«Побудова успішної бізнес-моделі не означає, що потрібно все міняти. Йдеться про розуміння, кого слухати і чому» (Steve Blank, венчурний інвестор)

9 квітня 2020 року
   30 березня 2020 року, другою парою, відбулась on-line дуальна лекція викладачів кафедри менеджменту імені професора Й.С. Завадського, у межах дисциплін «Управління фінансовою санацією та банкрутством» – викладач, доцент Самофалова Марія та «Математичні моделі в менеджменті та маркетингу» – викладач, доцент Слободяник Анна на тему: «Специфіка розвитку стартапів у форс-мажорних обставинах», за участю студентів магістрів факультету аграрного менеджменту II-го року навчання спеціальності менеджмент, ОП «Менеджмент організації і адміністрування» та запрошеного спікера – Матвійчука Андрія Вікторовича – генерального директора ТОВ «Intel-soft Technology’s». Студентам про захід було повідомлено, заздалегідь, на порталі E-Learn, у розділі новини.

 

     Лектор Марія Самофалова вчасно почала лекцію, привітала усіх учасників та представила  запрошеного гостя з викладачами та студентами на on-line занятті. У роботі дуальноі лекціі також брала участь завідувачка кафедрою Резнік Надія, яка відмітила постійну та позитивну атмосферу співпраці кафедралів і жвавий інтерес студентів до нового формату ведення навчального процесу.

 

     Наукову дискусію Андрій Матвійчук розпочав з інформації про себе: як він з простого студента «виріс» до вченого ступеню доктора наук, генерального директора Наукового парку Київського національного економічного університету та, наразі, до генерального директора ТОВ «Intel-soft Technology’s», що було створене 2018 року, діяльність якого спрямована на: розробку скорингових математичних моделей і прогнозів, зокрема у контексті банкрутства підприємств, видачу кредитів окремим клієнтам (кому відмовити, а кому – навпаки, сприяти кредитуванню), передбачення кризових явищ на підприємстві, розробка акселіраційних програм для бізнесу, прогнозування поведінки кредиторів і клієнтів-боржників у певному часовому проміжку. Було обґрунтовано співпрацю з OTP та Укрсиббанками: для них було проведено скоринг фізичних осіб, здійснено оцінку ризиків для клієнтів малого та середнього бізнесу, на основі анкетних та аналітичних даних. За допомогою цих моделей вдалось у 16 разів зменшити бюджет маркетингової сфери. Щодо нинішньої гострої ситуації, з вибухом коронавірусу, то діяльність товариства, так би мовити, «очистилась», а «кістяк» залишився, самі стійкі, а саме 5 осіб – засновники, але негативні наслідки не забарились.

 

   Студенти і викладачі приймали активну участь в обговоренні і задавали найактуальніші питання сьогодення: Лупинос Анастасія: «Пане Андрію, чи зараз Ви використовуєте моделювання для підприємств і банків? Що окрім моделювання є пріоритетним у Вашій діяльності?».

  Відповідь Матвійчук А.В.: «Так використовуємо, але моделювання, наразі, має мінливий характер, оскільки немає чітких даних та макроекономічних показників, щоб була 100% достовірність; окрім моделювання ще займаємось комерцією для МХП, прогнозом попиту на продукцію, моделюванням маркетингових задач, автоматизованим бюджетуванням, здійснюємо песимістичні та оптимістичні прогнози для бізнесу, оцінюємо можливості дефолтів і лімітів, прогнози «утікання кадрів», вивчення чинників збереження старих клієнтів».

 

   Тараненко Катерина: «Який прогноз дефолту в Україні?»

   Відповідь Матвійчук А.В. «Ми здійснювали спроби розроблювати прогнози для французьких та американських підприємств,  базуючись на наших програмах, але для України ще не робили, бо не було таких замовлень. Також були моделі з показниками компаній, але зараз немає макроекономічних показників, щоб адекватно побудувати модель, оскільки економіка у всіх країнах похитнулась у зв’язку з пандемією коронавірусу.»

   Доцент Самофалова Марія уточнила про кількість працюючих в «Intel-soft Technology’s» до і після спалаху коронавірусу та які це мало наслідки?

  Відповідь Матвійчук А.В. «Було 12 осіб але після, спалаху відбулося скорочення кадрів і наразі працює лиш 7. Діяльність не припиняється, розробки тривають і корегуються.»

  Завідувачка кафедрою Резнік Надія доповнила доповідь Матвійчука Андрія щодо ситуації розвитку стартапів, у контексті зазначеноі теми обговорення, зокрема, що держава не виділяє достатню кількість коштів на фінансування і підтримку цього важливого напряму. До прикладу, уряд Франції 2020 року планує виділити до 4-ьох мільярдів євро для стартапів, у межах урядового плану підтримки бізнесу, у зв’язку з пандемією коронавірусу.  Підтримка може бути надана за такими трьома формами: короткострокові позики у розмірі 160 млн євро, гарантовані державою позики зі спеціальними критеріями для стартапів у розмірі до 2 мільярдів євро, або прискорене повернення вирахуваних із суми податку витрат на дослідницьку діяльність – до 1,75 мільярдів євро. Чи до прикладу Ізраїль, що вже давно відомий як стартап-нація. На рахунку Ізраїлю щонайменше 18 таких, вартість яких $ 1 млрд. і більше. Незважаючи на постійний стан бойової готовності, підприємницьке середовище Ізраїлю дозріває й процвітає. Ніде у світі – навіть у найспокійніших і найстабільніших куточках нашої планети – не видається можливим знайти стільки ж стартапів на душу населення, скільки у країні з населенням у 8,7 мільйонів: один на кожні 1400 людей.

 

   Доцент Слободяник Анна: «Якою Ви бачите банківську систему України у травні-липні 2020 р.? Які прогнози і перспективи?»

   Відповідь Матвійчук А.В.: «Прогнози не втішні, і коронавірус став лише каталізатором до сьогоднішньої економічної ситуації. Україна, так чи інакше, опинилась би на порозі бідності, але через деякий час і, точно, не ціною людських життів. Економічні показники на «нулях», більшість банків до липня вже збанкротують.»

   Доцент Слободяник Анна: «Андріє Вікторовичу, яка Ваша думка щодо нинішніх економічних показників, адже аналізуючи ситуацію березня 2020 року, не лише коронавірус є причиною такої складної економічної ситуації у світі. Так званий «чорний понеділок» 9-го березня  показав негативну тенденцію на світових ринках і вже спричинив ланцюгову реакцію. Тож аналізуючи графік індексів S&P500, за останні 90 років, ми знаходимось у "бичачому тренді", а отже, ринок дуже перегрітий, навіть більше ніж у 1929 році.»

   Відповідь Матвійчук А.В.: «Дивлячись на прогнози аналітиків ФРС - падіння економіки США у другому кварталі 2020 року на 50%, надута бульбашка, безробіття, послаблення попиту. Сама ситуація була прогнозована ще кілька років тому, ситуація дійсно критична і аргументом того є декілька позачергових засідань ФРС, лише за останній місяць. Відповідно емісія валюти не допоможе у такій ситуації, а навпаки, погіршить її. Беручи за основу цикли Кондратьєва, можемо констатувати, що глобальний гіперцикл підходить до кінця, тобто це, ще є більшим показником, ніж у період великої депресії. Отож, те, що ми зараз маємо змогу спостерігати - такого в історії економіки ще не було».

   Лектор, доцент Марія Самофалова, підводячи підсумок заняття, побажала усім студентам, всупереч негативним економічним тенденціям, продовжувати займатись самоосвітою за допомогою on-line навчання, висловила слова вдячності завідувачці кафедри, колегам, запрошеному спікеру за активну спільну командну роботу. Дякуємо Андрію Вікторовичу за цікаву та актуальну інформацію, з якою він щиро поділився та запрошуємо його на наступну дуальну on-line конференцію.

Аліна Троян,

доцент кафедри менеджменту ім.проф. Й.С. Завадського

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook