Навчальні плани інженерних спеціальностей для вступників 2020 року обговорили декани факультетів та директори ННІ

28 лютого 2020 року
     28 лютого декани факультетів та гаранти освітніх програм продовжили обговорення навчальних планів освітніх програм для вступників бакалаврату і магістратури 2020 року за інженерними спеціальностями.

     Розпочала презентацію своїх освітніх програм Олена Глазунова, декан факультету інформаційних технологій. Вона зазначила, що на факультеті освітні послуги надаються за 6 освітніми програмами бакалаврського ступеня. На сьогодні за всіма спеціальностями є затверджені стандарти вищої освіти. Тому програми повністю гармонізовані зі стандартами. Наповнення навчальних планів освітніх програм традиційно обговорюється на засіданні ради роботодавців. Враховуються також побажання студентів, як основних споживачів освітніх послуг, які визначаються за результатами їх опитувань, анкетування. За освітньою програмою «Інженерія програмного забезпечення» 65 % дисциплін забезпечують викладання кафедри інших факультетів. Кількість кредитів кожного освітнього компоненту кратна 5 для легкого досягнення реалізації 30 кредитів у семестр. Декан факультету детально зупинилась на формуванні навчального плану нової освітньої програми «Цифрова економіка». Стосовно навчальних планів освітніх програм для магістрів – вони побудовані за блочною системою, яку схвально оцінили студенти факультету. Бакалаврські програми нараховують 44-45 дисциплін, а магістерські – 16-18 дисциплін. Всі магістерські програми акредитовані, в тому числі дві з них – НАЗЯВО.

     Навчальні плани освітніх програм ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження представив заступник директора Ігор Болбот. Він зазначив, що інститут забезпечує надання освітніх послуг за 7 освітніми програмами, 3 з яких бакалаврського рівня підготовки і 4 – магістерського. Після проведеного аналізу він відмітив, що викладання 19-25 % дисциплін в магістратурі забезпечують кафедри інших факультетів, а на бакалавраті від 23 до 38 відсотків. Навчальні програми інституту гармонізовані з провідними закордонними університетами, програми подвійних дипломів активно функціонують з Варшавським університетом наук про життя. На освітніх програмах бакалаврату планується вивчення студентами близько 55 дисциплін. Після активного обговорення наповнення освітніх програм, інститут отримав завдання – знайти можливість об’єднати окремі близькопрофільні дисципліни з метою формування повноцінних ґрунтовних дисциплін, викладання яких забезпечить уникнення дублювання окремих тем. Активне обговорення викликав перелік вибіркових дисциплін, які було обрано студентами інституту. Також активну увагу було приділено обговоренню направленості дисциплін, які інститут запропонував у розділ «Вибіркові дисципліни за уподобаннями студентів».

    Навчальні плани освітніх програм для студентів бакалаврату та магістратури механіко-технологічного факультету для вступників 2020 року представив декан Ярослав Михайлович. Факультет забезпечує освітню діяльність за 3 спеціальностями. На жаль, на сьогодні стандарти вищої освіти затверджено не за всіма спеціальностями, тому важлива роль у формуванні навчальних планів покладається на рекомендації ради роботодавців. Декан зазначив, що навчальні плани студентів бакалаврату нараховують в середньому 44 дисципліни, що дає можливість сформувати повноцінні дисципліни та уникнути дублювання окремих тем.

     Активне обговорення викликав перелік дисциплін, обраних для вивчення студентами факультету. Факультет зобов’язався приділити формуванню вибіркової складової для студентів у наступному році значно більшу увагу.

     Навчальні плани освітніх програм для студентів бакалаврату та магістратури факультету конструювання та дизайну для вступників 2020 року презентував декан Зіновій Ружило. Він зазначив, що на факультеті забезпечується надання освітніх послуг за 2 бакалаврськими та 6 магістерськими освітніми програмами, дві з яких освітньо-наукові. На бакалаврському рівні від 42 до 53% дисциплін забезпечується кафедрами інших факультетів. На магістратурі цей відсоток дещо нижчий і коливається в межах 30-36 %. Декан факультету детально проаналізував вибіркову складову, яку було обрано для вивчення на наступний рік студентами факультету. Він поділився досвідом блочного викладання окремих дисциплін.

     ВАЖЛИВО! Наступний етап презентації навчальних планів освітніх програм для економічних та управлінських спеціальностей заплановано провести 2 березня 2020 року о 14 годині в 213 аудиторії 3 навчального корпусу. Запрошуємо всіх зацікавлених осіб долучитися до обговорення.

Лариса Кліх,
завідувач навчально-методичного відділу

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook