Лісові пожежі в заповідниках на Кінбурні, які не дають гасити окупанти, стали наймасштабнішими за всю історію

May 16, 2022
Миколаївські новини

 На відновлення екосистем підуть десятиліття

Зараз на Кінбурській косі вирує одна з наймасштабніших пожеж. У 2001-2002 роках на півострові була грандіозна пожежа, в якій загалом вигоріло майже 1100 гектарів найкращих лісових масивів. Сьогодні площа, охоплена вогнем, вже перевищує 5500 га (в обох областях).

Як пише Кінбурн, у такі сухі періоди, як зараз, відсутність опадів утворює високий рівень пожежної небезпеки для наших лісів. А нелюдське ставлення окупантів значно посилює ситуацію. Так, заборона окупантами гасіння пожеж, викрадення у місцевих громад протипожежного обладнання розцінюємо як злочин проти життя людини та як міжнародний екологічний злочин.

Вже сьогодні пожежа охопила території Василівського та Геройського лісництв, від них постраждали національний природний парк "Білобережжя Святослава", регіональний ландшафтний парк "Кінбурнська коса", "Чорноморський біосферний заповідник", Нижньодніпровський національний природний парк. Наразі місцеві жителі та працівники природоохоронних та лісогосподарських установ героїчно не дають пожежі рухатися у бік населених пунктів та національного парку Білобережжя Святослава, але загроза НВП досі існує, особливо зараз, утворюючи східні вітри.

Вже зараз ми можемо говорити про значні наслідки для флори та півострова.

По-перше, це знищення значної площі лісових насаджень, відновлення яких піде багато років. Це знищення видової різноманітності флори та фауни, серед яких багато видів, занесених до Червоної книги України, Європейського червоного списку, що знаходяться під загрозою зникнення видів.

Серед видів значна кількість птахів, що охороняються Бернською конвенцією, у тому числі тих, хто гніздиться в районі озер та водно-болотних угідь.

Крім безпосередньо осередків пожежі є сильна задимленість значної площі півострова. А зараз найактивніший період розмноження та гніздування птахів (орлан білохвіст, пісочний морський, лежак, кулик довгоног), тому наслідки та збитки від пожежі для фауни на жаль примножаться у кілька разів.

За даними космічних знімків та інформації від місцевих, пожежі продовжуються.

Оцінити збитки дуже важко, а на відновлення екосистем підуть десятиліття.

 

Джерело: Миколаївські новини. http://www.niknews.mk.ua/uk/2022/05/15/lesnye-pozhary-v-zapovednikah-na-kinburne-kotorye-ne-dajut-tushit-okkupanty-stali-samymi-masshtabnymi-za-vsju-istoriju/

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook