Виробнича практика в Німеччині

12 червня 2021 року

      Харчування – важлива фізіологічна потреба людського організму. Лікарі і дієтологи стверджують, що для того щоб наш організм працював злагоджено, потрібно разом з рослинною їжею, м'ясними та рибними продуктами забезпечувати його необхідними вітамінами та мікроелементами. Від цього залежить не тільки стан здоров’я людини, але і якість нашого життя. Нині з’являються нові харчові продукти, які відрізняються від усього, що є на ринку, наприклад, синтетичне м’ясо, вплив якого на організм людини ще не досліджено.

    У вересні 2016 року вступив у силу розділ закону «Про основні принципи і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів». В документі зазначено, що контроль має здійснюватись на всіх етапах виробництва харчових продуктів, а також при їх зберіганні і реалізації. Тому так важливо вдосконалювати свої знання з технології виробництва і переробки сільськогосподарської продукції, особливо м’ясних продуктів, штучно вироблених та генетично модифікованих. Необхідно стимулювати промисловців до виготовлення екологічно чистої (органічної) продукції.

   У лютому 2021 року мені, як і іншим студентам Національного університету біоресурсів і природокористування України, що навчаються на факультеті тваринництва та водних біоресурсів за спеціальністю «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» пощастило пройти виробничу практику на підприємстві компанії Wiesenhof – «Альфайн-Файнкост», яке є лідером серед виробників м’ясної промисловості Німеччини.
В Німеччину ми їхали на автобусі і віддаляючись від кордонів України дуже хвилювалися, адже не знали, що чекає нас там, чи впораємось з роботою і чи зможемо набути необхідних знань? Нарешті ми прибули у місто Цербст. Нас поселили у гуртожиток та провели інструктаж. Житло було комфортним. У зв’язку з пандемією коронавірусу Covid-19 ми повинні були пройти двох тижневу самоізоляцію. Було приємно, що нас забезпечили необхідними продуктами харчування на цей період.

    Підприємство, на якому ми працювали, виробляє широкий асортимент охолодженої і свіжозамороженої продукції з м’яса птиці (курятини), а також здійснює різні види глибокої переробки продуктів. Вироблену продукцію постачають споживачам у заклади громадського харчування і ресторани як в Німеччині так і за її межами. На заводі працюють німці, поляки, румуни, росіяни та студенти, які приїздять через кожні три місяці.
На підприємстві існує 5 зон: перша – початковий етап (нарізання м’яса для виготовлення продукції); друга та третя – виготовлення котлет, крил, шніцелів тощо; четверта та п’ята – здійснення герметичного пакування продукції. Одна з ліній також спеціалізується на виробництві соусів та маринадів, як основного компонента готової продукції.

     Що нас особливо вразило так це санітарні умови, стерильність та ідеальна чистота в яких працює дане підприємство. Ми були схожі на лікарів: біла уніформа (видавалась щодня), біла шапочка, рукавички, спеціальне взуття. Руки оброблялися дезинфікуючими засобами, а для взуття використовувалися дезінфекційні килимки. Нас ознайомили з усіма технологічними процесами та операціями. Попри мовний бар’єр, відчували доброзичливе ставлення усіх постійних робітників, нам допомагали та підтримували. Слід відмітити, що сировина, з якою ми працювали обов’язково проходить проби на відповідність усім необхідним стандартам. Її завозять з Чехії, Польщі та Голландії. Спочатку нам було важко, але ми звикли до режиму і мали змогу працювати на кожній лінії. Через три години роботи у нас була 15 хвилинна перерва.

      У вихідні дні ми знайомились з Німеччиною. Хотілося більше дізнатися про життя і традиції місцевого населення. Особливо запам’ятались поїздки в такі міста як Берлін і Магдебург. Ми побачили Рейхстаг (де нині працює німецький парламент), Бранденбурзькі ворота, храми, ратуші, сучасні архітектурні будівлі.

     Наша практика закінчилася. Хочеться подякувати всім, хто дав нам можливість попрацювати на сучасному підприємстві, познайомитися з технологічними процесами та отримати нові знання і досвід.

Софія Харченко,
студентка 3 курсу 2 групи факультету
тваринництва та водних біоресурсів.


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook