Терпимість - запорука миру та благополуччя: участь кафедри теорії та історії держави і права у заходах до Міжнародного дня толерантності

14 листопада 2019 року


16 листопада спливає чергова річниця проведення Міжнародного дня толерантності. Цими днями в усьому світі проводяться акції, спрямовані проти екстремізму, різноманітних форм дискримінації та проявів нетерпимості. Кафедра теорія та історії держави і права також взяла активну участь у проведенні таких заходів.

 

5 листопада доцент кафедри теорії та історії держави і права Олена Чомахашвілі провела зустріч-бесіду зі студентами 2 групи 1 курсу юридичного факультету, приурочені толерантності та культури миру, нетерпимості  до проявів насильства та  дискримінації. Основну увагу студентів було зосереджено не лише на толерантне ставлення до різних категорій суспільства а й на таке поняття як терпимість, яка означає повагу, прийняття та правильне розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, наших форм самовираження і способів вияву людської індивідуальності. Викладачі наголосили, що їй сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті та переконань. Пропагування терпимості має особливу важливість в умовах конфліктів та пост конфліктний період.

 

6 листопада доцент кафедри теорії та історії держави і права Світлана Хом’яченко для студентів 1 курсу 4 групи юридичного факультету показала презентацію, в якій привела приклади толерантності з світової історії. Зокрема розповіла про те, що на рубежі XVIII-XIX століть у Франції жив такий собі Талейран-Перигор, князь Беневентський. Він був вдомий тим, що при різних урядах (і при революційному, і при Наполеоні, і при королі Людовику XVII) залишався незмінно міністром закордонних справ. Це була людина, талановита у багатьох галузях, але, безсумнівно, найбільше - в умінні враховувати настрої оточуючих, шанобливо до них ставитися, шукати рішення проблем способом, який найменше шкодить інтересам інших людей. І при цьому зберігати свої власні принципи, прагнути до того, щоб управляти ситуацією, а не сліпо підкорятися обставинам.

 

7 листопада спільну виховну бесіду зі студентами 2 курсу юридичного факультету (2 потік) провела Людмила Протосавіцька. В процесі показу презентації та бесіди зі студентами викладач звернула увагу студентів на толерантне та терпиме ставлення до осіб які належать до категорій неповнолітніх, та осіб похилого віку, протилежної статі, інвалідів, осіб з різним кольором шкіри, та приналежністю до різних рас, осіб що належать різних релігійних спільнот, осіб що мають різний соціальний та майновий статус, осіб які різні політичні вподобання чи вболівають за різні спортивні команди.

 

Показ презентації 7 листопада для студентів 3 курсу юридичного факультету доцентом Людмилою Протосавіцькою  викликав жваву дискусію. Студентка Валентина Іванова звернула увагу присутніх на особливості гендерного питання при оформленні на роботу. Вона наголосила, що дане питання особливо гостро стоїть в нашій країні, і значна частина студентів зовсім скоро стикнеться з даною проблемою. Інша студентка Аліна Мартьянова запропонувала використати міжнародний досвід врегулювання даного питання.

 

11 листопада асистентом кафедри теорії та історії держави і права Сергієм Козіним разом зі студентами 1 курсу спеціальності «Публічне управління та адміністрування» було переглянуто презентацію та проведено бесіду, присвячену формуванню у студентів толерантності, культури миру, нетерпимості  до проявів насильства, дискримінації, підвищення обізнаності з питань протидії гендерно зумовленому насильству в умовах конфліктів та у пост конфліктний період.

 

Паралельно 11 листопада питання толерантності було обговорено Людмилою Протосавіцькою зі студентами 2 курсу  юридичного факультету (1 потік). У ході проведеної бесіди присутні прийшли до висновку, що Ми маємо бути завжди готові усувати стереотипи і спотворені уявлення й виступати на захист жертв дискримінації. Конфлікти на національному, етнічному, релігійному, конфесійному, політичному та інших підґрунтях стали ознакою сьогодення і в нашій країні. Але толерантність спроможна розряджати потенційні конфлікти.

 

Завершила Дні толерантності завідувач кафедри теорії та історії держави і права Віра Качур, яка 12 листопада під час зустрічі із студентами 2 групи 4 курсу юридичного факультету розглянули правову толерантність як один із головних чинників високої правової культури особи та суспільства загало.

 

Тиждень толерантності – 2019 засвідчив розуміння учасниками зустрічей того, що бути толерантним не значить залишатися пасивним перед обличчям расизму, ксенофобії, ґендерної або расової дискримінації, сексизму, ейджизму, насильства тощо, або ж мовчати, коли люди стикаються із жорстоким ставленням.

 

 

З розвитком суспільства до людей прийшло розуміння, що Земля не є надто великою, вона – наш спільний дім, всі люди в якому – сусіди. А для того, щоб людство успішно розвивалося, треба знаходити спільну мову. У безмежному морі різноманітних культур, релігій, думок, ідей, що належать людям різних країн на планеті, на допомогу має прийти «рятувальне коло» толерантності. Ще у ХVIII ст. французький філософ-просвітитель Франсуа-Марі Вольтер сказав свою знамениту фразу: «Ваша думка для мене глибоко ворожа, але за Ваше право висловити її я готовий віддати своє життя».


Людмила Протосавіцька,

координатор заходу, доцент кафедри

теорії та історії держави і права

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook