76-а річниця вигнання нацистів з території України

28 жовтня 2020 року
     В Україні щороку 28 жовтня відзначають День визволення України від нацистських загарбників. Друга світова війна принесла з собою таку безліч трагедій, віроломства і зруйнованих доль, що до цих пір все людство із сумом і гіркотою згадує про ті далекі події, які торкнулися практично всіх на нашій спільній землі.

     В ході Німецько-радянської війни (1941-1945 рр.) саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від нацизму. У ході вигнання нацистських окупантів з України силами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2,3 млн осіб, протягом січня 1943 р. – листопаді 1944 р. було проведено низку наступальних операцій.
     Саме цього дня, 28 жовтня 1944 р. радянські війська звільнили майже всю територію сучасної території України від гітлерівських військ. Чому не всю? Бо далі точилися бої за м. Чоп – важливий залізничний вузол на кордоні Закарпатської України, Словаччини та Угорщини. Не варто забувати, що до 1945 р. Закарпатська Україна ще вважалася територією Чехо-Словаччини. Під час Східно-Карпатської воєнної наступальної операції було визволено не тільки Закарпаття, але й частину Словаччини. Радянські війська завдали серйозної поразки 1-й німецькій танковій армії та майже вщент розгромили 1-шу угорську армію. Втрати з обох сторін були чималими. Німці та угорці втратили приблизно 60 тис. убитих, 28 тис. їхніх вояків потрапили в полон. Стосовно радянської сторони, то загинуло більш як 50 тис. військовослужбовців, з них понад 41 тис. – убиті та поранені, майже дві тисячі пропали безвісти.

     Цього осіннього дня вшановують пам'ять всіх українців, які віддали життя, виганяючи нацистських окупантів в лавах Червоної армії або Української повстанської армії, покладаючи квіти до пам’ятників, та здійснюють інші традиційні меморіальні заходи. До вшанування пам’яті полеглих в бою за вільну від німців Україну долучився і НУБіП України, поклавши квіти до меморіалу полеглим в Другій світовій війні студентів і викладачів, який знаходиться на території університету.


Меморіал на честь полеглих у Другій світовій війні студентів і викладачів

     Дане вшанування встановлене відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка від 20 жовтня 2009 р. «…з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні…».
     На жаль, вже шостий рік триває російсько-українська війна на сході та півдні України. Наш народ, знову, виборює право бути незалежною державою та панувати на своїй землі. Нас, неодмінно, чекає перемога!

І пам’ятаймо – Ні хто не забутий! Ні що не забуто!


Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook