Олег Бронін: фінансова стабільність, наповнення спеціального фонду – наше спільне завдання

31 травня 2017 року

     Як відомо, з 1 січня 2017 року відбулися кардинальні зміни в сфері оплати праці: на законодавчому рівні посадовий оклад працівника І тарифного розряду було підвищено порівняно з груднем 2016 року майже на 20 %, мінімальна заробітна плата збільшена в 2 рази – до 3 200 грн.

 

     Завдячуючи авторитету ректора Станіслава Ніколаєнка, Міністерство освіти і науки виділило Університету на оплату праці по загальному фонду на 91 млн. грн. більше, ніж в 2016 році, що дозволяє в повному обсязі профінансувати підвищені за рейтинговою системою посадові оклади нашим викладачам і доплати за науковий ступінь та вчене звання в максимальному розмірі. Тобто, держава нас підтримала. Але є і наша спільна відповідальність – 30% бюджету повинні становити власні кошти. І тут, як кажуть, «і радий би у рай, так гріхи не пускають», – власні надходження Університету є недостатніми для росту заробітних плат. Дефіцит спеціального фонду наразі становить понад 12 млн. грн., що відповідає двомісячному фонду оплати праці по спецфонду!

 

     З метою покращення ситуації планово-фінансовим відділом був розроблений План заходів щодо збільшення надходжень і зменшення видатків спеціального фонду. На останніх засіданнях ректорату і Вченої ради ці пропозиції були схвалені. Отож, наші основні завдання:

  1. Встановлення більш напружених планів для госпрозрахункових підрозділів (+ 10%), що забезпечить збільшення надходжень на 1,4 млн. грн.
  2. Подолання збитковості Спортивно-оздоровчого табору “Академічний” за рахунок підвищення вартості путівок на 15%. При цьому, це робиться не з метою отримання прибутку, а тільки для покриття фактичних витрат. Путівки залишаються доступними: вартість 10 днів відпочинку для студентів становитиме всього 520 грн., для співробітників – 980 грн.
  3. Ректорат розглядає можливість підвищення плати за навчання для вступників 2017-2018 навчального року на 10-15%, що забезпечить збільшення надходжень на 2,5 млн. грн. Цей захід є вимушеним, адже останнім часом суттєво змінилися чинники, на які Університет не має впливу: тарифи на комунальні послуги і енергоносії знову значно зросли, державою суттєво підвищено розмір заробітної плати для всіх категорій працівників. При цьому, вартість навчання в НУБіП є не високою і більш конкурентна порівняно з іншими столичними вишами. Ми розуміємо складність матеріально-фінансового становища студентів і цього року не збільшуємо вартість навчання для другого, третього, четвертого курсів та другого року магістратури.
  4. Ми змушені здійснити прийом на роботу внутрішніх і зовнішніх сумісників, оформлених по 30.06.2017, тільки з нового навчального року, що забезпечить економію фонду оплати праці на 1,2 млн. грн.
  5. Оптимізація чисельності науково-педагогічного персоналу в межах до 5%, що забезпечить економію фонду оплати праці на 3 млн. грн.
  6. Ліквідація збиткових госпрозрахункових підрозділів, зокрема перукарні та ремонту взуття в Будинку побуту «Студентський». Це повинно стати прикладом для інших підрозділів: Університет не в змозі утримувати одних працівників за рахунок інших.
  7. Назріла необхідність оптимізувати діяльність служби харчування, автотранспортного підрозділу, столярно-меблевого цеху. Витрати цих підрозділів займають значну частину в загальній структурі видатків спеціального фонду.
  8. Реалізація Програми енергозбереження, продовження роботи з економії енергоносіїв, відстоювання інтересів Університету перед енергопостачальними компаніями щодо тарифів і розрахунків.
  9. Ліквідація заборгованості НДГ перед Університетом з податку на додану вартість, надання підтримки Університету з боку господарств, а не навпаки.
  10. Економія інших видатків, в т.ч. на придбання предметів, матеріалів, обладнання, на оплату послуг, на ремонти.

     Реалізація цих заходів в комплексі дасть можливість до кінця поточного року ліквідувати дефіцит спеціального фонду і забезпечити повне фінансування заробітних плат. Закликаємо всіх працівників Університету долучитися до збільшення надходжень і економії видатків спеціального фонду. Тільки спільними зусиллями можна добитися результату.

     Може виникнути запитання, а чи можна не ремонтувати корпуси, гуртожитки, Ботсад, а дати ці кошти на зарплати. Відповім, що, на жаль, ні, бо законодавство це забороняє. Уряд виділив Університету цільові кошти на капітальні видатки. Їх потрібно або вкладати в покращення матеріально-технічної бази Університету, або повернути в державний бюджет.

Олег Бронін,
начальник планово-фінансового відділу 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook