Такі різні корисні ефекти від виробничої практики на факультеті тваринництва та водних біоресурсів

6 травня 2021 року
     Сучасна аквакультура, як високотехнологічна сфера матеріального виробництва, потребує фахівців з вищою освітою, які мають ґрунтовну теоретичну підготовку і одночасно володіють практичними прийомами і методами роботи за фахом. Адже випускник ЗВО, який опанував теорію, але не отримав навиків реалізації отриманих знань, залишається, як правило, незатребуваним на ринку праці.

     На кафедрі аквакультури факультету тваринництва та водних біоресурсів приділяють велику увагу практичній складовій навчання студентів. Тісні зв’язки викладачів кафедри із рядом провідних підприємств галузі дають змогу щороку забезпечувати студентів місцями практики на кращих підприємствах аквакультури, в наукових закладах і адміністративних установах Державного агентства рибного господарства України.
     Так, і в цьому році три магістри та два бакалаври факультету отримали можливість пройти практичну підготовку в одному з провідних вітчизняних господарств товарної аквакультури осетрових риб – у приватному підприємстві «Науково-виробниче сільськогосподарське підприємство «Бестер»», рибоводні садки якого розташовані на акваторії Канівського водосховища, на околиці села Трипілля Обухівського району Київської області, в одному із мальовничих куточків Придніпров’я, який став колискою знаменитої Трипільської культури.


Садки ПП «НВСП «Бестер»» на акваторії Канівського водосховища

     ПП «НВСП «Бестер»» − рибне господарство індустріальної форми аквакультури, засноване двома відставними військовими у 2012 році. Договірні взаємовідносини між підприємством і факультетом тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України було встановлено у 2016 році. З того часу в діяльності підприємства відбулися значні зміни: технологічний цикл набув завершеної форми «від ікри до ікри», господарство перейшло на самозабезпечення біологічним матеріалом стерляді, отримало статус племінного репродуктора. Сьогодні ПП «НВСП «Бестер»» – відоме в Україні і за кордоном осетрове підприємство, яке має власну торгову марку і постачає високоякісну харчову чорну ікру класичного способу виробництва на вітчизняний ринок і за кордон. Безумовно, таким результатам сприяла і плідна співпраця бізнесменів та освітян.
     Не зважаючи на те, що виробнича практика у цьому році проходить в умовах локдауну, спричиненого пандемією коронавірусної інфекції, керівництво ПП «НВСП «Бестер»» створило безпечні умови для проходження практики студентів: надало можливість проживання і харчування на території рибної ферми, розробило графік позмінної роботи. Крім того, перебування на свіжому повітрі, можливість споглядати весняний розквіт природи і неповторні картини сходу сонця над Дніпровською водою – самі по собі непогані профілактичні засоби від багатьох хвороб.
     За відгуками студентів, з початку виробничої практики вони вже взнали багато нового, цікавого і корисного у професійному плані. Протягом першої половини практики вони прийняли безпосередню участь у ряді виробничих процесів на рибній фермі: встановленні садків на лінії, сортуванні осетрових риб перед посадкою на літнє вирощування, бонітуванні племінного поголів’я і взятті біопсійних проб гонад у старшовікового поголів’я осетрових, годували рибу в садках. Декого із хлопців навіть залучали до роботи в ікорному цеху, сертифікованому за міжнародними нормами, де вони долучилися до виробництва делікатесної продукції, частина з якої згодом помандрує до вітчизняного споживача через спеціалізовані торгівельні мережі, інша - буде експортована до ряду країн далекого зарубіжжя. Варто відзначити, що за участь у виробничих процесах практиканти отримують заробітну плату, як працівники підприємства.


Встановлення сітчастого садка на акваторії водойми

Сортування осетрових риб

Бонітування племінного матеріалу осетрових риб

Овоцити у щуповій пробі гонади самиці стерляді

Годівля осетрових риб у садках

Фасування ікри стерляді-альбіноса в ікорному цеху

     Попереду у наших практикантів ще багато цікавого і пізнавального: інкубація ікри стерляді, підрощування молоді риб у басейнах до посадки на вирощування в садки, участь у постановці експериментів науковців кафедри аквакультури з використання біологічно-активних добавок до рибних кормів і дослідженнях можливості комбінованого вирощування товарної продукції африканського сома в рециркуляційній аквасистемі і в садках на акваторії відкритої водойми у літній період. Можливо, хтось із сьогоднішніх практикантів захоче у подальшому займатися науковими дослідженнями в аквакультурі. Потяг до дослідництва не стане на заваді і тим, хто пов’яже свою долю із роботою у практичній сфері виробництва товарної продукції аквакультури.
     Побачене і власноруч зроблене вже дало змогу для декого із студентів-практикантів переглянути свої первинні уявлення і наміри щодо майбутньої самореалізації за фахом.
     Ще один корисний ефект від виробничої практики – це можливість для студента-практиканта за певних умов вирішити проблему майбутнього працевлаштування. Так, керівник і співвласник підприємства, с Юрій Яременко оцінив роботу і старання практикантів і запропонував декому із магістрів робочі місця, адже підприємство розвивається, і буде створено ще одну рибдільницю, яка потребуватиме кадрів спеціалістів.


Юрій Яременко, генеральний директор і співвласник ПП «НВСП «Бестер»», член ради роботодавців факультету тваринництва та водних біоресурсів

     А це дійсно круто – перебуваючи на навчанні в Університеті, отримати запрошення на роботу з тим, щоби протягом наступних півроку цілеспрямовано поглиблювати теоретичні знання і вдосконалювати практичні навички за обраним фахом.

В. О. Коваленко,
доцент кафедри аквакультури
автор фото: Борис Корпусенко

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook