Технології розведення та генетики тварин: досвід Норвежського університету наук про життя

23 жовтня 2019 року

     Технологічні та біологічні новації в умовах обмеженості ресурсів та виклики щодо зменшення викидів шкідливих речовин набувають все більшого значення у бізнесі та науці. В рамках співпраці університет-бізнес, делегація університету очолювана першим проректором І.І. Ібатулліним, завідувачем кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин С.Ю. Рубаном та директором ННЦ міжнародної діяльності О.М. Лабенком. 21 жовтня провела робочу зустріч та відвідали генетичні лабораторії Норвежського університету наук про життя (м. Осло).

 

     В рамках робочої зустрічі з представниками факультету біологічних наук було обговорено можливі шляхи співпраці. Серед яких погодили наступні: обмін викладачами, студентами та аспірантами, в рамках програми ERASMUS+ та магістерської програми ERASMUS MUNDUS; підготовка грантової заявки на дослідження з геноміки (пошук генів які зумовлюють кількісні ознаки); створення селекційного центру на базі НУБіП України; проведення лекцій запрошеними професорами з університету-партнера.

     В рамках візиту делегація провела зустріч з директором з міжнародного розвитку компанії GENO International д-р Трігве Солберг та консультантом компанії Амундом Міклебустом. Компанія спеціалізується на розведенні норвежської червоної породи корів. У результаті переговорів було досягнуто домовленості про проведення експерименту зі схрещування певної частини корів що утримуються НДГ університету з норвежською червоною породою. Ця порода корів відрізняється більш якісними показниками здоров’я тварин та покращеними показниками якості молока. Результати експерименту будуть відображені у спільних наукових публікацій науковців університету та дисертаціях аспірантів.

     Також, відвідали генетичні лабораторії Норвежського університету наук про життя, де ознайомилися із тематикою досліджень що здійснюються в університеті за напрямком генетики та обладнанням, що є в розпорядженні дослідників університету.

     Наступного тижня планується підписання договору про співпрацю між університетами та компанією GENO International в присутності представників посольства Норвегії в Україні.

О. Лабенко,
директор ННЦ міжнародної діяльності

 

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook