Вчена рада: біобезпека, навчальна практика для студентів та фінансова ситуація

3 березня 2021 року
     3 березня 2021 року відбулося засідання вченої ради університету. Традиційно на початку засідання ректор Станіслав Ніколаєнко вручив державні нагороди науково-педагогічним працівникам і співробітникам, атестати про присвоєння вчених звань, нагородив кращих студентів, які мають здобутки в спорті і навчанні.

 

  

  

     Презентуючи звіт про діяльність університету за лютий, Станіслав Ніколаєнко зупинився на неухильному дотриманні карантинних вимог – з початку пандемії більше 400 осіб з числа студентів, співробітників, викладачів перенесли захворювання на COVID-19. В Україні набирає обертів чергова хвиля зростання захворюваності, але розпочалася і вакцинація. Тому кожному потрібно дбати за власне здоров’я, а господарським службам, оперативному штабу – забезпечувати, контролювати, роз’яснювати, сприяти, упереджувати розповсюдження хвороби. Що ж до навчального процесу, то до кінця місяця в аудиторіях навчаються першокурсники, після чого їм буде запропоновано залишити студентський кампус. Після перерви, з початком квітня на очне навчання прибудуть старшокурсники. Протягом лютого тривала наукова, міжнародна робота, йде підготовка до весняних польових робіт в навчально-дослідних господарствах, продовжуються ремонтні роботи в навчальних корпусах, гуртожитках.

 

  

     Наукову доповідь з благополуччя тварин і біобезпеки представив Віталій Нєдосєков. Одним з головних аспектів, на якому зауважив доповідач, є циклічне, дво-трирічне виявлення нових штамів вірусів, які вражають тварин і потенційно можуть заражати людину. До цього треба бути готовим, проводити відповідні заходи. Професор Олег Мельник наголосив на відновленні повноцінної санітарно-епідеміологічної, ветеринарної служби, яка б опікувалася біобезпекою.

 

  

     Підсумки виробничо-фінансової діяльності навчально-дослідних господарств у 2020 році та шляхи підвищення якості практичної підготовки студентів представив начальник відділу оргдіяльності НДГ та організації навчальних практик Василь Туринський. Якщо в 2019 році в господарствах університету практику пройшли майже чотири тисячі студентів, то минулого року через пандемію – лише 200. Ці практики частково замінені, частково перенесені на поточний рік. Господарська ж діяльність дозволяє не бути збитковими, дещо оновлювати матеріально-технічну базу, працювати з новітніми технологіями, садівним матеріалом, добривами і засобами захисту. Але перспектива – за впровадження інноваційних технологій. Пілотним проектом може стати спорудження сучасного навчального центру з молочного скотарства. Професор Іван Ковальчук поцікавився прибутками і економічним ефектом для університету від діяльності господарств – на що Василь Туринський зазначив, що майже всі прибутки йдуть на капітальні вкладення, придбавається новітня техніка тощо. Перший проректор Ігор Ібатуллін зазначив, що головним показником ефективності діяльності має бути прибуток з гектара. Господарства самостійно підготувалися до весняних польових робіт і готові їх розпочати.

  

     Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук представив звіт про фінансову діяльність університету в 2020 році. Його НУБіП завершив без боргів, виконав бюджет в майже 1,3 мільярди гривень, незважаючи на пандемію. Традиційно найбільші надходження - від плати за навчання, лідерами тут є факультети гуманітарно-педагогічний, економічний, юридичний, ветеринарної медицини. Більше 32 мільйонів гривень витрачено на поліпшення матеріально-технічної бази, придбання наукового і навчального обладнання. На майже 25 мільйонів виконано ремонтних робіт. До слова, у 2021 році бюджет університету складатиме більше 1,5 мільярда гривень. Знову ж таки, домінуюча частина – це заробітна плата, стипендія, нарахування… Держава лише частково профінансує комунальні послуги, решта, так само як і розвиток університету – це наш спеціальний фонд. Кожен структурний, госпрозрахунковий підрозділ отримав план надходжень і повинен його виконувати.

  

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша озвучив рекомендації навчально-методичної ради, які затвердила вчена рада: зміни до положень щодо організації навчального процесу, схвалила до друку навчально-методичну і наукову літературу та періодику. Також прийнято рішення про відкриття спеціальностей «Біомедична інженерія», «Міжнародна економіка», «Корпоративні фінанси», затверджено двох англомовних освітніх програм «Карантин рослин» і «Якість, стандартизація та сертифікація». За пропозицією першого проректора Ігоря Ібатулліна вчена рада підтримала рішення ректорату та затвердила положення про планування та облік діяльності науково-педагогічного працівника. Схвалено й комплексну програму енергозбереження на 2021-2025 рік, тематичний план науково-дослідних робіт на 2021 рік. Вчена рада надала дозволи на керівництво дисертаційними роботами та уточнила їхні теми, створила разові спеціалізовані вчені ради.

  

  

  

Денис Рудень
 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook