Обговорення проєкту ОПП «Прикладна економіка» на 2021-2022 навчальний рік

8 квітня 2021, 11:55
НУБіП України

  7 квітня 2021 року кафедрою глобальної економіки було проведено засідання, на порядку денному якого – обговорення освітньо-професійної програми (ОПП) для підготовки здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня «Прикладна економіка», спеціальності 051 «Економіка».
 Захід проходив в дистанційному форматі з використанням платформи Zoom. https://us04web.zoom.us/j/2332623283?pwd=SjdOTXNNdGZxd3Y1blVSSnhrN1RJZz09
Ідентификатор конференції: 233 262 3283
Код доступу: 9VuXYw
  В обговоренні прийняли участь стейкхолдери, представники навчальних закладів, гарант програми – д.е.н., професор Наталія Вдовенко, члени проектної групи, науково-педагогічні працівники кафедри глобальної економіки.
  Гарант освітньо-наукової програми, доктор економічних наук, професор Наталія Вдовенко представила проектну групу: професора кафедри економіки, д. е. н., професора Єрмакова Олександра Юхимовича; доцента кафедри глобальної економіки, к. е. н., доцента Кірейцеву Олену Василівну, доцента кафедри глобальної економіки, к. е. н., доцента Михальчишину Ларису Гаврилівну, здобувача другого магістерського рівня вищої освіти Шеховцову Анастасію Михайлівну, а також окреслила наповнення ОПП, вказавши мету, обсяг кредитів ЄКТС (90), необхідний для здобуття освітньо-професійного рівня магістра з економіки, перелік компетентностей; нормативний і вибірковий зміст підготовки здобувачів, сформульований у результатах навчання; форми атестації, та результати громадського обговорення за попередньо опрацьованою гугл-анкетою.

 


  Присутні ─ Залізко Василь Дмитрович, доктор економічних наук, професор, науковий співробітник економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка наголосив, що освітньо-професійна програма «Прикладна економіка» підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 051 «Економіка» галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки» Національного університету біоресурсів і природокористування України складена відповідно до структури опису освітньо-професійних програм із дотриманням принципів науковості, системності і наступності у вивченні навчального матеріалу. Основна увага акцентується на отриманні фундаментальних знань у галузі економіки, формуванні навичок та знань із застосування сучасних методів та інструментів для обґрунтування нових підходів до управління у відповідності до потреб ринку, а також зорієнтованість на підготовку висококваліфікованих і конкурентоспроможних фахівців, які можуть приймати обґрунтовані інноваційні рішення за умов невизначеності та мінливості зовнішнього середовища як на національному, регіональному так і на місцевому рівнях, здійснювати експертно-аналітичну та наукову діяльність.


  Шарило Юрій Євгенійович, директор Бюджетної установи «Методично-технологічний центр з аквакультури», відмітив, що освітньо-професійна програма «Прикладна економіка» орієнтована на здобуття поглиблених теоретичних та практичних знань, сучасних умінь у сфері оцінки, аналізу і прогнозування соціально-економічних процесів, Особливістю програми є врахування специфіки бакалаврської підготовки студентів за різними спеціальностями, що підсилює її популярність серед бакалаврів неекономічних спеціальностей. Навчання ґрунтується на використанні сучасних інформаційно-комп’ютерних технологій, презентацій, дистанційних курсів, case-studies, ігрових методів тощо.
Освітня програма орієнтована на підготовку висококваліфікованих і конкурентоспроможних фахівців, які можуть приймати обґрунтовані інноваційні рішення за умов невизначеності та мінливості зовнішнього середовища як на національному, регіональному так і на місцевому рівнях, здійснювати експертно-аналітичну та наукову діяльність. Особливістю програми є надання магістрам можливостей поглиблювати теоретичні знання та набувати практичних навичок під час проходження виробничої практики у роботодавців. Успішне опанування програми спрямоване на формування професійної компетентності, яка сприятиме успішному кар’єрному зростанню фахівців.
  Крилов Ярослав Олегович, кандидат економічних наук, комерційний директор ТОВ «АГРУК» відмітив, що економічний факультет НУБіП України має майже 70 річний досвід підготовки фахівців з економіки, також має значні доробки у актуальних для вітчизняної економіки напрямах. Освітньо-професійна програма «Прикладна економіка» - це сучасна магістерська програма європейського типу для підготовки висококваліфікованих професіоналів з економіки. Програма зорієнтована на те, щоб разом з теоретичною підготовкою студент набув знань та навичок застосування сучасних методів моделювання й аналізу даних для розв’язання прикладних економічних проблем. З метою осучаснення підготовки фахівців запропонував замінити дисципліну «Управління об’єднаними територіальними громадами» вибіркового блоку за вибором за спеціальністю на дисципліну «Глобальні проблеми сучасності».
  Гарант програми Наталія Вдовенко проінформувала присутніх що в період громадського обговорення освітніх програм на економічному факультеті проведено анкетування магістрів ОПП «Прикладна економіка» спеціальності 051 «Економіка». Серед пропозицій, які в ході анкетування висловлені студентами було зазначено: збільшити кількість тренінгів; збільшити кількість новітньої інформації згідно з вимогами роботодавців, яку можливо було б застосувати під час роботи; ввести курс «Моделювання розвитку галузей аграрного сектору». Висловлені пропозиції знайдуть відображення під час реалізації освітньо-професійної програми «Прикладна економіка».
  Під час обговорення виступили: професор Діброва А. Д., доцент Коробова Н. М., доцент Герасименко Н. М., які відзначили необхідність врахування результатів громадського обговорення ОПП «Прикладна економіка», спеціальність 051 «Економіка».
   У підведенні підсумків засідання, прийнято рішення проектній групі врахувати озвучені пропозиції при оновленні освітньо-професійної програми. Завідувач кафедри глобальної економіки, гарант ОПП другого магістерського рівня вищої освіти Наталія Вдовенко подякувала стейкхолдерам за участь та партнерську підтримку у розвитку освітніх компонентів програми, що, безумовно, забезпечить покращення її змістового наповнення та підходів  у підготовці магістрів з економіки.

Лариса Михальчишина,
доцент кафедри глобальної економіки
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook