Вчена рада: нова якість освітнього процесу – завдання для колективу факультету конструювання і дизайну

26 вересня 2018 року

     26 вересня 2018 року. Перше в цьому навчальному році робоче засідання вченої ради відкрив її голова – ректор Станіслав Ніколаєнко. І розпочав він традиційно з вручення нагород спортсменам – переможцям змагань, які проходили в Міжнародний день студентського спорту, а також зі спортивного орієнтування та збірній з футболу.

     Розгляд питань порядку денного розпочали з короткого звіту ректора про діяльність університету. Станіслав Ніколаєнко зазначив, що колектив організовано розпочав навчальний процес, першокурсники органічно влилися в університетське життя. Однак, проведений зріз знань показав необхідність запровадження додаткових безкоштовних курсів з базових дисциплін, аби підтягнути знання. Значною подією вересня стало приєднання НУБіП до Великої хартії університетів Magna Charta. Відповідно до попередніх рішень ректорату, вченої ради проходять зміни в системі виховної роботи в гуртожитках. Обрані нові керівники Студентської організації, органів студентського самоврядування в ННІ, факультетах та гуртожитків. У науковому напрямку на конкурс Міністерства освіти і науки подані проекти як від наукових колективів, так і від молодих вчених, направили подання на конкурс стипендій Кабінету Міністрів України для молодих вчених. В навчально-дослідних господарствах при участі студентів завершений збір зернових та триває посівна кампанія. НДГ позбулися боргів і вже допомагають університету, зокрема в умеблюванні кімнат в гуртожитках. До речі, в гуртожитках і в навчальних корпусах тривають ремонтні роботи.

     Завідувач кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин Сергій Рубан представив наукову доповідь, присвячену стану та напряму селекції у молочному скотарстві України. Він представив еволюційні зміни порід корів. На разі в Україні домінують породи українські чорно-ряба, червоно-ряба та Голштинська. Доповідач навів досвід європейських країн у стратегії селекційної роботи у молочному скотарстві, зупинився на традиційних та інноваційних підходах в селекції. Сергій Рубан виокремив і завдання для колективу кафедри, аби поліпшити підготовку фахівців та наукові дослідження в галузі: облаштування комп’ютерного класу для створення і наповнення бази даних поголів’я, розширення діяльності молекулярно-генетичної лабораторії з поширення асоціацій генів, створення біотехнологічної лабораторії. На запитання ректора Сергій Рубан перелічив теми досліджень, які виконують науково-педагогічні працівники кафедри в генетиці. Декан механіко-технологічного факультету Ярослав Михайлович поцікавився показником достатньої кількості поголів’я на гектар ораних земель для ефективного ведення землеробства. На що отримав відповідь: не існує жорстких умов, але оптимальним вважається наявність однієї корови на один гектар. Також ствердну відповідь отримав директор УЛЯБ АПК Валерій Ушкалов на питання проведення молекулярно-генетичних досліджень геномів корів. Завідувач кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин Олег Мельник запитав чи проводиться робота з відновлення поголів’я сіроукраїнської корови. Сергій Рубан назвав два господарства, які опікуються цим питанням в Україні.

     Результати вступної кампанії 2018 року представив проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. НУБіП України увійшов до десятки кращих вишів держави, які збільшили обсяг державного замовлення та є чи не єдиним серед аграрних за цим показником. Він проаналізував набір за ННІ та факультетами і зупинився на відмовах абітурієнтів від навчання, які вступили до університету на державне замовлення з першим пріоритетом. Всі вони з високими вступними балами і переважна більшість їх не навчається в жодному українському закладі вищої освіти, певно, обрали закордонні університети. Сергій Кваша виділив роль олімпіади для вступу в університет та підготовчих курсів: майже 300 студентів використали цю додаткову можливість. Він також озвучив пропозиції до умов прийому на 2019 рік, які будуть надані в Міністерство освіти і науки на відповідній нараді вже цього тижня.

     Про роботу науково-педагогічного колективу факультету конструювання та дизайну доповів декан Зиновій Ружило, який побудував виступ на виконанні рішення вченої ради 2016 року з цього ж питання та звернув увагу на позиції, де потенціал не використаний. Колективу, на його думку, потрібно посилити профорієнтаційну роботу, збільшити чисельність студентів, розробити і наповнити електронні навчальні кури, зміцнити матеріальну базу, реалізувати в повній мірі програму енергозбереження тощо.

     В обговоренні виступив декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський, який відмітив належну системну роботу деканату. Разом з тим він навів приклад організації навчального процесу: особистий контроль декана, заступників, завідувачів кафедр на початку семестру за відвідуваністю занять. Це добре стимулює і в кінцевому результаті сприяє підвищенню якості. Резервом для факультету є запровадження післядипломної освіти для виробництва, де б і самі викладачі проходили стажування, паралельно використовуючи можливість для проведення профорієнтації. А колективу нагадав: кадровий потенціал залежить від контингенту студентів.

     Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко проаналізував наукову роботу факультету, яка за два роки набула нової якості. Серед пропозицій – звернути увагу на нові напрями промисловий дизайн, комп’ютерний дизайн, нові матеріали, які б зацікавили вступників та є в тренді наукових досліджень.

     Проректор Сергій Кваша презентував результати освітньої діяльності колективу факультету конструювання і дизайну. Зокрема, невдалою стала вступна кампанія для спеціальності «Будівництво», а у викладачів відповідної кафедри зменшився коефіцієнт рейтингу до 1,14, в той же час по факультету він на рівні 1,8. Проректор відмітив роботу Центру технічної творчості та наявність гарних баз практичного навчання для студентів. А за результатами соціологічного дослідження 66% студентів задоволені навчанням на спеціальностях факультету.

     Підводячи підсумок розгляду звіту декана, ректор Станіслав Ніколаєнко зауважив на необхідності радикальної перебудови роботи колективу, аби організувати якісний навчальний процес, здійснити повний набір студентів на перший курс, врахувати реалії дуальної освіти тощо. Інакше саме життя дасть оцінку і спонукатиме до більш гострих висновків.

     Вчена рада затвердила рекомендації навчально-методичної ради, які представив Сергій Кваша, та рекомендувала до друку навчальну та наукову літературу.

     Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук доповів про виконання бюджету університету у 2018 році.

    Вчена рада також висунула кандидатури на конкурс на стипендію Кабінету Міністрів України для молодих вчених та присвоєння вчених звань.

Денис Рудень
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook