Принади ботанічного саду – відвідувачам і гостям у День народження університету

28 травня 2018 року

У День народження університету делегація на чолі з ректором Станіславом Ніколаєнком не могла не відвідати ботанічний сад вишу, який після реконструкції по праву можна назвати перлиною міста. І хоча власне огляд був нетривалий, побачене не залишило байдужим нікого. Бо, як коментує директор ботсаду Олександр Слива, план відновлення не те, що вдалося виконати, а перевиконати, звичайно, завдяки зусиллям ректорату і особисто ректора Станіслава Ніколаєнка, директора ННІ лісового і садово-паркового господарства Петра Лакиди, професора Юрія Марчука, який проводив екскурсію гостям, директора Боярської лісодослідної станції Анатолія Карпука та усього колективу ботсаду.

     Отож, екскурсійний маршрут пролягав через центральну алею та відвідування основних експозицій. До речі, наш ботанічний сад має свою родзинку. Крім колекцій дерев’яних та квіткових видів, тут ще й обладнані навчальні лабораторії: вже відомий усім екоклас, таксаційний майданчик (де ще кілька днів тому завершувалося наповнення для практичного навчання) та будиночок засідань науково-технічної ради ботсаду, де вже проведено внутрішні оздоблювальні роботи. Ошатно виглядають і адміністративні будівлі. Навколо закладені композиційні ділянки, всюди лави і альтанки (намагалася порахувати їх, та де там…). Особливу увагу привертають дві: перша, що в закарпатському стилі, а вхід до іншої пролягає через «дорогу часу» – саме такий вигляд – пісочного годинника – створюють вікові валуни, декоровані квітковими рослинами обабіч альтанки. А що вже казати про колекційні розсадники! Свою увагу привертає кактусарій. Принагідно варто зазначити, що тільки цьогоріч у теплицях і розсадниках для озеленення території університету вирощено 20 тисяч одиниць посадкового матеріалу. Колекцію деревних і квіткових рослин поповнено сорока таксонами.

     Атмосфери дикої природи додають повсюдні дерев’яні скульптури лісових звірів і птахів: ведмеді, олені, лисиці, дикі кабани, вовк, ховрашки, сова, яструб та ін. А ще – вирізьблені гриби. Окремі з них у зріст дорослої людини. До речі, нещодавно додалася ще одна така експозиція – ціла мисливська група лісових звірів, вирізьблена з однієї суцільної колоди, та дарунок від лісівників Кіровоградщини – лісова мавка.

     На якусь мить гості затрималися на містку бажань через струмок, що простягнувся на 250 метрів територією ботсаду. Буквально за кілька метрів від містка – декоративний водяний млин. А сам струмок обсаджений лілійниками і папоротниками. Атмосфера, скажу вам, справді казкова і незвична.

     Краса тут невимовно чарівна. І особливо приємно, що ідея такої реконструкції, яка назрівала уже давно, втілена в життя з нагоди ювілею університету.

Ольга Наконечна

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook