Оранжереї НБС ім. М.М. Гришка вразили гуртківців-садівників

29 лютого 2020 року
Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка

 

20 лютого 2020 року відповідно до програми гуртка «Симиренківець» студенти 2-го курсу спеціальності «Садівництво та виноградарство» разом з керівником Кузьмінець О.М. відвідали Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка.

В оранжерейному комплексі студенти познайомились з тропічними і субтропічними рослинами різних регіонів земної кулі (Південна Америка, Південно-Східна Азія, Африка, Мадагаскар). У секції «Орхідарій» було представлено різноманітні види орхідей: дендробіуми, цимбідіуми, фаленопсиси, каттлеї та ін. Цікаво було познайомитися з природним місцем життя фаленопсисів – тріщини кори, дупла дерев, вкриті мохом скелі, де вони оселяються і завдяки численним переплетеним кореням затримують рослинні рештки. Повітряні корені також містять хлорофіл і разом зі шкірястими листками беруть участь у фотосинтезі. Тому орхідеї, як правило, висаджують у прозорі горщики.

Вологий і теплий клімат також сприятливий для вирощування папоротей. Найбільш яскравим представником яких є платицерум або оленячий ріг. Ця рослина має два типи листків: одні округлі, утримують рослину на опорі та утворюють своєрідну ємність, в якій накопичуються рослинні рештки, накопичується перегній, а другі звисаючі, за формою нагадують оленячі роги.
У орхідарії чудово себе почуває комахоїдна рослина – непентес. Завдяки яскравому забарвленню та специфічному запаху вона приваблює комах, птахів і навіть дрібних ссавців.

У секції «Рослини тропічного лісу» передана атмосфера екваторіального лісу, де рослини за умов високих температур та вологості ростуть ярусами та утворюють зелену стіну. Нижній ярус займають бромелієві: ехмея, більбергія, тіландсія, врієзія та ін. Ліаноподібні рослини представлені ароїдними: філодендроном, монстерою, сингоніумом. З кореневищних ароїдних популярні спатифілум, антуріум, декоративним листям привертає увагу ще один представник цієї родини – диффенбахія. Серед великого розмаїття рослин тропічного лісу вражає екзотичними жовто-фіолетовими квітками стреліція королівська.

 

Але буяння кольорів, ніжний аромат і рясне цвітіння очікувало гостей в оранжереї з Азаліями (Рододендрон індійський) та камеліями. Тут зібрана велика колекція вищеназваних рослин, а також представлені сорти селекції НБС ім. М.М. Гришка.



Цікаво було оглянути експозицію з плодовими рослинами тропіків та субтропіків, які студенти нещодавно вивчали на заняттях. Це цитрусові (лимони, мандарини, апельсини, грейпфрути), хурма, інжир, фейхоа, гранат та ін.
На завершення екскурсії в оранжерейний комплекс ми відвідали експозицію з кактусами та сукулентами Америки і Африки, які вразили своїм м’ясистим листям, гострими колючками, великими розмірами, насиченими кольорами.




Прогулянка по ботанічному саду також принесла багато задоволення. Цілий рік приваблює красою та ароматом ділянка хвойних рослин, не втрачає мальовничості березовий гай, манить до вершин альпійський сад, вражає простотою і вишуканістю сад у японському та корейському стилі.

Студенти агробіологи познайомились з величезним різноманіттям рослин і титанічною працею науковців, які створили для всіх відвідувачів оазис природи.

Оксана Кузьмінець, ст. викладач кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook