Випускниця магістратури Наталія Фріауф: про складну, але таку необхідну роботу соціального працівника

December 5, 2022
Свій диплом магістра отримала випускниця гуманітарно-педагогічного факультету Наталія Фріауф, яка опановувала спеціальність «Соціальна робота», за якою, власне, і працює вже трішки більше року. Вона – соціальний працівник кімнати кризового реагування Київського міського центру гендерної рівності, запобігання і профілактики насильству.

  • Певно, буває важко, адже ситуації, прямо скажемо, трапляються страшнуваті?

— Час від часу важко. Але потім, коли бачиш, як жінкам все ж вдається врятуватися від кривдника і облаштувати спокійне безпечне життя, відчуваєш себе потрібною, що все недарма.

  • З початком війни роботи, мабуть додалося?

— Так, і ще буде більшати. Адже додалися біженці. Вже працювала з переселенцями з Херсона і Маріуполя, часом це ще й діти. Всі вони дуже контактні люди, розуміють, яку саме допомогу хотіли б отримати – житло, оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи і відповідної грошової допомоги, консультацію психолога тощо. Тобто, фактично охоплюємо весь спектр життєво необхідних питань. Ось тільки про життя в окупації вони говорити не хочуть. Тому тут треба проявити весь свій такт, аби не чіпати болючого, але бути готовим поговорити, раптом з тобою все ж вирішать поділитися.

  • І з проблемою домашнього насильства такі жінки теж звертаються?

— Були і такі випадки, коли жертва втікала з окупованої території не лише від рашистів, а й від домашнього насильника. Бо до кого ж там звернутися? Ніхто не допоможе. Приїздять на підконтрольну Україні територію і звертаються до нас. До речі, психологи центру виїздили і на щойно деокуповані території, аби надавати відповідну допомогу постраждалим. А якщо врахувати, що колектив жіночий, то це показує, які сильні і сміливі наші жінки.
   Словом, розумію: займаюся потрібною і благородною справою. І допоміг мені в цьому НУБіП. Адже я не лише здобула тут освіту, а на роботу влаштувалася за рекомендацією завідувачки кафедри соціальної роботи та реабілітації Ірина Сопівник, яку в нашому центрі гарно знають завдяки тісній співпраці.

 

Ірина Кушніренко

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook