Кафедра фінансів продовжує практику практично-орієнтованого навчання

30 травня 2021 року

 

 

   27 травня 2021 р. в рамках розвитку практично-орієнтованого навчання кафедрою фінансів було проведено чергову гостьову лекцію Мартиненко Інни Костянтинівни, заступника директора департаменту – начальника відділу дослідження діяльності кваліфікованих інвесторів департаменту нагляду за станом корпоративного управління та корпоративними фінансами Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, на тему: "Організаційно-правове забезпечення управління корпоративними правами».
 
 
     Відкриваючи лекцію, завідувач кафедри фінансів Давиденко Надія Миколаївна зазначила, що для викладання професійно орієнтованих курсів кафедрою фінансів лише за останній рік було запрошено понад 20 відомих фахівців-практиків, які активно поєднують наукову роботу з практичною діяльністю, що надає студентам та аспірантам можливість здобути науково-практичні знання та навички.
 
 
     Впродовж лекції студенти-фінансисти та викладачі були ознайомлені:
  • із структурою НКЦПФР, яка включає центральний апарат та територіальні органи;
  • складом департаментів та їх основними повноваженнями;
  • основною формою роботи НКЦПФР та метою її діяльності;
  • законодавчими актами, що забезпечують діяльність НКЦПФР.
     Особливу увагу лектором було приділено законодавчому забезпеченню діяльності акціонерних товариств, а саме: порядку проведення Загальних зборів та їх корпоративному управлінню.
     Порядок проведення Загальних зборів включає:
  • повідомлення акціонерів про проведення зборів;
  • створення комісії, яка здійснюватиме реєстрацію акціонерів та визначатиме кворум;
  • отримання акціонерами бюлетенів для голосування;
  • приймання рішень шляхом голосування;
  • складання протоколу за результатами голосування та його розміщення для ознайомлення на сайтах публічних та приватних акціонерних товариств.
  
 
     Не оминула увагою Інна Костянтинівна також питання здійснення нагляду Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку за акціонерними товариствами, а саме:
  • проведення планових, позапланових, виїзних та невиїзних перевірок;
  • здійснення нагляду за реєстрацією акціонерів під час проведення Загальних зборів з метою уникнення рейдерського захоплення підприємств;
  • накладання санкцій на правопорушників, які включають попередження або штрафи;
  • перевірку дотримання встановлених термінів усунення правопорушень та призначення штрафів у розмірі 17 тис. грн., якщо правопорушення не усунено.
     Лектор наголосила, що метою планових перевірок акціонерних товариств є перевірка їх діяльності щодо порядку проведення Загальних зборів, дотримання процедур призначення посадових осіб, порядку виплати дивідендів, наявності необхідного документального забезпечення та його структури, а також стану корпоративного управління.
 
 
     Лекція була цікавою та корисною як для студентів і аспірантів, так і викладачів, оскільки спілкуючись з практиками ми завжди отримуємо безцінні знання, які важко знайти в літературних джерелах.
     Дякуємо Інні Костянтинівні за проведену лекцію!
 
 
Людмила Березовська,

доцент кафедри фінансів 

 
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook