Першокурсники спеціальності «Професійна освіта» зустрілися з деканатом онлайн: організоване поселення та початок нового навчального року

13 серпня 2021 року

Літній спекотний серпень – місяць не тільки відпочинку, морських круїзів та веселого дружнього спілкування під затишними кронами дерев. Це період підведення певних підсумків у роботі вступної кампанії закладів освіти, яка цього року виявилася не менш спекотною, ніж саме літо.

Але, як після спекотного літа наступає розважлива осінь, так і вступна кампанія завершується, а за студентські лави у затишних університетських аудиторіях НУБіП незабаром сядуть ті, хто ще вчора тривожно вираховував середній бал, переглядав списки вступників та мчав подавати оригінали документів до омріяного закладу.

Зустрічай, університете, своїх студентів!

Пам’ятаєте інтернетні меми про першокурсників, які блукають незрозумілими для них коридорами-лабіринтами у пошуках потрібної аудиторії або протирають окуляри, вдивляючись у назву незнайомого освітнього компоненту? Так от: ці жартівливі ілюстрації – не про наших першокурсників, бо на гуманітарно-педагогічному факультеті усе пропрацьовано. Адже і в деканаті, і на кафедрах дбають про кожного здобувача освіти, його вчасну поінформованість, що, як відомо, є запорукою успіху!

На сьогодні діяльність гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування, який очолює кандидат філософских наук, доцент Інна Савицька – це вдале поєднання поважної статечності, давно утверджених правил і традицій з молодечим ентузіазмом, інноваційними формами роботи, правила яких диктує нам час та закони розвитку суспільства. Серед таких нових форм роботи, продиктованих вимогами часу і досвіду і апробованих вперше - організаційна зустріч в он-лайн режимі із першокурсниками спеціальності Професійна освіта - можливість згуртуватись, організуватись, познайомитись ближче, зорієнтувати першокурсників університету – неофітів в освітньому процесі – у всіх правилах, вимогах, графікові освітнього процесу тощо.

11 серпня у онлайн-форматі, що став звичною і досить комфортною формою організації діяльності і для викладачів, і для здобувачів освіти всіх рівнів, відбулася зустріч представників деканату гуманітарно-педагогічного факультету, викладачів кафедри педагогіки з вступниками спеціальності Професійна освіта, які успішно подолали конкурсний поріг та побачили свої прізвища у наказах про зарахування. На зустріч, про яку інформували заздалегідь у вже створених вайбер-групах, було запрошено не тільки тепер уже студентів двох груп спеціальності – повного і скороченого терміну навчання, але і їхніх батьків, які є опосередкованими стейкхолдерами та вустами яких на перших порах і озвучуються основні питання чи проблеми, що хвилюють новачків.

Учасників зустрічі привітав завідувач кафедри педагогіки, доктор педагогічних наук, доцент Руслан Сопівник; гарант освітньої програми Професійна освіта, доктор педагогічних наук, професор Оксана Васюк; заступник декана факультету, кандидат педагогічних наук, доцент Ярослав Рудик. Вони пораділи майбутній співпраці зі свідомими свого вибору вступниками, представили у презентаційному матеріалі керівництво університету, факультету та викладачів кафедри, ознайомили присутніх із особливостями освітнього процесу у Національному університеті біоресурсів і природокористування України у першому семестрі 2021/2022 н.р., розповіли про особливості поселення у гуртожиток, взяття на військовий облік іногородніх студентів та інші процедурні моменти.

Так, 21 серпня завідувач кафедри Руслан Сопівник запросив іногородніх студентів та їх батьків на поселення до гуртожитків студентського містечка. Здобувачам було повідомлено про список необхідних для поселення документів та процедур, ознайомлено із Правилами проживання у гуртожитках.

25 серпня для здобувачів освіти перших курсів розпочинається освітній процес в аудиторному форматі. З розкладом занять для кожної із груп можна ознайомитись на сайті університету, а також за посиланням у вайбер-групах.

26 серпня о 14.00 на університетському стадіоні традиційно та урочисто розпочне свою роботу Школа першокурсника: на здобувачів чекає зустріч із ректором університету, знайомство з кращими університетськими традиціями, екскурсія територією навчального закладу тощо.

Першого вересня – традиційна Посвята у першокурсники. Для груп гуманітарно-педагогічного факультету це урочисте дійство розпочнеться о 8.30. До свята можуть приєднатися батьки, родичі, друзі першокурсників (у разі відсутності карантинних обмежень).

Усі ці, та інші питання були предметом роботи на організаційній нараді з першокурсниками спеціальності «Професійна освіта», яких у цьому році понад 50 осіб, дві повнокомплектні групи, що свідчить про попит на дану спеціальність на ринку освітніх послуг та виконаний ліцензований обсяг набору на навчання.

Здобувачам освіти обох груп першого курсу завідувачем кафедри педагогіки було представлено також їх наставників, які відтепер здійснюватимуть організаторські функції у групі. Це викладачі кафедри, асистент Надія Діра та кандидат педагогічних наук, асистент Лідія Чередник, які у гарячу пору вступної кампанії здійснювали співпрацю з майбутніми першокурсниками, пояснювали особливості вступу, орієнтували у підготовці документів для подачі до приймальної комісії тощо. Завідувач кафедри представив першокурсникам і поважного викладача кафедри Олександра Кучая – доктора педагогічних наук, професора, знавця двох іноземних мов, гаранта освітньо-професійної програми магістерського рівня Інформаційно-комунікаційні технології в освіті, який адміністрував багатосторонню серпневу зустріч.

Першокурсники та батьки отримали відповіді на всі хвилюючі їх питання з тим, аби залишок серпневих днів провести у відпочинку, розуміючи і спланувавши всі свої подальші кроки.

На кафедрі педагогіки чітко розуміють: аби першого вересня поріг аудиторій переступили не випадкові люди, які просто неправильно виставили пріоритет при подачі заяв (а таке теж буває), а свідомі свого вибору першокурсники, роботу з ними потрібно починати задовго до вступної кампанії. Тоді позитив від плідної успішної роботи буде всеохоплюючим: сяючі очі задоволених здобувачів освіти, що досягли своєї мети, комфортна атмосфера в аудиторіях, де діалог буде йти між зацікавленими людьми; спокій і задоволення батьків здобувачів освіти, які теж є активними учасниками освітнього процесу; задоволення високим рівнем підготовки фахівців зі сторони роботодавців, думка яких є дуже важливою та враховується і на етапі вибору дисциплін для наповнення освітньої програми підготовки, і у формулюванні програмованих результатів навчання.

Нехай для всіх учасників освітнього процесу новий навчальний рік в Національному університеті біоресурсів і природокористування України буде комфортним, прогнозованим, плідним та насиченим яскравими позитивними емоціями!

Лідія Чередник,
ст. викладач кафедри педагогіки

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook