«Березіль» готується отримати «Золоту Пектораль»

7 жовтня 2020 року
     Студентський народний театр «Березіль» – давній улюбленець публіки, учасник і переможець безлічі Всеукраїнських і міжнародних конкурсів, одним із найпрестижніших з яких для аматорських театрів є фестиваль «Київська театральна весна». Через продовження карантинних обмежень XV фестиваль аматорського театрального мистецтва «Київська театральна весна» вперше відбувся у новому форматі – онлайн.

     «Незважаючи на формат, це визначна подія в житті аматорського театрального мистецтва, – зазначив, анонсуючи фестиваль, член журі фестивалю голова Київського відділення Національної спілки театральних діячів України, художній керівник Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір’я» професор Олексій Кужельний.

     Ще в кінці 1990-х років італійські дослідники з'ясували, що робить громаду будинка, району, міста успішною, за яких умов стають кращими показники виробництва, народжуваності дітей, освіченість учнів. Успішними виявилися ті громади, які мають насичене мистецьке життя, у яких працюють самодіяльні колективи. Невипадково три роки тому Київське відділення СТД України заснувало номінацію для самодіяльних колективів у театральній премії «Київська Пектораль». Цьогоріч фестиваль збирає 16 народних, 2 зразкових театри, 28 театральних студій і гуртків. Серед колективів – три лауреати «Київської Пекторалі». Це справжнє свято творчості.»

     Член журі фестивалю заслужений артист України, директор-художній керівник Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра Станіслав Жирков, який очолює молодіжне крило Спілки театральних діячів України, наголосив, що в умовах оновлення сучасного світу у час пандемії театр є однією з найголовніших інституцій, який виконує важливу місію, піднімає болючі питання, відкриває кордони, несе світло і радість у життя, тому особливо приємно, що у фестивалі бере участь багато молодіжних колективів.

     Підбиття підсумків фестивалю відбулося цього тижня у Мистецькому Арсеналі. Голова журі заслужений діяч мистецтв України актор театру та кіно, член національної Спілки театральних діячів України Ярослав Гранко із гордістю відзначив, що репертуар самодіяльних театральних колективів, представлених на фестивалі, не відрізняється від професійних. У його формуванні не стоїть питання складності драматургії, важливе глибоке розуміння того, що зробить близькими акторів та глядачів, сцени та залу. Серед вистав «Київської театральної весни» не лише розважальні, а й глибоко філософські, гостро актуальні п’єси, як от вистава «Дракон» за Євгеном Шварцем народного театру «Арсенал». Це складний філософський текст, у якому йдеться про бажання сильної руки, вигідність мати Дракона, який диктуватиме рішення.
     Проте особливу увагу Ярослав Євгенович звернув на вистави студентського народного театру «Березіль» Національного університету біоресурсів і природокористування України «Мільйон у шлюбному кошику» за мотивами п'єси італійських авторів Джуліо Скарніччі і Ренцо Тарабузі «Моя професія — синьйор з вищого світу» та «Смішні гроші» за Реєм Куні. Ці вистави роблять людей радісними, за зовнішньою веселістю приховують справжні почуття, щирість, відкритість і вміння прощати. Саме тому «Березіль» отримав високу відзнаку фестивалю – Кубок голови журі, режисер старший викладач кафедри культурології Наталія ТітенкоДипломи за художньо-постановочну культуру і веселу азартну гру.

     І, що дуже важливо і приємно, член журі фестивалю театральний режисер, член національної Спілки театральних діячів України, завідуючий сектором театрального жанру Київського міського центру народної творчості та культурологічних досліджень Володимир Федоров назвав наш театр головним претендентом на отримання наступного року «Київської Пекторалі».

     А ми із нетерпінням чекаємо зустрічі з акторами-березолівцями не онлайн, а на сцені!

Ірина Майданюк,
завідувач кафедри культурології

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook