«УКРАЇНСЬКИЙ СМАКОЛИК». ТОП - 5 СПОСОБІВ ПРИГОТУВАННЯ СМАЧНОГО САЛА!

25 вересня 2021, 20:45

     Сало – улюблений національний продукт українців. Воно входить до складу безлічі рецептів: котлети, домашні ковбаски, рулети та ін. Продукт залишається неперевершеною закускою в будь-якому вигляді: солоному, маринованому, вареному, копченому.

     А ще сало – це джерело цінних і незамінних жирних кислот. В ньому містяться вітаміни А, Е, D, F, мікроелементи (селен) та, як вже зазначили, жирні кислоти (насичені й ненасичені). Найціннішою серед кислот, що містяться в салі, є арахідонова кислота – поліненасичена жирна кислота, що володіє цілим спектром корисних дій: покращує роботи головного мозку, серцевого м’яза, впливає на роботу нирок та поліпшує склад крові, виводячи з неї зайві холестеринові бляшки.

   Щоб свиняче сало виявило свої корисні властивості, потрібно правильно його вживати. Віддавайте перевагу солоному або маринованному салу. Копченим, смаженим або вареним краще не захоплюватися. Сало варто вживати невеликими порціями. За словами фахівців, краще всього їсти сало з житнім хлібом з борошна грубого помелу, а також з овочами і квашеною капустою для поліпшення травлення. Денна норма сала для дорослого, приблизно 9-12 г сала, а максимальна порція на тиждень – 100 г.

    Декілька цікавих рецептів, котрі допоможуть без особливих зусиль, швидко приготувати смачне сало аби Ви смакували даний продукт із задоволенням.

«САЛО АРОМАТНЕ ЗАПЕЧЕНЕ»

     В салі зробити гострим ножем проколи. Натерти сумішшю (часник, перець чорний мелений, перець духмяний, гвоздика, сіль). Гвоздику та перці можна розтерти в макітрі, туди ж додати часник порізаний шматочками та сіль, знову розтерти, щоби часник цілком розтерся. Сало натерти цією сумішшю, а також трохи покласти суміші в проколи, які зробили в салі та залишити маринуватися сало на 1-1,5 год. Далі, помістити в рукав для запікання та запікати до готовності приблизно 1 годину. Коли сало буде готове, витягнути з духовки та одразу поставити під прес на холод на 2 години.

«ДОМАШНЄ ПРЯНЕ САЛО»

    Сало поскоблить, крупно порізати, зробити надрізи та покласти в них часник, не економлячи, натерти сіллю. Дві ложки гострої аджики змішуються з чотирма – зернової гірчиці, і цим складом добре обмащуються всі скибочки. Далі трамбувати в контейнер і пересипати журавлиною або брусницею. Посудина щільно закривається і виставляється на холод на п'ять днів. Смак кінцевого продукту неперевершений!

«САЛО З ЧЕРВОНИМ ПЕРЦЕМ»

    В салі робимо кілька надрізів, щоб спеції добре просочили його. Розтираємо сіллю, часником і перцем (мелений чорний, духмяній перчик, червоний гострий і солодкий перчик (паприка) – обирати за смаком). Обгорнувши харчовою плівкою посудину, в якому воно буде настоюватися, прибираємо продукт в холодильник на два дні. Такі прості кроки в приготуванні дозволять отримати в результаті ніжну, гостреньку і дуже смачну закуску до звичайного сімейного або святкового столу.

«УКРАЇНСЬКІ РУЛЕТИКИ З САЛА»

    Рецепт у виконанні дуже простий проте смачний та оригінальний. Головне, для повного успіху, – вибрати не занадто товсте (до трьох сантиметрів у висоту) сало і нарізати його неширокими і не надто довгими смужками. Для кращого просолу слід зробити поперечні розрізи до шкурки. Кожна стрічка натирається сіллю з усіх боків і посипається товченим часником з перцем з боку м'якоті. Особливо старанно обробляються щілини-надрізи. Кожна смужка туго згортається, можна пов'язати рулети харчової ниткою. Отримані «кільця» щільніше складаються в закриту ємність і на добу ставляться для засолювання в прохолоду.

«САЛО В ТУЗЛУЦІ»

    Тузлук – це сильний сольовий розчин, готується він так: у підготовлену воду додають невеликі порції солі і перемішують. Коли сіль перестане добре розчинятися і почне осідати на дно, незважаючи на перемішування – тузлук готовий. Він повинен бути міцним і крутим. Сало нарізати на невеликі шматочки і щільно вкласти в скляну банку. При укладанні його треба перекладати часником, лавровим листом, чорним перцем горошком. Сало заливається холодним тузлуком так, щоб розчин виступав на 1-2 сантиметри. Банку закрити кришкою і залишити у темному місці, при кімнатній температурі на тиждень. Таке сало може зберігати дуже довго в холодильнику без втрати смаку або псування.

«ЕКСПРЕС-МЕТОД ПРИГОТУВАННЯ САЛА»

    І на останок, якщо вже ну дуже забажалося смачненького сала, а чекати довго ніяк не хочеться, сало можна іще й засолити за один день та виходить дуже смачно. Для цього сало відразу ріжеться на тонкі скибочки – порціонні або бутербродні. У банку насипається сіль, чорний перець, часник, лавровий лист, запашний перець. Покласти шматочки сала до банки, щільно закрити та інтенсивно струсити. Треба залишити солитись сало поза холодильника, при кімнатній температурі. Через добу сало буде готово. Вдалого приготування та приємного апетиту!

   (За матеріалами https://etnoxata.com.ua/statti/kuhnja_ukrainy/ukrajinskij-smakolik-top-5-sposobiv-prigotuvannja-smachnogo-sala/ )

ОДА САЛУ (мовою оригіналу)

Я сало полюбил из детских лет,
За жизнь свою поел его немало...
Вкуснее сала пищи в мире нет, Вкуснее сала – только сало с салом!
О сало, ты - навек любовь моя, за все мои страдания – награда!
В тебе – свет солнца, трели соловья, другой закуски мне давно не надо.
Когда бывает в жизни нелегко, я нос не вешаю, не мучаюсь напрасно.
Лишь вспомню запах сала с чесноком, и сразу жизнь становится прекрасной!
Непревзойденный сала аромат – Бальзам на рану, крылья для полета.
Отведав сала, каждый будет рад, закрыть собою амбразуру дзота!
Но если вдруг умру в расцвете лет, прошу не отказать мне в самом малом:
И в гроб мне положить не партбилет, а килограммов пять свиного сала!

(За творчими матеріалами академіка Рибалко В.П.)

Буде сало, буде хліб – vivat славетному НУБіП !!!


Матеріали зібрав, опрацював та підготував
колектив кафедри технологій у птахівництві,
свинарстві та вівчарстві

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook