В університеті урочисто відкрили аналітичну лабораторію із застосування моделі AGMEMOD

31 січня 2018, 10:00

     Відсьогодні в університеті на економічному факультеті запрацює аналітична лабораторія AGMEMOD. Це стало можливим завдяки співпраці з Німецько-українським агрополітичним діалогом та підтримці Федерального міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини.

     Моделювання майбутнього розвитку аграрного сектору України на основі сценаріїв актуальних політичних рішень – ось завдання моделі AGMEMOD, яку сьогодні урочисто передаємо нашим партнерам з НУБіП, сказав керівник Німецько-українського агрополітичного діалогу Фолькер Зассе. Вона застосовується Єврокомісією для аналізу Спільної аграрної політики та розвитку агропродовольчого ринку і базується на використанні моделі часткової ринкової рівноваги. Таким чином AGMEMOD допомагає приймати правильні політичні рішення.

     Від імені ректора університету Станіслава Ніколаєнка учасників проекту привітав проректор з навчальної і наукової роботи Сергій Кваша, який відмітив унікальність подібної співпраці. І сьогодні ми свідки реальних і позитивних змін, які принесе застосування можливостей AGMEMOD в Україні, зазначив він.

     Від Міністерства аграрної політики України особисто панові Зассе та його команді за велику пророблену роботу подякував Андрій Кінщак.

  

  

     З допомогою AGMEMOD ми не можемо, звісно, передбачати майбутнє, сказав представник Федерального міністерства сільського господарства Німеччини Стефан Гюбер. Але, безумовно, можемо зробити досить точний прогноз на основі економіко-математичного аналізу. AGMEMOD – стане істотною складовою навчання і наукової діяльності.
     По-перше студенти отримали чудовий інструмент завдяки якому навчаться розуміти причини і правильність політичних рішень в АПК. По-друге, можна краще розробити сценарій розвитку агрополітики країни. По-третє, значно зростає роль університету як консультанта політики і бізнесу, а відповідно – і в суспільстві.

     Свою вдячність за співпрацю авторам моделі висловив і директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій ІгорБураковський. Він зокрема зауважив: дуже приємно, коли наша робота дає результати і може бути з користю використана при прийнятті політичних рішень.

     Можна було б назвати AGMEMOD так: а що буде, якщо… Адже в цьому вся її суть – аналіз до яких наслідків призведе те чи інше рішення, говорить авторка проекту Марія Богонос. Звісно, моделювати аграрну політику непросто, тому вдвічі приємніше, що НУБіП має для цього ресурси, які дозволяють це зробити грамотно. Коли я розпочала цю роботу, Україна в AGMEMOD була представлена рівно настільки, щоб її європейські учасники могли прораховувати свої моделі. Переконана, наша країна повинна виписувати свої «Аграрні перспективи» з допомогою AGMEMOD і вписувати їх в існуючі європейські.

  

  

     Для науковців є ще один плюс моделі – це гарна база для публікації наукових програм і статей у міжнародних виданнях.
     Коли з ініціативи декана економічного факультету Анатолія Діброви ми розпочали спочатку ознайомчий, а потім і поглиблений курс з AGMEMOD, то не очікували, що він виявився настільки ефективним. Його випускники вже можуть працювати з цією моделлю самостійно, тобто пішов процес її передачі. Звісно, це велика заслуга тих аспірантів і викладачів, які проявили неабияку працездатність і сьогодні отримали заслужені сертифікати, – Валерії СелівестрМарини ПавленкоАнни ЯкимовськоїІрини Чебан і Алли Чміль.

     Відтепер багато залежить від цих талановитих молодих науковців, які навчились працювати з AGMEMOD і можуть просувати модель далі, наголосив Анатолій Діброва. На кафедрі глобальної економіки вже створили аналітичну лабораторію AGMEMOD. Розраховуємо, що на цій базі не тільки готуватимемо студентів і аспірантів, а й спільно з ННІ післядипломної освіти здійснюватимемо підвищення кваліфікації у цьому напрямку викладачів інших вишів та працівників державних структур. І, безумовно, готуватимемо своє бачення розвитку агрополітики, формуватимемо свої моделі, підкреслив він та подякував німецьким партнерам за плідну співпрацю.

     Логічним завершенням презентації стало урочисте відкриття аналітичної лабораторії із застосування моделі AGMEMOD: Марія Богонос і Фолькер Зассе вручили символічний CD, на якому записана програма AGMEMOD.

Ірина Білоус  

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook