ПЕРШІ КРОКИ ПРАКТИЧНОГО ВПРОВАДЖЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ В ДІЯЛЬНОСТІ ЛОКАЛЬНОЇ КБЕ

30 вересня 2019 року

Як відомо, в НУБіП України діє локальна комісія з біоетики як незалежний орган, підзвітний Комітету з біоетики МОН України і керується принципами сумлінного виконання вимог чинних міжнародних стандартів (Належної Клінічної Практики / GCP, Належної Лабораторної Практики/GLP, Належної Статистичної Практики / GSP, Належної Виробничої практики/GMP) щодо охорони і гуманного ставлення експериментаторів до піддослідних тварин. Діяльність Комісії спрямована на захист тварин, які використовуються в експериментах з науковою та навчальною метою, а також прав дослідників за вимогами Європейських стандартів.
На засіданні цієї комісії (КБЕ) розглянуто першу заявку від НДІ здоров’я тварин НУБіП України (протокол № 1) щодо надання дозволу на проведення досліджень з використанням тварин за темою № 110/3-пр-2018 «Розробити нові способи стимуляції процесів відновлення ушкоджених тканин опорно-рухового апарату домашніх тварин методами клітинної терапії».
Такий дозвіл на проведення досліджень КБЕ надала. За встановленою процедурою, на протязі всього періоду виконання наукових завдань за вказаною темою комісія має проводити постійний моніторинг умов утримання і використання тварин в дослідах та в навчальному процесі у відповідності до вимог «Положення про утримання і використання тварин в наукових дослідженнях і навчальному процесі», розробленого у відповідності до Закону України «Про захист тварин від жорстокого положення», Директиви Ради ЄС «Керівні правила по утриманню тварин та догляду за ними» та затверджених наказом ректора НУБіП України, № 544 від 14 травня 2018 р.
Група аудиторів, створена рішенням комісії, 17 вересня 2019 р. у складі: члени КБЕ Чумаченко І.П. (голова групи), Шевченко Л.В., Куліда М.А. і Гиренко І.В., а також керівник досліджень від українсько-нідерландської випробувальної лабораторії «АКРО ВЕТ ЛАБ» Зелінська-Федорович А.О. (за згодою) провела перший моніторинг науково-навчальної бази кафедри хірургії і патофізіології ім. акад. Ф О. Поваженка на предмет дотримання дослідниками етичних принципів поводження з дослідними тваринами.
Аудитори вивчили умови використання тварин на лабораторних заняттях (викладач - доцент Данілов В.Б.), науковій лабораторії (завлаб - Савчук Т.Л.), а також їх утримання у віварії.


Встановлено, що використання тварин на лабораторному занятті відбувалось із дотриманням вимог Директиви ЄС 2010: перед проведенням експерименту тварину піддають наркозу, щоб не допустити її страждань під час експерименту. Крім того, були продемонстровані альтернативні методи навчання з використанням відеоматеріалів.
Комісія ознайомилася з роботою науково-навчальної лабораторії кафедри хірургії і патофізіології ім. акад. І.О. Поваженка «Центр клітинних технологій у ветеринарній медицині», в якій науковці, аспіранти і докторанти кафедри досліджують стовбурові клітини.

Комісія ознайомилась також з умовами утримання тварин, яких використовують в експериментах з науковою та навчальною метою.

Було взято до уваги, що внаслідок виведення віварію ФВМ із експлуатації на капітальний ремонт тварини тимчасово утримуються у приміщеннях клініки та кормокухні в умовах, наближених до чинних вимог (зав. клінікою - Соломон В.В.).
В процесі відвідування підрозділів аудитори отримували пояснення на поставлені ними питання, необхідні моменти фіксували фотографічно.

На наступному засіданні КБЕ буде заслухано звіт про аудит у вигляді чек-листа із оцінкою та коментарями (рекомендаціями) щодо виявлених небажаних явищ та їх усунення для поліпшення необхідних умов, за яким комісія прийме відповідне рішення.
Результати проведеного аудиту буде обговорено також на засіданні Науково-технічної ради Науково-дослідного інституту здоров’я тварин ФВМ НУБіП України.

М.А. Куліда – секретар локальної КБЕ

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook