Вогнем – проти вогню

18 серпня 2021 року
ЕКО-iнформ

Лебединці випробували відомий, але рідко вживаний метод.

Вогонь може бути не лише найлютішим ворогом лісівників, а й помічником у боротьбі із лісовими пожежами. Звісно, лише за умов вмілого користування. Бо саме могутню силу вогню під людським контролем, що здатна побороти руйнівну первісну стихію, продемонстрували лісівники Лебединського держлісгоспу Сумщини під час масштабних навчань та виїзної колегії обласного управління лісового та мисливського господарства.

За легендою навчань, у полі неподалік Українського лісництва спалювали суху траву. Вогонь перекинувся на «соснові насадження». Тож у бій терміново стали лебединські лісівники, їхні колеги з інших лісгоспів, рятувальники, небайдужі громадяни, інші служби швидкого реагування. Гуртом гасили полум’я водою з автоцистерн та ранцевих вогнегасників, а трактористи прогортали мінералізовані смуги. Але горіли вже п’ять гектарів насаджень. Тож лебединці застосували зустрічний пал. Сила підконтрольного людині вогню швидко поборола лихо.

– Для нас це перший подібний досвід застосування такої тактики гасіння лісових пожеж. І ми бачимо його ефективність, – прокоментував нам директор Лебединського держлісгоспу Віталій Баранов. – Бо чимало наших співробітників уже боролись із лісовими пожежами на Луганщині, Донеччині та Херсонщині. Кому, як не нам, знати всю біду та шкоду від пожеж, особливо верхових. Плюс у нас порівну мішані ліси й хвойні, а це вже високий рівень пожежної загрози. До речі, ми вже раз застосували «ручний вогонь» на полі бою. Щоправда, не в лісі. Бо цього року навесні у нас в угіддях уже спалахнув очерет, і вогонь загрожував лісу. Але ми пустили зустрічний пал і досить швидко приборкали пожежу.

– Зрозуміло, що застосування зустрічного палу потребує неабияких знань, досвіду і відваги від співробітників. Бо тут потрібно добре знати хімічні основи горіння, вирахувати силу та швидкість вітру, – зазначає головний лісничий держлісгоспу Анатолій Москаленко. – Аби не зробити ще більшої біди. І це ще маленька доля вимог, професійних знань та навиків для лісівників-пожежників. Тому ми зараз домовляємося зі спеціалізованою установою «Укрцентркадриліс» у місті Боярці, що на Київщині, аби відкомандирувати туди декількох наших хлопців. Треба, щоб вони вчились і вміли діяти із «ручним вогнем» та, в свою чергу, навчали далі увесь наш колектив.

До речі, ми нещодавно обладнали вже третю спостережну вежу у нашому лісгоспі. І ось відеокамери та інтернет чітко вказали місце навчальної пожежі за азимутом, а наші оператори вчасно побачили біду. Зараз у нас щохвилини готові стати у бій із вогнем 143 співробітники. Є два пожежні автомобілі та пожежний модуль. Налагоджена співпраця із місцевими громадами, рятувальниками, поліцією. Звісно, ми й надалі шліфуватимемо навички з протидії руйнівній стихії.

За словами Віталія Баранова, Лебединський лісгосп має наступні потужності для протидії лісовим пожежам: 2 пожежні автомобілі; пожежний модуль; 9 автомобілів для підвозу добровільних пожежних команд та пожежного інвентарю; 11 тракторів МТЗ для облаштування мінералізованих смуг; 7 плугів ПКЛ-70; 4 дискові борони; екскаватор; бульдозер ДТ-75; 46 ранцевих вогнегасників; ручні немеханізовані інструменти для гасіння лісових пожеж (лопати, хлопавки, сокири, граблі) в кількості – 141 одиниця.

У лісгоспі створено 72 км мінералізованих смуг та 387 км – доглянуто, перекрито 52 позапланові дороги і виставлено 63 одиниці тематичної агітації: аншлаги, бігборди тощо.

ДОВІДКА:

Віктор Чигринець, начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства:

– Тематика виїзної колегії управління, яка проходила на базі Лебединського лісгоспу – відпрацювання тактичної взаємодії відповідальних служб у разі виникнення лісової пожежі. Ці показові навчання проходили на базі Українського лісництва лісгоспу із залученням усіх відповідальних структурних підрозділів лісництва і лісгоспу та з максимальним використанням наявних у лісгоспі потужностей матеріально-технічної бази.

Також у навчаннях взяв участь підрозділ агролісгоспу, який прибув на гасіння лісової пожежі з власним оснащенням, група людей з місцевої територіальної громади у складі 8 осіб, сусідні з Лебединським лісогосподарські підприємства управління: Сумське та Тростянецьке, які прибули на пожежних автомобілях, та підрозділ Державної служби з надзвичайних ситуацій. Всі учасники навчань показали високий рівень підготовки і професіоналізму. Вважаю, що захід пройшов на належному організаційному рівні.

 

Джерело: ЕКО-iнформ. https://ekoinform.com.ua/?p=13158

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook