Стажування викладача кафедри статистики та економічного аналізу Богданюк Олени Володимирівни в Варшавському університеті наук про життя (SGGW)

6 листопада 2018 року
            Протягом жовтня місяця відбулося стажування к.е.н., доцента кафедри статистики та економічного аналізу Богданюк Олени Володимирівни в Варшавському університеті наук про життя (SGGW), м. Варшава, Польща.
Програма стажування включала проведення наукових досліджень з актуальних питань економіки сільського господарства в цілому, й галузі садівництва зокрема. Оскільки Польща є одним із лідерів виробництва плодово-ягідної продукції в Європі, отримання теоретичного та практичного досвіду польських науковців має важливе значення для подальших досліджень в галузі садівництва України. Окрім наукових інтересів, в програму стажування було включено набуття практичного досвіду, щодо педагогічної та освітньої діяльності польських колег.
За час перебування, згідно програми UNESCO, викладач відвідала економічний факультет та мала зустрічі з співробітниками різних кафедр, зокрема з завідувачем кафедри економіки та організації підприємств, проф. Henryk Runowski, докторами кафедри економіки та організації підприємств Agata Malak-Rawlikowska та TadeyshFilipyak, завідувачем кафедри Європейської політики і маркетингу, проф. Joanna Szwacka-Mokrzycka, доктором кафедри економіки сільського господарства та міжнародних відносин Dorota Kozel-Kachorik та доктором кафедри фінансів Сергієм Заболотним. Викладач дізналася про структуру WULS-SGGW, його освітню, наукову та дослідницьку діяльність. З метою набуття практичного досвіду читання дисциплін, студентам економічних спеціальностей, польськими колегами, викладач відвідала лекції та практичні заняття з дисципліни «Математична статистика».
Під час Програми Богданюк О.В. відвідала Головну бібліотеку університету імені Владислава Грабського, дізналася про інформаційне забезпечення закладу та про наявні послуги, які доступні користувачам сільськогосподарської спільноти.
Богданюк О.В. прийняла участь в IV Міжнародній науковій конференції, яку проводив економічний факультетWULS-SGGW на тему: «Тренди в регіональному розвитку країн ЄС», та представила постерну презентацію на тему наукового дослідження «Садівництво України та Польщі: основні тенденції розвитку, порівняння». Отримана інформація з університетських інформаційних баз, надала можливість науковцю порівняти рівень та тенденції розвитку садівництва в Україні та Польщі.
Для глибшого розуміння питань особливостей розвитку та стану сільського господарства Польщі, викладач відвідала Інститут аграрної та харчової економіки, де Dr. Michał Soliwoda(кафедрасільськогосподарських фінансів, IAFE-NRI) провів семінар на тему: «Вибрані теоретичні й практичні проблеми фінансування сільського господарства Польщі». В контексті теми семінару, обговорювалися питання фінансування сільських муніципалітетів та порівняння особливостей сільськогосподарської політики в Польщі та Україні, сучасний стан сільського господарства в Україні, питання кредитування, оподаткування, страхування, а також оцінки державної підтримки сільського господарства та розвиток сільської місцевості. Звіт щодо проведеного семінару можна переглянути за посиланням:
https://www.ierigz.waw.pl/aktualnosci/22521,5,3,0,1540287911.html?fbclid=IwAR0ZUzvABLDKPMRFey71bmsGtyxIJ4609zhyqRQH4Qfmb1RWrUq6rpYDmVg
Спільно із науковцями з Польщі та України були проведені семінари по темах дослідження, що дозволило здійснити порівняльний аналіз тенденцій розвитку сільського господарства, його фінансування, особливостей оподаткування, демографічну ситуацію, соціально-економічний стан як в Україні, так і в Польщі.
У результаті стажування було досягнуто домовленості з викладачами Варшавського університету наук про життя про наукову співпрацю, зокрема: написання спільних монографій, наукових статей, спільних українсько-польських досліджень.
За результатами стажування Богданюк О.В. отримала сертифікати учасника семінарів, конференції, стажування й позитивну оцінку зі сторони координатора програми UNESCO Агати Малак-Равліковської.
 
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook