Майстер-клас із No-till технології від науковців університету

5 серпня 2019 року

    У ННЦ «Великообухівське» Полтавської області пройшов практичний майстер-клас за участю провідних науковців НУБіП України Миколи Долі та академіка Сергія Булигіна і ради роботодавців університету, зокрема, академіка Валерія Адамчука, директора Інституту механізації та електрифікації сільського господарства та Миколи Ткаченка, заступника директора Інституту землеробства НААН України та провідних науковців і виробничників. У практичному занятті активну участь брали директор ННЦ Петро Варченко та аспіранти нашого університету.

    В результаті проведеної роботи встановлено, що фітосанітарний стан за No-till технології є оптимальним для кукурудзи, сої, пшениці озимої та інших культур. На обстежених полях не виявлено бур’янів та їхгього негативного впливу на агроценози. Особливістю No-till технологій виявилась наявність на поверхні ґрунту великої кількості мульчі, що сприяє накопиченню та інтенсивному розвитку дощових черв’яків, корисних видів членистоногих, збереженню показників родючості ґрунту та утворенню високоефективних механізмів біологічних законів саморегуляції організмів. На господарському рівні оцінено стан та особливості застосування новітні техніки для No-till технології. Можливість отриманих показників підтверджено новітніми науковими розробками Миколи Долі, який окреслив основні технологічні рішення, а також особливості впровадження високо ефективної системи захисту рослин в регіоні.

    Присутнім вперше було представлено міні-завод для приготування розчинних компонентів речовин, які позитивно впливають на агроценози за No-till технологій. Науковці і роботодавці ознайомились з показниками отриманого високого урожаю зерна пшениці, яке вже не перший рік співпраці з НУБіП відповідає першому класу, а валові збори суттєво перевищують досягнення інших технологій у господарствах області. Відзначено, що витрати палива при No-till зменшені майже вдвічі.

    Науковці практично оцінили стан ґрунту та його якісні показники, відзначили особливості застосування новітніх No-till технологій при вирощуванні сільськогосподарських культур (кукурудзи, сої, пшениці озимої, соняшнику та ріпаку). Крім того, на базі ННЦ «Великообухівське» аспіранти, магістри і викладачі факультету захисту рослин, біотехнологій та екології мають змогу проводити наукові дослідження та впроваджувати наукові розробки у високотехнологічне ведення рослинництва базового господарства.

Оксана Сикало,
заступник декана факультету захисту рослин,
біотехнологій та екології

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook