Дні ООН в НУБіП України

October 27, 2022

24 жовтня — важлива дата в історії міжнародних відносин. З 25 квітня по 26 червня 1945 році в Сан-Франциско проходила міжнародна Конференція ООН зі створення міжнародної організації. В останній день роботи Конференції було підписано Статут ООН, що вступив в дію 24 жовтня 1945 після його ратифікації п'ятьма постійними членами Ради Безпеки — Францією, Республікою Китай, СРСР, Великою Британією і Сполученими Штатами й більшістю — 46 іншими сторонами, що теж підписали цей договір-статут. За рішенням 2-гої сесії Генеральної Асамблеї ООН, починаючи з 1948 року, 24 жовтня відзначається як День Організації Об’єднаних Націй. В 1971 році на 26-сесії Генеральної Асамблеї цей день було проголошено міжнародним святом і запропоновано всім країнам відзначати його як державне свято. Щорічно в цей день Генеральний секретар ООН звертається до світової спільноти з посланням.

На базі гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України кафедрою міжнародних відносин і суспільних наук була організована науково-практична конференція «ООН в оцінках студентів-міжнародників». До заходу долучились викладачі, студенти, аспіранти кафедри, студентська молодь з інших факультетів. З вступним словом до учасників заходу звернувся завідувач кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, д. політ. наук, проф. Олександр Володимирович Шевчук, який звернув увагу на неоднозначність оцінок щодо діяльності ООН на сучасному етапі.

Найскладніші питання в діяльності ООН були висунуті на обговорення студентами-міжнародниками старшокурсниками (науковий керівник доц. Кравченко Н.Б.): чи є ООН ще ефективною? (Мельниченко Ірина, МВ-19002б), проблеми реформування ООН (Петрова Анастасія, МВ-19002б), позиція ООН щодо ситуації на Запорізькій АЕС (Богдана Орос, МВ-19003б), право «вето» в ООН: сучасні виклики (Щербина Софія, МВ-19002б), як позбавити агресора права «вето» в РБ ООН? (Онишко Михайло, МВ-19002б). І вони достойно справились, задали тон конференції, підтримували доповідачів-початківців, студентів з інших факультетів, які прийшли висловити свою громадську позицію, приймали участь в обговореннях протягом конференції.

     

Актуальними були і доповіді студентів-другокурсників, виголошені впевнено і чітко, з відстоюванням власних позицій під час обговорення (науковий керівник доц. Сєкунова Ю.В.) і присвячені особливостям функціонування ООН на сучасному етапі (Бусло Іванна, МВ-21002б), специфіці функціонування Секретаріату ООН (Ковальова Софія, МВ-21001б), ролі ООН у вирішенні міжнародних конфліктів (Діджик Катерина, МВ-21001б), співпраці Польща-ООН (Нікітіна Анастасія, МВ-21002б).

          

Важливою виявилась місія наукового керівника доц. Булгакової О.В., яка залучила до участі у роботі конференції не тільки студентів-міжнародників (Щука Леся, МВ-20002б, «Миротворча діяльність ООН»), а і з факультету захисту рослин, біотехнологій та екології (Чупілін Кирил, «Україна – співзасновниця ООН»), механіко-технологічного факультету (Броварець Микита, «Співпраця України з ООН на сучасному етапі»), які теж висловлювали свою позицію, відповідали на питання в процесі обговорення їхніх доповідей, що викликали певну зацікавленість і були тепло сприйняті аудиторією.

          

Цікавою є заявлена доповідь «Місія ООН з проведення референдуму у Західній Сахарі» (Грищенко Вікторія, МВ-19004б, науковий керівник доц. Лановюк Л.П.). Західна Сахара – не є членом ООН, це спірна територія і за оцінками ООН «вкрай не самоврядна», перебуває в конфлікті між Марокко та Фронтом Полісаріо. В даний час не існує чіткого плану щодо проведення референдуму, і тому майбутня доля режиму припинення вогню залишається під сумнівом. До 2020 року ні одна країна член ООН не визнавала верховенство когось над Західною Сахарою. 10.ХІІ.2020 року США оголосила про визнання суверенітету Марокко над Західною Сахарою в обмін на усталення відносин Марокко та Ізраїлем.
З заключним словом виступив завідувач кафедри міжнародних відносин і суспільних наук д. пол. наук, проф. Шевчук Олександр Володимирович, який дав високу оцінку роботі конференції, подякував всіх учасників конференції за виявлену громадянську позицію, аналітичні доповіді, активність і небайдужість до справи.
Конференція дійшла висновку, що ООН – все ще важлива міжнародна організація. Але потребує реформування. Нові часи потребують нових підходів.

 

 

 Наталія Кравченко, координатор конференції
Анастасія Петрова, учасник конференції, група МВ-19002б

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook