Оксана Чайка: Завтра твориться знаннями, які закладаються фундаментом у політичне, правове і економічне майбутнє держави у формі нашого студента!

6 березня 2020 року
Доцент кафедри романо-германських мов і перекладу Оксана Чайка паралельно з викладацькою діяльністю працює директором Департаменту з міжнародних відносин, є членом правління АК «Кроу Україна» (яка входить у восьму за розмірами міжнародну аудиторську й консалтингову мережу Crowe Global у світі). А ще вона – радник топ-менеджерів BNP Paribas в Україні та стратегічний консультант з розвитку особистості політичних діячів, перекладач у міжнародних перемовинах (тематика політика, право, фінанси й оподаткування, медицина) і бізнес- та health & wellness-коуч.

  • Маючи таке широке коло інтересів і можливостей, все ж знаходите час для викладацької роботи…

     – Насправді, коли займаєшся консалтингом і коучингом для політичних діячів, власників бізнесу та управлінців найвищих рангів у корпоративній структурі, звертаючи особливу увагу на управління ресурсами, в т.ч. часовими, автоматично ці знання і навики утілеснюєш в особистий графік. А з часом все це формує стиль життя. Це вже частина твоєї природи. Нехай інструментарій частково набутий, але він допомагає проживати кожну мить (і викладацьку теж) з неймовірною насолодою.
     Завжди потрібно пам’ятати про так звану вторинну вигоду: ЩО власне спонукає тебе до дії. У моєму випадку, чому викладацька діяльність стала невід’ємною частиною мого буття. По-перше, я не усвідомлюю себе без практики своїх лінгвістичних знань і бізнес-компетенцій. Навіщо знати 15 мов і не застосовувати їх на практиці? Нехай не всі, але, як мінімум 5-6, повинні знаходитися на поверхні.
     По-друге, увесь набутий багаж бізнесових та управлінських навичок і вмінь теж потребує реалізації. Звісно, все можна направити комерційно. Проте у якусь мить приходить усвідомлення певної місії, знаходяться відповіді на питання: «Хто ти?», «Що ти робиш у цьому світі?» І розумієш: треба ділитися знаннями, жити не лише сьогоднішнім днем, а творити. Творити краще майбутнє – для себе, нащадків, у глобальному розрізі. Приносити цінність буття.
Найбільшу насолоду можна отримати виключно в аудиторії. Принаймні, у мене так. Це місце, де твориться історія, де зростають чи занепадають економіки держав, де стаєш екстрасенсом у буквальному розумінні, тому що бачиш, що буде завтра. Завтра твориться сьогодні – знаннями, які закладаються фундаментом у політичне, правове і економічне майбутнє держави у формі нашого студента!

  • Чому обрали саме НУБіП, адже мали й інші пропозиції?

     – Маленький чи приватний виш – це гарно, проте НУБіП, з його базою, – це масштаб. Це простір, де поєднується теперішнє і майбутнє. На хвилинку, в нашому університеті зараз налічується понад 26 тис. студентів та 600+ аспірантів, докторантів і пошукувачів. Це співпраця, обмін знаннями і досягненнями з майже трьома тисячами науково-педагогічних і педагогічних працівників.
     У сучасних реаліях викладачам доведеться відповідати завищеним стандартам. Бути не лише експертом у своєму предметі (вся інформація є онлайн), а унікальною особистістю, лідером, наставником, який не вказує, що робити, а допомагає розкрити внутрішній потенціал, віднайти найглибинніші ресурси студента чи колеги та посприяти їхньому вивільненню та реалізації.
     Моя самореалізація в НУБіП як викладача – це економічною мовою інвестиція в студента, а значить - у майбутнє нашої держави. І повірте, з достойними дивідендами завтра.

  • Робота з якими яскравими особистостями запам’яталася найбільше?

     – З моїми яскравими і багатими на спілкування стежками наразі важко визначитись з конкретними іменами. Буквально, кожен із випадків заслуговує особливої згадки.
     Робота з дипломатами, представниками IOTA (Intra-European Organisation of Tax Administrations) – Міґелем Сільва Пінту (Потругалія), Мареком Веленжиком (Польща), Жаком Карре (Франція) допомогла дещо по-іншому побачити роботу урядів на внутрішніх ринках і міжнародному рівні, підштовхнула мене до перегляду наших навчальних курсів і освітніх програм. Пишаюся, що запропоновані мною зміни у викладання деяких дисциплін були настільки схвально сприйняті іноземними колегами, що певні ідеї вже реалізовані в університетах Іспанії, Португалії, Великої Британії, Арабських Еміратів. Зараз працюю разом з колегами в НУБіП щодо інновацій та запровадження практично-методологічних ініціатив в нашому університеті.
     Проблематика міжмовної комунікації може бути розглянута по-іншому завдяки інсайтам міжнародних експертів з права, фінансів, аудиту, консалтингу. Особливо хотілось би відзначити професіоналізм і наставництво з боку Девіда Чітті (Велика Британія), Рауля Преза (Аргентина), Паулу Лороза (Португалія).
     З причин конфіденційності та дотримання стандартів професійної етики, на жаль, не можу розголошувати імен деяких політичних та дипломатичних діячів України і світу, але партнерство та співпраця з усіма привнесла свій колорит і цінність у життєве і професійне зростання.

  • Як стати успішним: що б порадили своїм студентам, і особливо студенткам?

     – Насамперед, визначитися з тим, що для вас важливо. По-друге, проаналізувати, що стоїть на заваді, відкинути всі стереотипи і соціальні обмеження. Пам’ятайте: МЕЖ НЕ ІСНУЄ! Вони створені лише для тотального й авторитарного контролю з боку держави, церкви, певних організацій як інститутів влади, а також нашими традиційними звичками у побуті. Це я не про анархію. Це – про всеможливість і одночасно особисту відповідальність. Відповідальність за думки та дії, за своє «завтра» та «завтра» свого оточення і світу.
     Потрібно ставити цілі і щодня, щохвилини працювати для їхнього досягнення.
     А для дівчат: руйнуємо стереотипи, що This is the men’s world (світ належить мужчинам). Про себе треба і можна заявляти: якщо ваше «Навіщо» при постановленні цілі сильніше за «Що» хочу досягнути, ви – переможниці! Вітаю вас! Механізм досягнення прийде автоматично, з досвідом.

  • Які маєте захоплення, що надихає?

     – Захоплень неймовірно багато – від спорту, особливо катання на лижах взимку у Швейцарських чи Французьких Альпах з сім’єю і друзями, до філософії, когнітології, парапсихології, альтернативної медицини та квантової фізики.
     Надихають реальні приклади успіху рідних, знайомих і студентів, які з неймовірною вірою віддаються інформації, якою ділюся з ними, та реалізовують найшаленіші проекти: від розкручення бізнесу до виклику медицині та традиційним наукам, космічній швидкості закріплення щойно отриманих знань і миттєвої реалізації їх на практиці.

  • Як все встигати? Ваш рецепт успіху.

     – Фокус на «тут і зараз» і на управління своїми ресурсами – фізіологічними, емоційними та часовими. Щодо роботи пропоную зважити на закон Парето: не потрібно витрачати весь час і всі ресурси для отримання бажаного результату, натомість слід визначити «ключові завдання» і вкласти 20 % зусиль, щоб отримати 80 % результату. Та основоположний принцип, як на мене: любити до нестями те, чим займаєшся.

Розмовляла Ірина Білоус
 

 

 
 
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook