Від скаутизму до волонтерства

1 листопада 2017, 11:00

      Сьогодні Скаутський рух має унікальний досвід розвитку у пострадянських країнах, де він виступає як новаторський, а цінності скаутингу входять у життя разом з новим досвідом демократичних перетворень.

    Програма більшості таборів Органзації Українських Скаутів є тематичною і щоразу скаути проникають в атмосферу лицарського середньовіччя, козацького характерництва, казок та легенд або індіанського племені… 
     Щорічними є табори Організації Українських Скаутів: літній скаутський табір Карпатські Вогні, Шляхами Предків та Річкові Бобри. Він захоплює людей різного віку, але найбільше – підлітків.
Метою Скаутської Акції Літньої є Оздоровлення та вишкіл скаутів організації. Вона відбувається на базі літніх скаутських таборів.
   Найменшою та основною виховною клітиною цієї організації є мала група скаутів чи скаутчанок, скаутський патруль, який виступає прообразом і мініатюрою самостійної держави, з повною відповідальністю за неї кожного її члена, бо кожний член виконує в ній корисну, точно окреслену функцію. 
   Мета скаутингу – всебічне виховання особистості дітей, залучених до різноманітних програм Організації Українських Скаутів.
    Найголовніша скаутська програма включає такі складові:
Діяльність скаутського патруля;
щотижневі заняття скаутських дружин або патрулів;
здобування скаутських ступенів;
покладання квітів Українським Січовим Стрільцям в день Незалежності України; 
здобування скаутських умінь і навичок;
здобування звань про ліс;
участь у комплексі розвиваючих програм та ігор;
патріотичне виховання;
християнське виховання;
скаутські походи і табори, семінари, збори, конференції, співпраця з іншими скаутськими організаціями тощо.
   На гуманітарно-педагогічному факультеті (декан, професор В. Д. Шинкарук) та кафедрі соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті (завідувач, професор Л. В. Вікторова) велику увагу приділяють зв’язкам з дитячими та молодіжними організаціями, всіляко заохочують студентів до участі у цій роботі.
   Скаутизм і скаути захопили Братчикова Вадима, студента третього курсу групи СП-1501 гуманітарно-педагогічного факультету. «І знову скаутський захід, обожнюю цих людей!», – захоплюється Вадим. Вони мчали весь день до самого вечора «На крилах мрії». 
Правова гра у Боярському лісі 7 жовтня 2017 року
    Метою заходу був розвиток спортивного орієнтування дітей на незнайомій місцевості. Все відбувалося в Боярці. Ще з самого вокзалу цього населеного пункту шлях пролягав у Боярську лісодослідницьку станцію нашого університету. Діти від початку й до кінця шляху за дрібними мітками, у вигляді кольорового скотчу на деревах, повинні були пройти хащі з випробуваннями, щоб досягти штабу. Це піщана поляна, на якій проводилось скаутське шикування.
     Стартувало три команди: «СО Плай» у складі чотирьох осіб, команда «Just do it» у такому ж складі та команда найменших – «Мрійники» у складі десяти осіб.
    «Я стояв на одному з випробувань, фішкою якої було забити гол з розпасовки. Чотири учасники від кожної команди. Відмітивши результати кожної  команди в їх маршрутних листах, ми зі спостерігачами інших локацій відправились на поляну за всіма дітьми». 
Гра з м’ячем з розпасовки
     На поляні відбувалося шикування з представленням кожної організації та команд: «СО Плай», «СО Відрада», «Мрійники», «Just Do It».
У колі екологічної гри
     А далі всіх очікували ігри у групі, серед яких була головна – екологічна гра. У кожного гравця карточка, що позначає професію водія, директора компанії, вчителя, лікаря, працівника офісу. Кожен з учасників мав аргументовано довести важливість професійного впливу на людину, її мислення, ставлення до довкілля… , а головне показати можливості кожної професії у формуванні екологічної грамотності і культури. Перемагали ті, хто зумів оцінити стан забруднення навколишнього середовища, визначити перспективи людства і значення кожного з нас у цьому живому ланцюжку існування. «Ми всі живемо у спільному домі – на планеті Земля. Нас пов’язує збереження довкілля. Іншого шляху ми не маємо», – каже Вадим.
    «Ніндзя» – наступна гра у групі. Кожен займає позицію в колі і має зробити по два рухи руками. Гра на розвиток спритності, уваги і кмітливості. Один удар та одне відхилення. Виходив той, кому «вибили» дві руки.  
     Були ще тир, волейбол, сосиски на багатті та правова гра. Саме на правовій грі також варто акцентувати увагу. «Моя команда «Лісники» складалася з трьох осіб, – розповідає Вадим, – мала три завдання: зробити три світлини, на яких зображені наші права в житті; зробити дві селі з хештегом «ми маємо право на»; зняти відео, де ми аргументовано розповідаємо про право на працю і чим воно корисне для людини». Метушня, ідеї, постановки кадру, – все це настільки захопило, що всі учасники навіть стали малими юристами в лісі.
    А ввечері серед організаторів були посиденьки біля багаття… Був незабутній день. Ми не тільки оздоровилися в лісі… Ми навчалися, навчали інших, переконували, що важлива кожна миттєвість зростання, розвитку і формування сильної, мислячої, відданої  Батьківщині особистості. Особистості, яка подолає всі труднощі на своєму шляху… Задля цього варто жити, творити, віддавати час, силу, енергію іншим, бо «ми маємо тільки те, що віддаємо»…  
 
 
Братчиков Вадим,
студент третього курсу
групи СП-1501
гуманітарно-педагогічного факультету,
Тамара Ковальчук,
кандидат педагогічних наук,
доцент кафедри соціальної педагогіки та
інформаційних технологій в освіті,
наставник групи СП-1501
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook