Forestry Quest: відновлюємо лісівничі традиції та збираємо в своїх стінах всю Україну!

24 жовтня 2019, 11:35
     На базі НУБіП України та Боярської ЛДС 17-19 жовтня відбулися Всеукраїнські спортивно-інтелектуальні змагання професійного спрямування «Forestry Quest». Вже другий рік поспіль проведення змагань є ініціативою студентського наукового гуртка «Kyiv Forestry Students Association» (KFSA), а на меті має підвищення якості професійної підготовки та популяризація професії лісівника. 

     Тож 15 команд з усіх куточків України наполегливо і старанно готувалися, щоб зійтися у рівній боротьбі. Дозвольте представити команди:«Lubny foresters» (Лубенський лісотехнічний коледж), «Šumari (Шумарі)» (Уманський національний університет садівництва), «Лісознавець» (Житомирський агротехнічний коледж), «Лісовий патруль» (Малинський лісотехнічний коледж), «LEGION» (Великоанадольський лісотехнічний коледж імені Віктора Єгоровича фон Граффа), «Лісова пісня» (Шацький лісовий коледж ім.В.В.Сулька), «Буковина» (Сторожинецький лісовий коледж), «Бобри» (ХНАУ імені В.В.Докучаєва), «ВАЛЬДМЕЙСТЕРИ» (Чугуєво-Бабчанський лісний коледж), «Форест-Львів» (НЛТУ України), «Житомирський стандарт» (Житомирський національний агроекологічний університет), «СНАУ» (Сумський національний аграрний університет), «Волинські зубри» (Луцький національний технічний університет), «Forest Life» (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки) та «Тигри» (НУБіП України).

     Відкриття змагань відбулося у Еко-класі Ботанічного саду НУБіП України, де учасників привітали ректор Станіслав Ніколаєнко та директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида. Доцент Володимир Малюга розповів, що проведення таких змагань сягає історичним корінням ще у 1968 рік, коли вперше було проведено всеукраїнські лісові багатоборства серед студентів технікумів, і в яких у 1971 р. Володимир Миколайович здобув перемогу. Ця традиція періодично то зникала, то знову відроджувалася, і ось, через 50 років від початку, знову вся Україна бореться за звання найкмітливіших і найспритніших студентів-лісівників. 
     Звісно, зібравши всіх учасників у стінах НУБіП України обов’язковим елементом програми є відвідування перлини Голосієво – Ботанічного саду університету, адже саме тут зібрана численна колекція рослин з усього світу і ідентифікація частини з них чекала учасників під час вирішення конкурсних завдань. Презентація таксаційного майданчика допомогла освіжити знання конкурсантів у інструментальній таксації та розширити кругозір про ліси України. У лабораторії інженерно-технічного забезпечення лісового комплексу фірми «Stihl» студенти й викладачі захоплено знайомилися із новинками техніки та у Музеї лісових звірів і птахів ім. професора О. О. Салганського допитливо дізнавалися про колекцію та історію засування музею. 
     Вже на шляху до Боярської ЛДС учасники змагань мали нагоду відвідати вражаючий своїм асортиментом Розсадник декоративних рослин «Єва» – спонсора Forestry Quest, де дізналися про особливості організації розсадника, вирощування садивного матеріалу від топ-менеджера Анжели Клюшник. Висловлюємо щиру вдячність керівництву розсадника, зокрема Роману Золотаревському, за надану можливість відвідати цей унікальний об’єкт та фінансову допомогу у проведенні змагань.

     На території Боярської ЛДС, яка є основним спонсором проведення змагань, начальник наукової частини Олександр Мельник представив напрямки роботи станції, завдання і потужності, а також запропонував відвідати найцікавіші об’єкти – науково-дослідну лабораторію біотехнології рослин, пожежну станцію та лінію перероби деревини. Звісно, це лише мізерна частина унікальних досягнень Боярської ДДС, але й вони вразили учасників і спонукали низку запитань. 

     Розмістившись на базі Дзвінківського навчально-науково-виробничого центру, відпочивши і підживившись, настав час презентації команд та жеребкування порядку старту. Всі 15 команд представили свої родзинки – хтось творчо, хтось з гумором, хтось із відео-супроводом, але однозначно – кожна команда запам’яталася і всі познайомилися. 

     Наступний день розпочався з майстер-класу від компанії Stihl, що розігрів учасників перед початком конкурсної частини «Forestry Quest». Представниками компанії було надано цікаву і корисну інформацію та можливість власноруч випробувати новинки лісогосподарської техніки. І вже після цього розпочалася затята боротьба за лісівничу першість. Тож, перший етап «Forestry Quest» полягав у двох конкурсах, один з яких «Заміна ланцюга бензомоторної пили», а інший – «Розкряжування колоди механізовано». Учасники показали свої вміння, спритність і точність виконання конкурсних завдань. Переможцями конкурсу «Заміна ланцюга бензомоторної пили» стали: І місце – Ярослав Федчик (НУБіП України ), ІІ місце – Костянтин Первісник (Сторожинецький ЛК), ІІІ місце – Каріна Дончик (Лубенський ЛТК). У конкурсі «Розкряжування колоди» перемогли: І місце – Микола Янченко (Малинський ЛТК), ІІ місце – Олена Рубанова (ЖНАЕУ), ІІІ місце – Вадим Сущ (Шацький ЛК).
 

  

     Другий етап «Forestry Quest» був найвиснажливішим, адже учасникам довелося подолати маршрут протяжність понад 8,5 км та визначити понад 55 зразків. Для цього знадобилася неабияка фізична підготовка та знання із профільних дисциплін: ботаніки, дендрології, біології лісових звірів і птахів, лісового товарознавства, фітопатології та ентомології, а також навики з лісової таксації. Найспритнішою виявилася команда «Тигри» із НУБіП України, яким знадобилося всього 1 година 22 хвилини на подолання всього маршруту, а найбільш обізнаною «Лісова пісня» Шацького ЛК, які дали найбільшу кількість правильних відповідей.

     Третій етап «Forestry Quest» – це інструментальна таксація лісового насадження. Найбільш здібними виявилися команди «Житомирський стандарт» із ЖНАЕУ (І місце), «Тигри» із НУБіП України (ІІ місце) та «Форест-Львів» із НЛТУ України (ІІІ місце).

     В той час поки учасники очікували результатів, а журі напружено працювало, співробітники Національного представництва FSC в Україні провели цікаву і пізнавальну вікторину для всіх бажаючих та нагородили переможців.
    Приємним сюрпризом від Боярської ЛДС став фотоконкурс, за результатами якого переможцями стала команда «Форест-Львів», які отримали цікаві і пам’ятні призи за неординарне фото. 

     Боротьба за першість серед студентів-лісівників із усієї України була дуже напруженою, а бали за кожен етап вносили свої корективи і до останньої хвилини важко з упевненістю було сказати, хто ж чемпіон 2019 року. Тож у загальному підсумку найкращі результат показали команди-призери: 
І місце – «Тигри» у складі Крістіни ТосуновоїОлександра ГорицькогоМаксима Фесюка та Ярослава Федчика (НУБіП України) та «Лісова пісня» (Шацький ЛК).
ІІ місце – «Lubny foresters» (Лубенський ЛЛТК), «Житомирський стандарт» (ЖНАЕУ).
ІІІ місце – «Бобри» (ХНАУ ім. Докучаєва) та «Лісовий патруль» (Малинський ЛТК).

Вітаємо переможців та бажаємо успіхів у подальшій підготовці як висококваліфікованих фахівців лісового господарства! 

     Висловлюємо подяку за допомогу в підготовці і проведенні Всеукраїнських змагань «Forestry Quest» керівництву НУБіП України, ННІ лісового і садово-паркового господарства, ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція», Розсаднику декоративних рослин «Єва», ТОВ «Андреас Штіль» в Україні, Національному представництву FSC в України. 
  Окрема подяка старшому викладачу кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Олександру Лесніку, аспірантам Юрію ІваненкуПетру ДячукуМаксиму Бур’янчукуРоману Задорожнюку та всім студентам студентського наукового гуртка «Kyiv Forestry Students Association» кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, які наполегливо і сумлінно працювали над організацією й проведенням заходу.

     Але на цьому «Forestry Quest» не завершився, адже розпочато ФОТОКОНКУРС найкреативніших фото і триватиме він до 5 листопада. Тож підтримайте команду НУБіП України «лайками» безпосередньо під фото на Facebook-сторінці гуртка @KFSA.UA. 

Ганна Лобченко,
доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, 
керівник студентського гуртка «Kyiv Forestry Students Association»
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook