів і природокористування України пісенно-поетичним вечором «Україна – незламна» вшанував 88-річчя народного артиста України, члена Національної спілки письменників України, Заслуженого діяча мистецтв України, Заслуженого працівника культури України професора кафедри культурології Вадима Крищенка, в арсеналі якого – близько 60 поетичних збірок, понад 1000 пісень.  На сцену нашої актової зали вийшли знані майстри української естради – друзі, учні і побратими Вадима Дмитровича, тому розмови про дійство не вщухають донині.

 

 

 

 

 

     Студентці-першокурсниці спеціальності «Журналістика» Йордані Курганевич   вдалося  поспілкуватися з кількома із зіркових гостей за лаштунками.

     «Сьогодні я святкую 88 рік народження, - каже Вадим Дмитрович Крищенко, - 30 з них я пов'язаний з НУБіП України. Коли я починав як поет, Андрій Малишко, прочитавши мої вірші, сказав, що вони звучать, як пісні, - тому вони і стали піснями. І сьогодні ми почуємо відомі «Пане господарю», «Вишенька-черешенька» від квартету «Гетьман», «Будьмо!» і «Вперед, побратими, вперед» у виконанні гурту «Козацькі забави», «Листопад» і «Молитву» від Оксани Білозір, «До маминих очей» і «Зустрічаймо любов» від Надії Шестак, «Дозвольте запросити Вас» і «Гей ви, козаченьки» від Олександра Василенка, «Попрошу пробачення» і «Хай щастить вам, люди добрі» у виконанні Віктора Кавуна,   « А вже осінь прийшла у мій сад» і «Одна- єдина» від Іво Бобула, «Котики вербові» від Романа Рудого, і нові – «Благослови», «Горить земля» (їх виконає випускник університету Дмитро Андрієць), «Кохай мене» і «Карпатська врода» (їх спеціально записала до сьогоднішнього дня Алла Попова

     Народна артистка України Оксана Білозір зазначила: «В мене є кілька пісень, написаних Вадимом Крищенком. Моя найулюбленіша - «Листопад». А ще - дуже актуальна сьогодні «Молитва». Всі майдани озвучувалися цією піснею, адже текст надзвичайно заряджений, в ньому закладена сила духу.

     Вадим Дмитрович  -  неперевершений майстер письма, українського слова. Скільки я пам’ятаю себе на сцені, стільки ж часу я його знаю. Він творча людина, яскравий представник київської інтелігенції. Завжди відрізнявся тим, що розмовляв правильною, красивою українською мовою і навіть у рамках радянської системи завжди творив якісний україномовний продукт. Я думаю, для нього найбільший подарунок, коли його пісні звучать, коли його слово прорізає нашу душу, свідомість, заряджає енергією. Тому я йому хочу побажати, щоб він завжди мав можливість чути своє слово через пісні видатних людей, яких слухають мільйони».

     Народний артист України - Іво Бобул: «З Вадимом Крищенком ми співпрацюємо дуже давно і плідно. В мене багато пісень, написаних за його текстом, я люблю їх, їх любить аудиторія. Сьогодні я виконуватиму нову пісню «Я солдат», присвячену нашим воїнам. Раніше вона ще не звучала в жодній залі».

     Народний артист України Герой України Анатолій Паламаренко: «Я вже давно знаю Вадима Крищенка. Спочатку знав його як поета-пісняра, потім він долучив і мене до своєї поезії. Після цього я вже з успіхом виконував його поетичні твори в Палаці «Україна». Хочу побажати, щоб в нього завжди була енергія, щоб ми всі разом дожили до перемоги і тоді, я впевнений, що Вадим Дмитрович виступить зі своєю прекрасною поезією, адже він надзвичайно талановита людина, яка чарує всіх нас своїм словом».

     Слово і пісня звучали близько трьох годин, а оплески не вщухали. Тож ще раз – многая Вам літа , шановний імениннику!

     А для усіх, хто хоче ще раз насолодитися мистецтвом – відео.

 

Ірина Майданюк, завідувач кафедри культурології
Йордана Курганевич, студентка 1-го курсу спеціальності «Журналістика» 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook