Новий курс у дії: відкрито дві сучасні лабораторії у агрохіміків

20 листопада 2018 року

     На агробіологічному факультеті стало ще на дві сучасні лабораторії більше: їх сьогодні офіційно відкрили у 2-му навчальному корпусі.

     Науково-навчальна лабораторія моніторингу якості грунтів – спільний проект кафедри грунтознавства та охорони грунтів ім. проф. М.К. Шикули і компанії «Агроскоп Інтернешнл».
     Розрахована на 15 робочих місць, вона забезпечуватиме наукову роботу викладачів і співробітників кафедри, підготовку та написання магістерських і аспірантських робіт, розповідає завідувач кафедри Анатолій Балаєв. Ще однією її «фішкою» стане пошук грантів – як міжнародних, так і українських – з відновлення родючості грунтів. Крім того, виробничники зможуть замовити тут план заходів з раціонального використання грунтів для окремо взятого господарства, який враховуватиме його особливості. Займатимемося також комплексними рішеннями, що стосуються підвищення ефективності сільського господарства.

     На обладнання її необхідними приладами партнери вже витратили більше 3 мільйонів гривень. Зокрема, придбано полуменевий фотометр, спектрфотометр, іонізатори для заміру реакції грунтового середовища тощо. Приблизно таку ж суму заплановано вкласти і наступного року. Серед іншого за ці кошти планується придбати атомно-адсорбційний спектрометр.

     Першими обладнання лабораторії апробували студенти першого курсу скороченого терміну навчання, які опановують агрономію і садівництво та виноградарство. Заняття для них провели завідувач лабораторії Мирослава Предоляк і хімік-аналітик Олександр Неркін.

     Ще одну стрічку перерізали перед дверима лабораторії оптимізації живлення рослин кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна. Їй у кінці року виповнюється 95 років, і саме до цієї дати колектив й приурочив капітальне оновлення кафедральної лабораторії.

     Ми хочемо змінити філософію діяльності кафедри, заклавши в основу розвиток навчальних лабораторій, підвищення їхньої ваги не тільки в навчальному процесі, а й у всій життєдіяльності колективу, говорить завідувач Анатолій Бикін. Для цього в штат лабораторій необхідно вводити не лише обслуговуючий персонал, а й науково-педагогічний – із навчальними дисциплінами за профілем лабораторії.

     Тут проводитимуться лабораторні роботи бакалаврів і магістрів. У її межах виділено окреме приміщення: тут вестимуть вегетаційні досліди, що дають можливість вирощувати живі рослини за різних схем, способів і форм використання добрив. Для цього вже встановлено все необхідне: комплекс діагностики рослин «Агровектор», портативна лабораторія для аналізу грунту, кондуктомер Sension ES5 (для визначення електропровідності розчинів), оксиметр НІ (для визначення вісту кисню в грунті), аналізатор БСК Охі Тор IS6 (для визначення біологічного споживання кисню), лічильник колоній мікроорганізмів LKB 2000 тощо.

     За таких умов відстань від рослини до приладу скорочується буквально до кількох метрів. Раніше для цього потрібно було виїздити на кафедральні стаціонари. А зима вже ось вона, рослин у полі немає, та лабораторні роботи як незмінна складова навчального процесу тривати повинні.

Валентин Обрамбальський
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook